NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Portimao - Portugalski rolokoster

MotoGP Portimao – Portugalski rolokoster

-

Trkom u Kataru otvorili smo MotoGP sezonu za 2024. godinu, a za vikend se sa staze Lusail vozači sele na Portimao i prvu trku na tlu Evrope u ovoj sezoni. Katar je često znao da bude izuzetak od pravila i da ne prikaže pravo stanje stvari u šampionatu.

Tačnoj je da je Ducati i u ovoj godini najkonkurentniji i da su svi izgledi takvi da ćemo titulu u kategoriji vozača tražiti među Ducatistima. ALI, sezona je tek počela, a Portimao je jedna od staza u MotoGP šampionatu na kojoj do izražaja dolaze vozači. Tako je na prvoj trci ikada voženoj na ovoj stazi pobedu zabeležio domaći Migel Oliveira, tada na KTM-u. Ne samo da je pobedio, već je dominirao trkačkim vikendom.

Staza Portimao u svojoj dužini od 4.590 metara ima petnaest zahtevnih krivina (devet desnih i šest levih) i smatra se jednom od najzahtevnijih staza u MotoGP šampionatu. Ne samo da je tehnički zahtevna, već je teško i podesiti motocikle da optimalno rade u svim sektorima staze. Snažni MotoGP motocikli muče se da prenesu snagu na asfalt, jer nema toliko krivina i ubrzanja gde aerodinamika može u potpunosti da dođe do izražaja.

Dugačka poslednja krivina je pravo mučenje za zadnju Mišelin gumu, a aerodinamika ne može da ostavi prednji točak na asfaltu čak ni na pravcu dužine 970 metara. Pravac, koji prvi čini uzbrdica, a zatim spust za prvu krivinu ne da vozačima da odmaraju, jer svom silom moraju da opterete prednji kraj kako bi ostao na asfaltu, a zatim sledi jako i zahtevno kočenje na nizbrdici za prvu krivinu. Uopšte, cela staza sastavljena je od uzbrdica i nizbrdica i zato je dobila nadimak “rolekoster”.

Ducati, KTM, Aprilia, možda Rins na Yamahi, Zarko na Hondi….

Ducati je večiti favorit, sad u čijim rukama, videćemo. Banjaja je uvek tu, Martin još uvek Portimau prilazi sa velikom dozom strahopoštovanja, još od onog pada koji ga je ostavio u lomovima i dugoj pauzi.

Bastianini takođe ne pamti Portimao po dobrom, jer je upravo zbog povrede na Portimau propustio dobar deo prošle sezone i umali nije ostao bez ugovora za ovu sezonu. Upravo bi Bastianini mogao da zablista u Portugalu.

KTM u rukama Bindera deluje i jeste brz. Milera nismo imali prilike da vidimo u punom svetlu, jer pod refletkorima staze Lusail nije sijao dugo. Pao je već u uvodnim krugovima pokušavajući da iskoristi loš start nekolicine vozača. Čak i da nije bilo tog pada, Miler je sam rekao da svakako nije imao dovoljno brze krugove da se drži sa ostalima.

MotoGP Portimao
Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Svakako očekujemo da vidimo i šta će mlađani Akosta uraditi na Portimau i da li mu je trka u Kataru bila dovoljna da nauči da sačuva gume.

Aprilia je uvek tu na treninzima, a na trkama posustanu. Bar je tako bilo tokom prošle sezone kao i u Kataru. Međutim, Portimao im iz nekog razloga leži. Aleš, Vinjales, možda i Oliveira, mogli bi na podijum, a možda i više od toga.

MotoGP Portimao
Foto: Piaggio Group

Od Japanaca, možda pre možemo očekivati nešto od Honde i Zarka koji ume da štedi gumu, možda i Marini zablista, ali prerano je još za njega. Yamaha se nikako nije proslavila u Kataru i kruže glasine da Kvartararo već traži novu ekipu za sledeću godinu. Rins je znao da bude brz na Portimau još u Suzuki eri, tako da bi pre od njega mogli očekivati dobar rezultata sa Yamahu.

Povratak u Evropu znači i da ćemo trke gledati u terminima na koje smo navikli. Doduše, Portugal je u za sat vremena različitoj zoni, tako da umesto u 14.00 prenos MotoGP trke u nedelju počinje u 15.00.

Foto: Yamaha Racing

Za utiske i komentare povodom MotoGP Portimao trkačkog vikenda, možete posetiti temu na forumu.

Raspored i satnica Moto GP Portimao trkačkog vikenda:

Petak 

10:00-10:35 Moto3™ Free Practice 
10:50-11:30 Moto2™ Free Practice
11:45-12:30 MotoGP™ Free Practice Nr. 1


14:15-14:50 Moto3™ Practice Nr. 1
15:05-15:45 Moto2™ Practice Nr. 1
16:00-17:00 MotoGP™ Practice

 Subota 

09:40-10:10 Moto3™ Practice Nr. 2
10:25-10:55 Moto2™ Practice Nr. 2
11:10-11:40 MotoGP™ Free Practice Nr. 2
11:50-12:05 MotoGP™ Qualifying Nr. 1
12:15-12:30 MotoGP™ Qualifying Nr. 2
13:50-14:05 Moto3™ Qualifying Nr. 1
14:15-14:30 Moto3™ Qualifying Nr. 2
14:45-15:00 Moto2™ Qualifying Nr. 1
15:10-15:25 Moto2™ Qualifying Nr. 2

16:00 MotoGP™ Sprint

Nedelja 

10:40-10:50 MotoGP™ Warm Up

12:00 Moto3™ Race
13:15 Moto2™ Race
15:00 MotoGP™ Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.