NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Austrije - Opet Ducati ili je red na Suzuki?

MotoGP Austrije – Opet Ducati ili je red na Suzuki?

-

Samo četiri nepuna dana nakon MotoGP-a Štajerske sezona se nastavlja, opet na stazi Red Bull Ring itrka ovog puta nosi naziv MotoGP Austrije. Prošle nedelje ova staza priredila je opet neke dramatične scene, ali i dobre trke. Zato što niko nije povređen u onom udesu Pedrose i Savadorija, oprostićemo Red Bull Ringu još jedan incident sa nadom da ćemo opet imati dobru trku.

Predstavljanje staze mislim da nema potrebe da radimo ponovo. Poslednje dve godine gledamo uzastopne trke na Red Bull Ringu i prilično smo dobro utvrdili gradivo oko poznavanja konfiguracije staze.

Ducati vozači željni rezultata

Horhe Martin je maestralno pobedio u nedelju i tako došao do svoje prve pobede ne samo za sebe, već i za Pramac ekipu. Red Bull Ring je očigledno staza koja donosi nove pobednike, pa tako možemom da se zapitamo nije li možda red da Zarko ili pak Peko Banjaja dođu do pobede?

Sva je prilika da bi Banjaja možda došao do pobede da nije bilo prekida trke. Kada je trka restartovana, Banjaja jednostavno nije imao isti osećaj kao tokom prvog starta trke. Da li su bile u pitanju gume ili nešto drugo, ali mladi Italijan jednostavno nije mogao da se sastavi nakon drugog starta.

Foto: Ducati

Džek Miler se solidno borio sa Kvartararom za treće mesto, sve dok nije napravio grešku i trku završio u šljunku. Frustriran svojom greškom, Miler će sigurno dati sve od sebe da se iskupi za grešku koju je napravio u nedelju.

Da li je ovo možda prilika i da se Zarko popne na podijum i omiriše prvu pobedu? Na prvoj trci završio je na šestoj poziciji, neki 13 sekundi iza svog timskog kolege i pobednika trke.

Mir i Suzuki i njihov drastičan napredak

Suzuki i Mir delovali su preporođeno na prethodnoj trci. Zahvalnost za to leži u uređaju za spuštanje zadnjeg kraja motocikla. To je nešto što većina timova koristi već odavno, a Suzuki tek od prošle trke. Suzuki je na tome vredno radio tokom letnje pauze, a Mir je dobio u subotu samo da isproba uređaj, a nije bilo planirano da ga koriste na trci u nedelju.

Međutim, Miru se uređaj toliko svideo da je rešio da rizikuje i koristi ga tokom trke, što mu se očigledno isplatilo. Taj uređaj je još u fazi testiranja i razvoja i treba očekivati da funkcioniše samo još bolje. To je ono što je bilo potrebno Miru da se ponovo vrati na podijum i makar da pokuša da pruži borbu za odbranu titule.

MotoGP Austrije
Mir i Suzuki napravili korak napred Foto: Suzuki Racing

Od KTM-a smo očekivali malo više tokom prošle trke, bar što se fabričke ekipe tiče. Oliveira je u petak imao nezgodan pad, a u nedelju je bukvalno uništio prednju gumu. Na društvenim mrežama kružila je slika prednje gume sa Oliveirinog KTM-a i na toj gumi nedostajali su delovi gume veličine šake.

Sa druge strane, Bred Binder uspeo je da spase još jednu trku i da završi na četvrtom mestu.

Yamaha je solidno započela prošlu trku. Doduše, Vinjales je tokom restartra trke morao da startuje iz boksa, jer mu se motocikl ugasio pre započinjanja kruga za zagrevanje. Kvartararo je osvojio odlično treće mesto.

Bilo bi lepo kada bi ovog vikenda mogli samo da uživamo u trkama i da izbegnemo prekide trka koji su nažalost postali nepisano pravilo za ovu stazu. Osim favorita od prošle nedelje, verujem da će se sigurno istaći i neki novi kandidat za podijum ili pobedu.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu možete posetiti našu temu na forumu.

Raspored i satnica MotoGP Austrije:

Petak 

09:00 – 09:40 Moto3  Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1
13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2  Free Practice Nr. 2

Subota 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3
12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:35 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja 

08:20 – 08:40 Moto3 Warm Up
08:50 – 09:10 Moto2 Warm Up
09:20 – 09:40 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.