NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Silverston - Aprilia do prve pobede u sezoni

MotoGP Silverston – Aprilia do prve pobede u sezoni

-

Kišni Silverston obeležio je nastavak MotoGP sezone i malo promešao karte u šampionatu donevši nove pobednike u ovoj sezoni.

Vremenske prilike bile su nemilosrdne prema vozačima i timovima. Retko koji trening, trka ili kvalifikacija se vozila po potpuno suvim uslovima. Srećom, bar u nedelju je vreme rešilo da se strpi malo, ali je tokom MotoGP trke pretilo da pokvari trku.

Nije samo kiša bila problem, već i hladan asfalt koji nije prelazio temperaturu od 30 stepeni celzijusa. Na kvalifikacijama koje su vožene po kiši, pol poziciju je osvojio Bezeki ispred Milera i Aleks Markeza.

Sa 28. na 1. poziciju

Moto3 trka bila je pravo uživanje. Ponovo se desetak vozača borilo za pobedu i nije bilo kruga predaha. Masija, Holgado, Sasaki, Fenati, Salvador i Munjoz samo su neka od imena vozača koji su se borili za pobedu.

Međutim, vozač koji je obeležio trku bio je David Alonso. Mlađani Alonso ne samo da je uspeo da pobedi na trci, već je do pobede došao posle proboja sa 28. pozicije! Alonso je strpljivo napredovao poziciju po poziciju borivši se sa daleko iskusnijim vozačima.

U poslednjih par krugova videlo se da Alonso ima nešto više brzine u odnosu na ostale vozače, što se pokazalo i u poslednjem krugu kada je uspeo da odmakne dovoljno da ciljem prođe kao prvoplasirani i donese prvu pobedu ne samo za sebe već i da postane prvi vozač iz Kolumbijac koji je trijumfovao u Moto3 šampionatu.

MotoGP Silverston
David Alonso, pobednik Moto3 trke Foto: GASGAS Press

Preostala mesta na podijumu osvojili su Sasaki i Holgado. Sasaki je sa osvojenom drugom pozicijom smanjio zaostatak za Holgadom na 22 bodova u generalnom poretku.

Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Moto2 prvenac za Aldigera

Počeka Moto2 trke obeležio je odličan start Lopeza, iza kojeg se formirala grupa koju su činili Akosta, Kanet i Aldiger. Kanet je uspeo da prestigne Lopeza koji nije uspevao da isprati ritam. Akosta nije želeo da pusti Kaneta da pobegne, te je prestigao Lopeza, a uskoro je isto učinio i Aldiger. Nakon što je izgubio u borbi za treću poziciju, Lopez je napravio grešku i pao.

U isto vreme je Aldiger prestigao Akostu i počeo da se približava Kanetu. Aldiger je bio neverovatno brz i uspeo je relativno lako da prestigne Kaneta. Kanet je morao da prepusti i drugu poziciju, a razlog za to je preticanje pod žutom zastavom.

Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Iako je prepustio poziciju Akosti i bio mu na točku, Kanet je uspeo da se sabere i ponovo vrati na drugu poziciju. To je ujedno bio i krajnji poredak. Aldiger je zabeležio svoju prvu pobedu, Kanet je osvojio drugo, a Akosta treće mesto.

Pošto je Toni Arbolino imao lošiju trku i plasirao se tek na 10. poziciju, Akosta je uspeo da preuzme vodeću poziciju u šampionatu za 2 boda.

MotoGP Silverston
Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com MotoGP Silverston

Aleks Markez do pobede po kiši na sprint trci

Sprint trku je odlično startovao Miler izbivši na prvo mesto već posle par krivina, dok su iza njega kolonu formirali Bezeki, Martin i pomalo iznenađujuće Augusto Fernandez.

Milerovo vođstvo nije dugo trajalo, jer su ga samo krug i po kasnije obišli prvo Aleks Markez, a zatim i Bezeki. Aleks Markez je napravio malu prednost u odnosu na Bezekija i njih dvoje su tu razdaljinu održavali tokom trke.

MotoGP Silverston
Foto: Gresini Racing

Jedina promena bila je za treću poziciju kada je Vinjales obišao Milera za treću poziciju. U poslednjem krugu je Bezeki pokušao da stigne i prestigne Aleks Markeza. Iako je bio blizu, nije uspeo i Aleks Markez je došao do svoje prve pobede. Jeste da se pobeda na sprint trci ne računa u statistiku, ali je Aleks Markez konačno spojio dobru trku.

Rezultati MotoGP sprint trke Foto/Source: MotoGP.com

Sa 12. na 1. mesto – Aleš Espargaro

Hoće kiša, neće kiša. Tako je izgledalo pred početak MotoGP trke u nedelju. Trka je ipak startovala po suvom vremenu i svi vozači su započeli na slikovima. Ponovo je Miler imao odličan start, ali su se ovog puta iza njega poređali Bezeki, Banjaja, Aleks Markez i ostatak vozača. Aleks Markez i Banjaja su se dotakli u prvom krugu zbog čega je i Aleks Markez imao štetu na krilcima, a oštetio je malo i zadnji kraj Banjajinog Ducatija.

Aleks Markez nije dugo potrajao u trci. Kvar na menjaču naterao ga je da se povuče i propusti priliku da pruži još jednu dobru trku.

U uvodnim krugovima su Bezeki i Banjaja vodili lepu borbu, dok je Miler i dalje bio na vodećoj poziciji. Banjaja je u samo dve krivine uspeo da prestigne Bezekija, a odmah zatim i Milera. Bezeki je takođe brzo prestigao Milera kako ne bi dozvolio da mu Banjaja pobegne.

Zatim je počela Bezekijeva jurnjava za Banjajom koja se završila 15 krugova pre kraja trke kada je Bezekiju proklizao prednji kraj Ducatija.

To je ostavilo Banjaju sa lepom prednosti na vodećoj poziciji. Međutim, Banjaja nije bio bezbedan na prvoj poziciji jer su ga brzo stizali Aleš Espargaro, Vinjales, Binder i Oliveira.

Aleš Espargaro je startovao sa 12. pozicije i strpljivo je napredovao poziciju po poziciju, sve dok se sredinom trke nije približio Banjaji. Na 6. krugova pre kraja, Banjaji i Alešu su se pridružili Binder i Vinjales u borbi za prvo mesto.

Od toga momenta imali smo prilike da gledamo izuzetno zanimljivu trku. Dodatno je stvari začinila i kišica koja je počela da ispada. U boks po motocikl sa kišnim gumama otišlo je svega par vozača, ali nisu imali sreće jer je staza ostala suva do kraja trke. Na 3 kruga pred kraj, Banjaja i Aleš su se malo odvojili od grupe kojoj se pridružio i Oliveira. Oliveira je u jednom momentu bio treći, ali je trku ipak završio na četvrtoj poziciji, tik iza Bindera.

Na pola kruga pre kraja trke, Aleš je izveo manevar preticanja nad Banjajom i uspeo je ne samo da ga prestigne, već i da napravi taman toliko prednosti da ostane na prvoj pozicji do ciljne linije.

Aleš Espargaro pobedio na Silverstonu Foto: Aprilia Racing

Od početka sezone je Aprilia pokazivala da ima brzinu da bude među najvišim pozicijama, ali im je uvek malo nedostajalo da to i realizuju. Silverston je očigledno njihova staza u MotoGP šampionatu jer su konačno mogli da se sastave i naprave dobar rezultat. Alešova pobeda i treće mesto Vinjalesa u sprint trci dokaz su da je RS-GP na pravom putu.

Treće mesto je osvojio Binder i tako smo na podijumu imali tri različita proizvođača i to sva tri iz Evrope. Japanski proizvođači su imali katastrofalnu trku. Najbolji japanski proizvođač bila je Yamaha u rukama Franka Morbidelija na 14. poziciji.

Rezultati MotoGP silveerston trke Foto/Source: MotoGP.com

Posle staze Silverston, MotoGP šampionat se seli u Austriju na stazu Red Bull Ring gde će se od 18 – 20. avgusta održati trkački vikend.

Za sve utiske i komentare povodom MotoGP Silverston trkačkog vikenda možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.