NaslovnaMoto SportMotoGPLiberty Media novi vlasnik MotoGP šampionata

Liberty Media novi vlasnik MotoGP šampionata

-

Ove nedelje dogodila se velika promena u vlasništvu MotoGP šmapionata, jer je Liberty Media (trenutni vlasnik Formula 1 šampionata) otkupila većinski deo.

DORNA, većinski vlasnik MotoGP šampionata od 1991. godine početkom ove nedelje postigla je dogvor i prodala je 86% vlasništva Liberty Media za 3,8 milijarde eura i na taj način faktički prestaje da bude vlasnik MotoGP šampionata, dok ostalih 14% ostaje u vlasništvu porodice Ezpeleta koja upravlja MotoGP-ijem još od 1994. godine.

Kako će se to odraziti na MotoGP?

U narednom, bliskom periodu promena vlasništva se neće odraziti na MotoGP šampionat. Iz Liberty Media su proučili da će upravljanje MotoGP šampionatom i dalje ostati pod palicom Karmela Ezpelete, kao i do sad. Takođe su izjavili da je MotoGP u odličnom rejtingu i da za sad nema potrebe za većim promenama. Sedište MotoGP šampionata i dalje ostaje u Madridu.

“Ne planiramo da menjamo ovaj sport. Naš cilj je da u MotoGP privučemo još više publike.” Izjavio je Greg Mafei, predsednik Liberty Media.

Podsećanja radi, Liberty Media je otkupila Formula 1 šampionat 2017. godine i do danas su prilično uspeli da ga popularizuju i delimično vrate stari sjaj.

Liberty Media novi vlasnik MotoGP šampionata
Liberty Media novi vlasnik MotoGP šampionata Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Novom vlasniku MotoGP šampionata nije u cilju da upropaste ili zakomplikuju šampionat, već da ga popularizuju. Zato će zasigurno neko vreme pustiti da stvari teku trenutnim tokom, dok ne vide kako MotoGP šampionat funkcioniše iznutra, a zatim će verovatno smisliti nešto da trkanje učine još zanimljivijim.

Šta će biti sa WSBK šampionatom?

Budući da je Dorna vlasnik WSBK, kao i Moto2, Moto3 i MotoE šampionata, dogovoreno je da će DORNA imati ekskluzivno pravo nad pomenutim šampionatima. U skladu sa tim, ne očekuju se neke drastične promene niti mešanje u pomenute šampionate od strane Liberty Media.

MotoGP, biznis kao i svaki drugi

Promena vlasničke strukture nije ništa novo za MotoGP šampionat. Verovatno niste znali informaciju da je udeo u MotoGP šampionatu imao kanadski penzioni investicioni fond, koji je posedovao 39% vlasništva.

Budući da pomenuti investicioni fond nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa trkanjem, Liberty Media je možda još bolji vlasnik MotoGP šampionata. Dobra stvar je i što će DORNA nastaviti sa upravljanjem MotoGP-a.

Bilo kako bilo, ne brinite, trkanje se nastavlja!

Za utiske povodom toga što je Liberty Media novi vlasnik MotoGP šampionata, možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.