NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeKako su se pokazali: Triumph Speed 400 i Scrambler 400X

Kako su se pokazali: Triumph Speed 400 i Scrambler 400X

-

Krajem januara Triumph nas je pozvao i obreli smo se u toploj Španiji na prezentaciju novog Speed 400 i Scrambler 400X i prenesemo vam utiske.

Triumph je za 2024. godinu pripremio nekoliko novih modela, između ostalog Speed 400 i Scrambler 400X sa kojim po prvi put ulaze u kategoriju motocikala manje radne zapremine. Za svetsku prezentaciju Triumph je odabrao Španiju, tačnije grad Valensija oko kojeg se pružaju planinski putevi sa lepim krivinama i asfaltom, ali i malo off road terena na kojim smo imali prilike da probamo ponašanje Scrambler 400X verzije.

Živahan agregat

Speed 400 i Scrambler 400X poseduju identičan jednocilindrični agregat sa dve bregaste osovine u glavi i radnom zapreminom od 398,15 cm³. Maksimalna snaga iznosi 39,5 KS (29,4 kW) na 8.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 7,5 Nm na 6.500 O/Min.

Iako je reč o jednocilindričnom agregatu, očekivalo se da nedostaje snage na niskim obrtajima. Međutim, Triumph je vešto izveo agregat tako da se na niskim obrtajima Speed 400 i Scrambler 400X ne muče, a kada dostignu 6.000 O/Min agregat počinje da daje najbolje od sebe i da snažno i linearno ubrzava sve do kraja raspona obrtaja.

Još jedna stvar koja je obično karakteristična za jednocilindrični agregat su vibracije kojihna oba modela gotovo da nema.

Agregat radi mirno i uglađeno, gotovo bez ikakvih vibracija, a uz to poseduje solidan zvuk s obzirom na malu radnu zapreminu i EURO5 emisioni standard. Speed 400 i Scrambler 400X spadaju u ekonomične motocikle jer u proseku ne prebacuju 3,2 litre goriva na 100 km.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Jedna neobičnost u odnosu na ostale motocikle je što na Speed 400 i Scrambler 400X lanac i lančanici dolaze sa desne strane motocikla. To je ujedno zaštitni znak Trimupha. Upitali smo ineženjere za razlog postavljnja izlaznog vratila sa desne strane, umesto sa leve i dobili smo jednostavan odgovor: kada je motocikl naslonjen na parking nožicu, pogledima je izložena desna strana i stoga smo želeli da što više detalja budu u vidnom polju. Iz tog razloga se osim lanca i lančanika, sa desne strane pruža i izduvna grana.

Generalno su na agregatu sakriveni delovi poput instalacije i creva rashladnog sistema, tako da je u vidnom polju samo čista mehanika i retro izgled.

Sa strane održavanja naročito iznenađuje interval zamene ulja koji se radi na neverovatnih 16.000 km ili godinu dana. Isto tako smo upitali inženjere da li su toliko sigurni u svoj agregat kada je interval zamene ulja toliko dug. Rekli su da su unutrašnje komponente poput bregastih osovina tretirane DLC (diamong lik carbon) tehnologijom koja značajno smanjuje trenje između komponenti i produžava im radni vek.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Speed 400 veoma stabilan i upravljivScrambler 400X više okrenut ka opuštenijoj vožnji

Vozne karakteristike se razlikuju na Speed 400 i Scrambler 400X. Iako obe verzije imaju cevastu šasiju, postoje određene razlike. Prva razlika dolazi u tome što Speed 400 ima za 20 mm duži vrat šasije i prednja viljuška je postavljena pod drugačijim uglom. Sama prednja viljuška i ogibljenje imaju kraći hod (140 mm napred i 130 mm pozadi).

U praksi se oseti razlika u ogibljenju jer je Speed 400 mnogo upravljiviji i reaktivniji na ulazima u krivine i bolje drži putanju. Budući da su na Speed 400 montirane odlične Metzeler M9RR gume, povratni osećaj je bio više nego odličan. Prolazilo se deonicama gde se naglo prelazilo sa suvog na vlažan asfalt, a i tada je Speed 400 ulivao poverenje.

Upravljač i njegov položaj i materijal od kog su napravljeni se takođe razlikuju. Na Speed 400 je postavljen malo niže i deluje da je malo uži, ali omogućava odlično upravljanje i uspravan položaj sedenja.

Speed 400 poseduje radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti i disk prečnika 300 mm. U vožnji su se kočnice odlično pokazale. Imaju sasvim solidnu zaustavnu silu, na kočenju u krivinama daju lep i precizan osećaj. Identične kočnice ima i Scrambler 400X, s tim što se razlikuju kočione pločice. Na Scrambler 400X su pločice “mekše” kako pri off road vožnji ne bi lako došlo do blokiranja točka. Scrambler 400X poseduje i veći disk sa prečnikom od 320 mm. Samo kočenje je zbog drugih pločica mekše i nema toliko jak inicijalni “ugriz”.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Scramble 400X ima disk prečnika 320 mm i mekše pločice Foto: Triumph

Pošto je Scrambler 400X predviđen i za silazak na off road terene, ogibljenje je dužeg hoda (150 mm napred i 150 mm pozadi). Upravljač je širok i visoko postavljen, sedište je šire i duže i postavljeno je na visini od 835 mm (Speed 400 ima sedište postavljeno na 790 mm od tla).

Triumph je Scrambler 400X opremio Metzeler Karoo Street gumam koje su se na asfaltu pokazale sasvim dobro, ali nisu baš najbolje za kamenite deonice i duboku prašinu po kojoj smo vozili na off road deonici.

Masa motocikla je još jedna od stavki koja se razlikuje. Zbog ogibljenja dužeg hoda, drugačijeg upravljača, većeg diska, točkova većeg prečnika, štitnika hladnjaka i štinika ručki, Scrambler 400X je za 9 kg teži od Speed 400.

Masa Scrambler 400X sa svim tečnostima iznosi 179 kg, dok sa svim tečnostima Speed 400 ima masu od 170 kg.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Speed 400 upravljiviji i lakši Foto: Triumph

Iako Speed 400 ima duži prenos od Scrambler 400 modela, te razlike su anulirane jer Scrambler 400 ima zadnju gumu većeg prečnika (napred 100/90 R19, pozadi 140/80 R17) i u konačnici se na ubrzanju ponašanju slično. Speed 400 ima takođe aluminijumske livene felne, ali u dimenzijama 110/70 R17 napred i 150/60 R17 pozadi.

Takođe, zadnja točak je na Speed 400 pomeren napred koliko je god to bilo moguće, dok je na Scrambler 400X pomaknut ka nazad. Zbog toga i zbog većeg zadnjeg lančanika je lanac na Scrambler 400X duži za par linkova.

Kontrola proklizavanja, ABS, LED svetla

Triumph je osavremenio Speed 400 i Scrambler 400X ugradnjom kontrole proklizavanja na obe verzije. Kontrola proklizavanja može da se isključi, a na Scrambler 400X i ABS takođe može da se isključi za potrebe off road vožnje.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Nismo vozili u noćnim uslovima, ali gledajuću u retrovizor ostale motocikle iz grupe, obe verzije imaju lepe LED farove i pokazivače pravca. Samo u ponekom tunelu smo imali prilike da na trenutak osvetlimo put ispred nas i tada se činilo da su svetla više nego dobra.

Instrument tabla je pregledna i u kombinaciji analogno – digitalnog zapisa. U analognom zapisu urađen je prikaz brzine kretanja, dok su obrtomer i ostali podaci na LCD ekranu.

Posvećenost detaljima

Pozitivan utisak na obe verzije ostavljaju detalji. Šrafovi na blokovima, Triumph logo na deklama i rezervoaru i uopštena završna obrada urađeni su veoma kvalitetno, možda i najkvalitetnije u odnosu na sve motocikle iz ove kategorije koje smo do sada imali prilike da vidimo.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Speed 400 je prosto stvoren za krivine i odlično se snalazi i u gradskoj vožnji. Scrambler 400X je možda za nijansu udobniji i za mekših ogibljenjem dužeg hoda predviđen je i za duže vožnje i neravne deonice. Kada bi se umesto Karoo Street guma stavile neke druge, poput Pirelli Scorpion ili slično, Scrambler 400X bi se još bolje pokazao i na off road vožnjama.

Ukoliko vas zanima da uživo vidite Triumph Speed 400 i Scrambler 400X, dobra vest je da su stigli u Srbiju. Još bolja vest je da će u utorak 20. februara u periodu od 17.00 – 20.00 u Triumph salonu u Beogradu, na adresi Autoput za Novi Sad 73 biti izvršena zvanična prezentacija za Srbiju. Triumph vas poziva da prisustvujete prezentaciji i uživo pogledate oba modela, kao i ostale motocikle iz Triumph ponude.

Za utiske povodom Triumph Speed 400 i Scrambler 400X možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj utisak.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.