NaslovnaMoto SportMotoGPHonda predstavila MotoGP ekipu za 2024. godinu

Honda predstavila MotoGP ekipu za 2024. godinu

-

Honda je nakon završenih testova u Valensiji i Sepangu (kao i privatnog testa na Herezu i Portimau) predstavila MotoGP ekipu za 2024. godinu. Dogodile su se mnoge promene unutar ekipe koje se tiču ne samo motocikla i vozačkog sastava već i sponzora.

Prethodna godina je bila godina zaborava za Hondu. Imali su najlošiju sezonu u istoriji i da Rins nije pobedio u Teksasu, Honda bi sezonu završila bez pobede. Osim loših rezultata, Honda je po prvi put u svojoj istoriji doživela da vozač pre vremena raskine ugovor i napusti tim. Reč je o Mark Markezu koji je fabričku Honda ekipu zamenio za Gresini Ducati.

Loši rezultati i nekonkurentan RC213V naterali su Hondu da zasuče rukave i prione na posao. Sudeći po poslednjem testu u Sepangu, očigledno je rad urodio plodom jer je novi RC213V otišao korak napred. Zarko je prešao u LCR ekipu izjavivši nakon testa na Sepangu da je nova verzija oko 0,7 sekundi brža od one spremljene za test u Valensiji.

Luka Marini i Đoan Mir spremni za 2024. godinu

Kada je Mark Markez rešio da raskine ugovor, Honda je ušla u problem jer je većina vozača već potpisala ugovore za narednu sezonu. Budući da je Marini vozio za VR46 ekipu i da je u tom smislu bio fleksibilniji što se tiče ugovora, on i Honda uspeli su da naprave dogovor da Marini bude drugi fabrički vozač.

Taj dogovor nije prošao bez malo natezanja jer je Honda navodno želela da ponudi jednogodišnji ugovor, na koji Marini nije hteo da pristane. Tako je postignut dogovor da će Marini biti u Repsol Hondi naredne dve sezone.

Honda predstavila MotoGP ekipu za 2024. godinu
Foto: Honda Racing Corporation

Tokom predstavljanja, Marini je dao sledeću izjavu:

“Čast mi je što sam se pridružio Repsol Honda ekipi. Kada sam bio mali i trkao se na minibajk motociklima, imao sam kombinezon u njihovim (Repsol Honda) bojama. Sada kada sam ovde u ovom timu i na ovom motociklu – san se ostvario, nešto sudbinski. Ovaj motocikl izgleda prelepo i boje su nove, ponosan sam što ih predstavljam. Na početku smo zajedničkog putovanja, ali se već osećam kao deo tima potpomognutog inženjerima. Motocikl (RC213V) vozio sam svega šest dana i radimo na tome da maksimalno iskoristimo predstojeći test i započnemo sezonu na najbolji mogući način.”,

Honda predstavila MotoGP ekipu za 2024. godinu
Luka Marini u Repsol Honda bojana Foto: Honda Racing Corporation

Mir je prošle godine veći deo sezone proveo u povredama. Iako rezultatski nije delovalo tako, Mir se svojski trudio da napravi rezultat i pomogne u razvoju motocikla. Taj trud rezultirao je padovima i povredama zbog kojih je propustio nekoliko trka.

Tokom zime Mir se dobro oporavio i motivisan je da 2024. godinu odradi na najbolji mogući način. Dodatan motiv biće mu i saradnja sa Santi Hernandezom, bivšim šefom mehaničara Mark Markeza.

“Neverovatno je biti deo tim sa ovakvom istorijom i uspesima u MotoGP-u. Uzbuđen sam da započnem novu sezonu sa Respol Honda ekipom. Predstavljanje ekipe je uvek veoma lepo, naročito reakcije na novi dizajn. Boje motocikle za ovu godinu veoma su različite u odnosu na prethodnu i jedinstvene za ceo tim. Prvi dodir sa motociklom u ovoj godini veoma je pozitivan sa Sepang testa i sada se radujemo testu u Kataru, a zatim i trci. Prošle godine sam puno naučio i nadam se da će se ove godine sve složiti da mogu da pomognem Repsol Hondi da se vrati na mestu na kojem treba da budu. Uživamo u ovom momentu i brzo se spremamo za novi početak sezone” – Izjavio je Mir.

Honda predstavila MotoGP ekipu za 2024. godinu
Foto: Honda Racing Corporation

30 godina saradnje Repsola i Honde stidljivo obeleženo

Prošlo je već 30 godina od prve saradnje između Repsola i Honde. Saradnja je do skoro bila fantastična, ali je prošle godine došlo do zatezanja odnosa. Repsol je želeo prekid saradanje ili smanjenje učešća u sponzorstvu. Prvo, Repsol je oduvek podržavao vozače iz Španije i zato je kroz istoriju najmanje jedan vozač u timu morao biti Španac. Drugo, rezultati su krenuli stranputicom, što je dodatni razlog zbog kog je Repsol pritisnuo Hondu.

Zato se na RC213V za 2024. godinu natpis Repsol znatno stidljivije pojavljuje.

Nije samo Repsol počeo da napušta Hondu. Red Bull više nije sponzor fabričke ekipe Honde. Red Bull je bio više vezan za Mark Markeza koji je njihovo zaštino lice, te se njihov odlazak povezuje sa Mark Markezom.

Promene u sponzorstvu donele su i promene u grafikama motocikla. Zato je RC213V za 2024. godinu u grafikama koje se najviše razlikuju u poslednjih 10 godina, a možda i od početka ere četvorotaktnih motocikala. Honda natpis se pruža preko celog motocikla, dok se Repsol natpisa pomeren ka dole, manjim fontom u odnosu na ranije godine.

Honda predstavila MotoGP ekipu za 2024. godinu
Foto: Honda Racing Corporation

Odlazak ili smanjenje sponzorstva neće bitno uticati na funkcionisanje ekipe što se već pokazuje na testovima. Nova Honda RC213V pokazuje poboljšanja i nema sumnje da će dati sve od sebe da se vrate među najkonkurentnije ekipe.

Sezona počinje za manje od mesec dana, tačnije 10. marta na stazi Lusail u Kataru. Do tad nas očekuje još jedan MotoGP test, takođe u Kataru i taj test voziće se od 19 – 20. februara.

Za utiske povodom predstavljanja Honda MotoGP ekipe za 2024. godinu, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.