NaslovnaMoto GaražaKoji su motocikli dobri za početnike?

Koji su motocikli dobri za početnike?

-

Izbor prvog motocikla je uvek težak, te je i davanje saveta u vezi sa tim prilično nezahvalno. Tek stasali motociklisti osim što još uvek nemaju vozačko iskustvo na dva točka, nemaju ni jasnu ideju koji motocikl bi vozili. Za dugotrajnu i uspešnu moto karijeru jednog motocikliste je jako bitno da prvi motocikl bude odgovarajući. Zato ćemo pokušati da opišemo koji su dobri motociklisti za početnike, to jest motocikli za koje mi smatramo da po našem objektivnom mišljenju  mogu da odgovaraju većini početnika.

Pre nego što nastavimo dalje, podelićemo početnike na potpune početnike koji su vozili samo motocikl tokom obuke i na one koji su već vozili motocikle male zapremine.  

Potpunim početnicima prvenstveno savetujemo da razmotre i opciju kupovine nekog modernijeg maksi skutera od oko 250-500 cm3. Takvi skuteri nude udobnost, uglavnom dobru zaštitu od vetra i sasvim dovoljno snage. Pritom, bitno su ekonomičniji od motocikala u smislu troškova održavanja. Odlična su opcija za grad, ali i za putovanja van grada. Na forumu imamo kolege koji su ozbiljno putovali svojim skuterima, čak i sa saputnicima. Ko nije probao motocikl, a želi da uđe u motociklizam, toplo preporučujemo maksi skutere. Ko se u tome pronađe, neće imati potrebu da prelazi na motocikl. A koga ipak interesuje pravi motocikl, koristiće mu iskustvo vožnje maksi skutera svakako. 

Vozačima koji su već prešli prvu stepenicu u moto karijeri, vozeći skutere i motocikle male zapremine, ili koji baš insistiraju da im prvi motocikl bude baš motocikl, predložićemo motocikle radne zapremine do 750 cm3 koji nisu R, odnosno sportski.  

Posmatrajte trošak za svoj prvi veći motocikl, kao i za prvi set opreme koju ćete kupiti, kao na školarinu. To jest, to je trošak koji ćete imati da biste shvatili šta želite, šta vam odgovara, kao i da biste manje žalili kad se nešto ošteti i slično. Zato savetujemo da prvi motocikl bude polovan i ne preterano skup. Naravno, ko ima mogućnosti, najbolje je kupiti novo. 

S obzirom da motociklizam kakav mi promovišemo uključuje i putovanja van grada, opisaćemo nekoliko modela koji su prvenstveno dobri za grad, ali koji mogu da vam posluže i za vikend vožnje od par stotina kilometara. 

Suzuki SV650S / SV650: za prvi motocikl na ovoj listi stavićemo pouzdan i svestran Suzuki SV650S. Ovaj motocikl pored odličnih karakteristika krasi pouzdan agregat, ali i solidna zaštita od vetra na vožnjama van grada. Ovaj agregat je praktično neuništiv, a u vožnji je stabilan i uliva poverenje. U zavisnosti od serije, snaga mu iznosi oko 75 KS na 8.800 O/min uz solidan obrtni moment od 64 Nm. Prosečna potrošnja iznosi oko 5l na 100 km što je sasvim ekonomično. Prednji oklopi i vizir nude dobru zaštitu od vetra, pa bez problema možete uživati i na vožnjama van grada. Postoji i nejked verzija bez vizira SV650, koja je isto vrlo zanimljiva, ali pruža manju zaštitu od vetra. 

Koji su dobri motocikli za početnike

Yamaha XT660X: Za one koji žele nešto slabiji motocikl, a pri tome su nešto viši, XT660 je dobar izbor. Jednocilindrični agregat isporučuje 48 KS pri 6.000 O/min i 59 Nm obrtnog momenta na 5.250 O/min. Predstavlja odličan izbor za vožnju u gradu, zbog uspravnog položaja sedenja i odlične preglednosti. Agregat je odličan, sasvim dovoljno snage ima i prilično je ekonomičan, sa prosečnom potrošnjom od oko 4.5 l/100 km. Postoje dve verzije – XT660X i XT660R. X verzija ima točkove manjeg prečnika i namenjena je uličnoj vožnji, dok je R verzija pripremljena za laganu vožnju van ulice. 

Mana jednocilindričnog agregata su nešto izraženiji vibracije pri visokim obrtajima te nije najpogodniji izbor za vožnju po auto-putu. Negativna strana je i nepostojanje vizira koji štiti vozača od vetra, ali se to može rešiti ugradnjom aftermarket vizira. 

Koji su dobri motocikli za početnike XT660

Honda CB600F Hornet: Dobro proverena i pouzdana Honda Hornet je dobar izbor za one koji žele nešto snažniji motocikl. Ukoliko preferirate sportske motocikle, Honda Hornet je dobra osnova za sticanje iskustva, bar što se isporuke snage tiče. Honda Hornet iz svog četvorocilindričnog agregata istiskuje maksimalnu snagu od 97,5 KS pri 12.000 O/min i obrtni moment od 65,6 Nm pri 10.000 O/min. Za razliku od prethodnih motocikala koje smo opisali, Hornet je nešto ozbiljniji motocikl, zbog veće snage koju nudi i nešto veće težine. Pošto je nejked, nudi slabiju zaštitu od vetra, što se isto može rešiti dodatnim vizirom.  

Koji su dobri motocikli za početnike CB600F

Suzuki GSF 600 Bandit: Čuveni Suzuki-jev Bandit spada u istu kategoriju kao Hondom Hornet, sa tim što je nešto slabiji. GSF 600 raspolaže sa 77 KS pri 10.500 O/min uz obrtni moment od 54 Nm pri 9.500 O/min. Bandit je veoma zahvalan motor što se održavanja tiče. Na tržištu polovnih motocikala dobro se kotira najviše zbog svoje pouzdanosti, zabavnog karaktera i solidne upravljivost. Ukoliko ste merkali ovaj motocikl, sigurno nećete pogrešiti. 

Koji su dobri motocikli za početnike GS600F

Kawasaki GPZ 500S: Poput Bandita, GPZ 500S je jedan od starijih modela sa kojim možete lepo da se navozate i naviknete se na nešto jači motocikl. GPZ 500S možda nije najsnažniji motocikl sa ovog spiska, ali je svakako jedan od izdržljivijih. GPZ 500S za bazu koristi agregat od GPZ900 modela, sa tim što GPZ500S poseduje samo dva cilindra. Od starijeg brata zadržao je robusnije kvačilo i neke unutrašnje komponente, pa se smatra zahvalnim sa početnike. Polu-oklopi pružaju dobru zaštitu od vetra, a sam motocikl je dosta nizak i zahvalan za sve vozače. Maksimalna snaga iznosi 60 KS pri 9.800 O/min, a maksimalni obrtni moment iznosi 46.1 Nm pri 8.500 O/min. 

GPZ500s

Yamaha MT 07: Na listu dodajemo jedan motocikl novije generacije. Radi se dosta hvaljenom Yamahinom dvocilindričnom rednom agregatu koji je ograničen na maksimalnu snagu od 35 kW, te podleže A2 vozačkoj kategoriji. Bez blokade na 35 kW, MT07 ima maksimalnu snagu od 74.8 KS pri 9.000 O/min i 68 Nm obrtnog momenta pri 6.500 O/min. 

Mala potrošnja od 4.3 l/100 km, moderan dizajn, digitalni displej doprinose tome da je MT07 atraktivan motocikl za vozače sa nešto manje iskustva na većim motociklima. MT07 jedino ne može da se pohvali dobrom zaštitom od vetra i udobnošću na dužim putovanjima. 

Motocikli za početnike

Listu motocikala mogli bismo nastaviti u nedogled sa raznim drugim modelima motocikala radne zapremine od 500 cm3 do 750 cm3. Smatramo da je kubikaža od 500 cm3 ili 600 cm3 dobar izbor za sve vozače sa manje iskustva, kada pričamo o polovnim motociklima. Danas postoje dobri, moderni motocikli sa nešto manje kubika i koji takođe predstavljaju dobar izbor za početnike, ali pod uslovom da pronađete dobar primerak na oglasima.  

Naravno, početnicima ne savetujemo kupovinu sportskih motocikala velike snage zato što do takvih motocikala treba doći postepeno kroz sakupljanje vozačkog iskustva na manje agresivnim motociklima. Svakako, nijedan motocikl sa naše liste ne treba shvatati olako u smislu snage. Čak i motocikli sa maksimalnom snagom od 10 – 15 KS mogu da budu veoma opasni ako ih ne poštujete i ukoliko vaše vozačke veštine nisu na dobrom nivou.  

Na kraju, najvažniji savet koji vam iz sopstvenog iskustva možemo dati u vezi sa odabirom motocikla je da na kraju nije ni preterano bitno za koji ste se tačno model odlučili. Skoro svaki motocikl će vam pružiti osećaj slobode i uzbuđenja. Mnogo je važnije odlučiti se i napokon kupiti neki motocikl, nego koji ste konkretni model kupili. I kad kupite motocikl, vozite ga što više i uživajte u životu! 

Za više saveta i pitanja u vezi sa motociklima za početnike, možete svratiti do naše teme na forumu.

Bjbikers magazin
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.