September 28, 2020
Naslovna Moto Sport WSBK Phillip Island - Dominacija Bautiste i Ducati-ja

WSBK Phillip Island – Dominacija Bautiste i Ducati-ja

-

Dočekasmo i prvi trkački vikend ove sezone. Vozači iz superbajk i supersport klase pružili su nam preko potrebnu dozu uzbuđenja i adrenalina. Konačno smo završili sa svim nagađanjima i mogli smo da uživamo u krajnje zanimljivim WSBK trkama na stazi Phillip Island.

U novom formatu kvalifikacija videli smo nove taktike. Vozači imaju na raspolaganju jednu kvalifikacionu sesiju u trajanju od 25 minuta. Početnih 15 minuta većina vozača je iskoristila priliku da proba još neka fina podešavanja motora, a zatim su stavili kvalifikacione gume i postavljali svoja najbrža vremena.

Prvu pol poziciju u ovoj sezoni osvojio je Džonatan Rea ispred timskog kolege Leona Haslama, dok je treći bio Alvaro Bautista na Ducatiju.

Prva trka je bila nezanimljiva što se tiče borbe za prvu poziciju. Alvaro Bautista je odlično startovao sa treće pozicije i ubrzo nestao u daljini. Bautista je na V4R Ducatiju dominirao trkom vozeći krugove znatno brže od svih drugih vozača. Na kraju je Bautista upisao pobedu sa 15 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Reu.

Alvaro Bautista
Alvaro Bautista je dominirao na prvoj trci

Rea se dugo borio sa Haslamom za drugu poziciju sve dok Haslam nije izgubio kontrolu na prednjim krajem svog Kawasakija i na žalost trku završio padom.

Halsam i Rea
Halsam i Rea borili su se za drugu poziciju sve dok Haslam nije pao

Aleks Louz se odlično držao na trećoj poziciji, ali ga je raspoloženi Marko Melandri pretekao u samoj završnici trke. Tom Sajks imao je veoma dobru trku i u jednom trenutku se borio za podijum.

Yamaha R1 WSBK
Yamahae u borbi za podijum

Na žalost, BMW S1000RR još nema potpuno spreman agregat za trku te je Sajks bio najsporiji na pravcu i tu je gubio dosta vremena. Daleko od toga da S1000RR nema dovoljno snage, već je u pitanju to što agregat još nije urađen po WSBK specifikacijama te je nešto slabiji od konkurencije. Novi agregat BWM će doneti na trećoj trci. Pohvalno je što je Sajks i sa ovim agregatom bio veoma konkurentan.

Sajks S1000RR WSBK
Sajks je i pored slabije agregata uspeo da bude veoma konkurentan

Sprint trka je bila znatno zanimljivija u odnosu na prvu trku. Rea je odlično startovao sa prve pozicije i poveo trku. Louz je takođe imao dobar start i odmah obišao Bautista. Snaga Ducati-ja videla se već na kraju prvog kruga kada je Bautista obišao Louza i umalo Reu koji je odlično kočio na ulazu u prvu krivinu i tako uspeo da spreči Bautistu da pređe u vođstvo.

Rea i Bautista su se borili tokom cele trke. Bautista je nekoliko puta pokušao da pretekne Reu na pravcu, ali je Rea odličnim kočenjima skoro svaki put zaustavljao Bautistu. Na pet krugova pre kraja Bautista je preuzeo vođstvo i Rea se maksimalno trudio da mu ostane na točku. Na dva kruga pred kraj, Bautista je napravio razliku i došao do još jedne pobede.

Treća pozicija pripala je Haslamu, a iza Haslama su se zaređale četiri Yamahe i to Louz, Van der Mark, Melandri i Kortese. Na kraju trke videli smo pad trojice vozača. Leandro Merkado napravio je grešku i srušio Toresa, Razgatilioglua i sebe.

Skoro svake godine do sad Pirelli je uspevao da napravi neku zbrku sa gumama. Tako su i ove godine devojka (Marija Herera) i momci morali da idu na promenu gumu u toku trke zbog bojazni da nije bezbedno da se odveze cela trka na istoj gumi. Trka je skraćena sa 20 na 16 krugova. Pored toga vozači su smeli da provedu maksimalno 10 krugova na jednom pneumatiku.

U supersport klasi Kluzel je odlično startovao sa treće pozicije i pretekao je Krumenahera i Karikasula. Krumenaher i Karikasulo odmah u sledećem krugu su obišli Kluzela. U drugom krugu Rafaelo De Rosa je imao nezgodan pad kada ga je MV Agusta čudno katapultirala u vazduh. Srećom De Rosa je uspeo da ode bez povreda. Šteta je što smo izgubili De Rosu i MV Agustu jer je uspevao da drži ritam sa vodećima.

Yamaha R6 WSBK Phillip Island
Krumenaher, Karikasulo i Kluzel u borbi pre odlaska u boks

Krumenaher, Karikasulo i Kluzel su se odvojili od ostatka grupe i vozili svoju trku. Na 10 krugova pre kraja prvi iz vodeće grupe na promenu guma su otišli Krumenaher i Kluzel dok je Karikasulo ostao na vodećoj poziciji i otišao u boks u narednom krugu. Na žalost, Karikasulo je imao peh sa mehaničarima jer mu je verovali ili ne ostao štender zaglavljen na motociklu! Ipak je Karikasulo uspeo da se vrati na treću poziciju, ali je izgubio svaku šansu da se bori za pobedu.

Do kraja trke je plasman ostao nepromenjen i Yamaha R6 je nastavila sa dominacijom. Krumenaher je pobedio ispred Kluzela i Karikasula. Hektor Barbera i Gradinger završili su na četvrtoj i petoj poziciji.

Kluzel je dobio penalizaciju od 1,4 sekunde zbog toga što je izašao iz boksa brže od vremenskog ograničenja predviđenog za promenu gume. Na sreću po Kluzela ta penalizacija ga nije koštala plasmana.

Druga superbajk trka počela je po startnom poretku koji je određen plasmanom na sprint trci. Na našu žalost, Bautista je odlično startovao i opet odmaglio u daljini ostavivši Reu i Haslama da se opet bore za drugu poziciju. Bautista je završio sa preko 12 sekundi prednosti, ali bi razlika bila i veća da Bautista nije na kraju olabavio gas i opušteno prošao u cilj postavši prvi koji je pobedio na sve tri trke u novom formatu.

Bautista i Rea
Bautista je ovog puta bio neuhvatljiv za Džonatana Reu

Haslam, Rea, Van der Mark i Melandri su u jednom delu trke imali lepu borbu za podijum. Kasnije u toku trke Rea i Haslam su se odvojili i pružili nam malo borbe za drugu i treću poziciju. Rea je na kraju uspeo da savlada raspoloženog i brzog Haslama i da dođe do još jedne druge pozicije, dok je Haslam upisao podijum.

Iza Haslama na četvrtom, petom i šestom mestu su završili Van der Mark, Louz i Melandri. Yamahe su dobre i konstantne i deluje da im fali još samo malo poboljšanja da budu na nivou Kawasaki-ja.

WSBK Phillip Island druga trka

O Bautisti i Ducati-ju je suvišno govoriti. Treba uzeti u obzir da Bautisti ova staza očigledno dobro leži. Panigale V4R je svakako brz motocikl, ali ako pogledamo ostale Ducati-jeve vozače možemo videti da su se jedva borili za plasman u prvih 10. Treba sačekati i ostale trke da vidimo kako će se pokazati kombinacija Bautista – Ducati. Verujem da će Bautista biti brz cele sezone, ali sigurno neće biti dominantan na svim stazama. Rea i Kawasaki će zasigurno uzvratiti udarac.

Sledeća trka vozi se na Tajlandu od 15. – 17. marta.

Rezultati prve superbajk trke:

Rezultati prve superbajk trke

Rezultati sprint trke:

Rezultati sprint trke

Rezultati druge superbajk trke:

Rezultati druge trke

Rezultati supersport trke:

Rezultati supersport trke

Za diskusiju i komentare o WSBK vikednu predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,365FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se