NaslovnaMoto Sport24 časa Bol d'Or za vikend - Ko će do titule, Yamaha...

24 časa Bol d’Or za vikend – Ko će do titule, Yamaha ili Honda?

-

Za vikend je na meniju poslednji trkački vikend endurance šampionata i još jedno izdanje trke 24 časa Bol d’Or trke. Prošle godine se obeležavalo 100 godina održavanja ove trke, a poslednjih trideset godina se 24 časa Bol d’Or se održava na stazi Paul Ricard.

Staza Paul Ricard spada u treću najdužu stazu u ovogodišnjem šampionatu. Spa Franchorshamp i Suzuka su duže od njeg i Paul Ricard ne spada ni u najduže ni u tehnički zahtevne staze za vozače. Zato je za mašine izuzetno zahtevna, a krivac za to je čuveni Mistral pravac dužine 1.800 metara na kojem se drži pun gas između 21 – 24 sekunde. Ni samo držanje punog gasa nije problem, jer timovi podese prenos tako da se ni u zavetrini ne ulazi u previsok broj obrtaja.

Najveći problem dolazi na kraju pravca prilikom kočenja i promene stepena prenosa naniže. Ukoliko vozač izgubi strpljenje i počne sa prenaglom preranom promenom stepena prenosa može da “prevrti” agregat, odnosno da uđe u prevelik broj obrtaja, što uzrokuje dimnu zavesu iza motocikla. Zato vozači moraju da ostanu izuzetno fokusirani, a to ume da bude teško nakon 10, 12 ili 20 sati trkanja.

Krug na stazi Paul Ricard možete pogledati iz ugla Nikolo Kanepe koji se takmiči za YART Yamaha ekipu:

Honda i Yamaha u borbi za titulu

Pošto je 24 časa Bol d’Or poslednja trka u šampionatu, takođe je i odlučujuća za titulu EWC šampiona. F.C.C. TSR Honda i YART Yamaha imaju razmak od samo 13 bodova u generalnom poretku, u korist F.C.C. TSR Honde. Međutim, 13 bodova na 24 čas Bol d’Or trci nije ništa, jer se bodovi dele za najbolje vreme u kvalifikacijama, kao i za vodeće u trci nakon 8 i 16 časova (10 bodova za 1., 9. za drugo, 8. za treće mesto itd. sve do 10. pozicije).

Pol pozicija nosi 5 bodova, 2. startno mesto 4, 3. 3 boda, 4. 2 boda, 5. 1. bod.

Pobeda nosi 60 bodova, drugo mesto 49,5 boda, treće 4 boda itd.

Foto: FIM EWC

Dakle, ništa još nije završeno, a prošlogodišnja trka je dokaz za to. U poslednjem satu trke je Ducati bio viđen za pobedu, ali ih je izdalo kvačilo te su morali u boks i pobedu su prepustili fabričkoj BMW ekipi. BMW još ima teoretske šanse da osvoji titulu, jer zaostaju 38 bodova za prvoplasiranom F.C.C. TSR Honda ekipom. Doduše, da bi BMW osvojio titulu, bilo bi potrebno da YART i F.C.C. TSR Honda kiksnu.

Prenos na Eurosport 2 kanalu

Dobra vest je da ćete start i veći deo trke moći da pratite na Eurosport 2 kanalu. Uključenje u direktan prenos počinje u subotu od 13.30 časova, dok će kraj trke biti u nedelju u 14.00 časova.

Želimo vam prijatan vikend i da uživate u trci koja će zasigurno biti uzbudljiva.

Trku možete komentarisati i ostaviti utiske u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.