October 5, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Štajerske - Martin do svoje prve pobede!

MotoGP Štajerske – Martin do svoje prve pobede!

-

Staza Red Bull Ring proteklog vikenda bila je domaćin MotoGP-a Štajerske. Bez obzira što je ova staza često na udaru kritika i ovog vikenda pokazala je da ume da pruži zanimljive trke. Doduše, MotoGP trku je opet obeležio jedan incident, zbog kojeg je trka bila prekinuta.

Vremenska prognoza nije bila sjajna za trkački vikend. Malo suvog vremena, pa malo kiše začinilo je trkački vikend. Srećom, u nedelju je samo Moto3 trka vožena u vlažnim uslovima, to jest sa stazom koja se polako sušila.

Akosta i Garsija od početka do kraja

Moto3 trka započela je po vlažnoj stazi. Na par mesta se staza tek počela sušiti, ali je većina vozača odabrala da startuje na kišnim gumama. Samo nekolicina vozača odlučila se da rizikuje na slikovima i to kockanje im se baš nije isplatilo. Jedino je Darijan Binder uspeo da završi trku na 6. mestu na slikovima, 20 sekundi iza pobednika.

Od samog starta na prve dve pozicije odvojili su se Akosta i Garsija. Njih dvojica su vozili takav ritam da ostali nisu mogli da ih isprate. Celu trku su Akosta i Garsija vozili na točku, sa tim što je Garsija vodio veći deo trke, a Akosta ga je u stopu pratio.

Kao i na svakoj Moto3 trci i na ovoj se pobeda odlučivala u poslednjem krugu. Dve krivine pre kraja trke Akosta je pokušao da obiđe Garsiju sa unutrašnje strane. Garsija je pokušao da zatvori krivinu, ali je proklizao i pao. Pedro Akosta je prošao ciljem prvi, a Garsija je uspeo da podigne motocikl i da trku završi na drugom mestu, tik ispred Fenatija.

MotoGP Štajerske
MotoGP Štajerske – Rezultati Moto3 trke

Bezeki sigurnom vožnjom do pobede

U Moto2 šampionatu za promenu nismo videli Red Bull KTM ekipu na podijumu. Gardner i Raul Fernandez dobro su započeli trku, ali je Gardner već na početku trke napravio grešku i izleteo u šljunak. Nakon toga se vratio u trku, ali je uspeo da završi trku na četvrtom mestu.

Treće mesto osvojio je prepoređeni Augusto Fernandez, a za drugu poziciju izborio se odlični Aron Kane. Međutim, najbrži i najkonstantniji bio je Marko Bezeki koji je napokon uspeo da se vrati na najviši stepen pobedničkog postolja.

MotoGP Štajerske – Rezultati Moto2 trke

Briljantni Martin i prva pobeda za njega i Pramac

MotoGP trka vozila se iz dva dela. Banjaja je odlično započeo prvu trku, ali na njegovu štetu, trka je ubrzo prekinuta nakon incidenta između Pedrose i Savadorija. Pedrosa je pao na izlazu iz treće krivine, a na njegov KTM naleteo je Lorenco Savadori. Od siline udarca motocikli su se zapalili, zbog čega je trka morala biti prekinuta. Pedrosa je izašao nepovređen iz pada, dok je Savadori zadobio frakturu desnog skočnog zgloba.

Nastavak trke opet je protekao u znaku Ducatija, ali ovog puta onog u rukama Horhe Martina. Martinu je svo vreme na repu bio Mir, dok su iza njih polako zaostajali Kvartararo, Miler i ostali.

Ritam koji je Martin diktirao niko nije mogao da prati, pa ni sam Mir koji je na par krugova pre kraja izgubio vreme u odnosu na Martina i morao je da se zadovolji drugom pozicijom, dok je Martin na briljantan način došao do svoje prve pobede u MotoGP šampionatu.

Treće mesto osvojio je Kvartararo, koji se dobar deo trke borio sa Milerom, sve dok Miler nije pao. Četvrto mesto osvojio je fantastični Bred Binder koji je trku startovao sa šesnaeste pozicije.

MotoGP Štajerske – Rezultati MotoGP trke

Sledeća MotoGP trka vozi se već za vikend i to ponovo na stazi Red Bull Ring. Za komentare i diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu iz Štajerske, možete posetiti našu temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.