January 16, 2021
Naslovna Moto Sport Voda u gorivu i nepravda za Yamahu na Dakar 2021 reliju

Voda u gorivu i nepravda za Yamahu na Dakar 2021 reliju

-

Već na drugoj etapi ovogodišnjeg Dakar relija dogodila se jedna neprijatnost za organizatore i slobodno mogu reći nepravda za fabričku Yamaha ekipu čiji je vozač morao da odustane sa takmičenja zbog problema sa gorivom.

Yamahin vozač Andrev Short morao je da odustane na drugoj etapi, nakon drugog sipanja goriva na 276. kilometru, zbog kako se mislilo tehničkog problema sa njegovom Yamahom. Kada je motocikl donesen u bivak utvrđeno je da se u gorivu nalazi voda i da je iz tog razloga zakazala pumpa za gorivo.

Da stvar bude još čudnija, kada je Shortov timski kolega Franko Kaimi stigao u bivak, tokom rutinske kontrole motocikla i pražnjenja rezervoara takođe je utvrđeno prisustvo vode u gorivu. Na sreću, u gorivu Kaimijevog motocikla nije bila prisutna velika količina vode, te je uspeo da odveze etapu do samog kraja.

Yamahu na Dakar 2021 reliju
Andrev Short završio je Dakar reli zbog lošeg goriva Foto: Yamaha Motor Europe

Gorivo koje vozači i timovi dobijaju obezbeđuje organizator i ekipe nemaju kontrolu nad tim. Iz tog razloga Yamaha je podnela žalbu FIM-u i tražila da se zamrzne rezultat druge etape i da se Shortu dozvoli nastavak takmičenja. Zahtev je odbijen i Short je na žalost morao da završi takmičenje na ovogodišnjem Dakar reliju.

Yamaha je morala na sva četiri fabrička motocikla da zameni pumpe za gorivo i do kraja iscedi i ispere rezervoare za gorivo.

Organizatori sigurno nisu namerno dodali vodu u gorivo, ali su napravili veliki propust time što nisu kontrolisali gorivo. Dakar reli je ipak jedno veliko, ozbiljno, skupo i pre svega opasno takmičenje i u skladu sa tim ne bi smeli da se dešavaju takvi propusti. Yamaha je kao ekipa sa pravom ogorčena na veliki propust organizatora.

Ukoliko želite da diskutujete o Dakar 2021 reliju, možete svratiti i do teme na forumu posvećene Dakar reliju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
18,933FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se