NaslovnaMoto SportSERT Suzuki pobedio na 24 časa Bol d'Ora - YART Yamaha osvojila...

SERT Suzuki pobedio na 24 časa Bol d’Ora – YART Yamaha osvojila titulu

-

Poslednja trka u ovogodišnjem endurance šampionatu nije razočarala. Napeto, tesno i neizvesno do kraja po pitanju šampionata, a 24 časa Bol d’Ora ovog puta bila je srećna za YART Yamaha tim koji će ovu trku pamtiti do kraja života, jer su konačno uspeli da ostvare ono što su davno zaslužili.

Idemo prvo od početka, a od početka trke glavnu reč vodili su SERT Suzuki, fabrička BMW ekipa, F.C.C. TSR Honda i YART Yamaha. Pred sam start kiše pala je kiša, te su neki timovi odlučili da na polusuvoj stazi startuju na kišnim gumama, dok su neke ekipe poput YART Yamahe startovali na slikovima. Pokazalo se da se rizik isplatio za YART Yamahu koja je zahvaljujući startu na slikovima imala prednost od jednog odlaska manje u boks, jer su F.C.C. TSR Honda i SERT morali u boks da kišne gume zamene slikovima.

Kako je trka odmicala, YART Yamaha i SERT Suzuki su se smenjivali na vodećoj poziciji, sve dok SERT Suzuki nije lagano napravio osetniju prednost.

Za SERT Suzuki nije sve išlo glatko. Imali su čak dva pada, jedan samostalno i jedan zbog ulja koje je bilo na stazi. Međutim, to ih nije omelo da se vrate na vodeće pozicije i da kontrolišu tempo trke do samog kraja, što je im je posle 24 časa trkanja donelo pobedu na ovoj prestižnoj trci. Ovo je ujedno bila i poslednja trka na kojoj smo gledali Silvana Gintolija u Suzuki bojama, jer će dogodine voziti za fabričku BMW ekipu.

SERT Suzuki pobedio na 24 časa Bol d’Ora Foto: FIM EWC

Fabrička BMW ekipa je takođe ostvarila odličan rezultat osvojivši drugu poziciju u generalnom plasmanu. Zbog nezavršavanja F.C.C. TSR Honda ekipe, BMW je zahvaljujući osvojenom trećem mestu uspeo da se popne i na treće mesto u generalnom poretku šampionata. SERT Suzuki im je pobegao za samo 1 bod.

Fabrička BMW ekipa osvojila treću poziciju Foto: FIM EWC

Dobra vožnja sva tri vozača, odlično pripremljen motocikl i ekipa mehaničara koja je efikasno obavila svaki pit stop doprineli su da Viltais Honda dođe do fantastične druge pozicije na trci, sa svega 7 krugova zaostatka za SERT Suzuki ekipom, ali i za jedan krug prednosti u odnosu na fabričku BMW ekipu. Podsećanja radi, Viltais ekipa je prošle godine pobedila na 24 časa Bol d’Ora i ovog puta su Florian Alt, Stiven Odenal i Leandro Merkado doterali CBR1000RR-R na pobedničko postolje.

Honda Viltais Racing, osvojila odlično drugo mesto Foto: FIM EWC

Konačno, titula za YART Yamaha ekipu

YART Yamaha nije imala laku trku. Bodovni zaostatak za F.C.C. TSR Honda motali su tokom cele trke. Na kvalifikacijama su otkinuli bod, zatim nakon prvih 8 sati trke, da bi F.C.C. TSR Honda CBR1000RR-R u 3.30 časova nakon ponoći “ispustila dušu”. Uzalud su mehaničari pokušali da ustanove i otklone kvar, ali spasa nije bilo. F.C.C. TSR Honda nije završila trku i sve što je YART morao da uradi je bilo da završi na prvih devet pozicija.

To nije bio lak zadatak, pošto je YART Yamaha R1 počela da se pregreva te su morali češće da odlaze u boks. Ipak, pribrani, strpljivi uspeli su da dovezu motocikl do četvrte pozicije i da konačno dođu do još jedne titule ednurance šampiona. YART je poslednjih nekoliko godina imao brze krugove i odličan tim, ali im je često ponestajalo sreće. Ni ova sezona nije bila laka, ali je YART ipak uspeo da preokrene stvari u svoju korist.

Konačno titula za YART Yamaha ekipu Foto: FIM EWC

SST kategorija sa dramom nakon trke

U SST kategoriji najbolje plasirana ekipa bila je Team 33 Louit April moto koja je u ukupnom plasmanu završila na petoj pozicicji i prva u svojo klasi. Na drugom mestu na stazi završili su Chrombeurner-Rac41-Honda ekipa, ali su nakon trke na tehničkom pregledu diskvalifikovani zbog veće zapremine rezervoara za gorivo. Da nisu bili diskvalifikovani, titula bi otišla u njihove ruke, a ovako je Team 33 Louit April Moto osvojio i titulu SST šampiona.

Posle ove uzbudljive trke i cele sezone uopšte, čeka nas duga zimska pauza i nekoliko promena unutar ekipa. BMW vredno radi na unapređenju S1000RR i M1000RR modela, što dokazuje i činjenica da su u svoje redove doveli preiskusnog Silvana Gintolija. U SERT Suzukiju je otvoreno mesto i čeka se da se vidi ko će popuniti prazninu nastalu Gintolijevim odlaskom.

Sve u svemu, zima neće biti dosadna i nadamo se da će brzo proći, te da ćemo brzo uživati u novim trkama endurance šampionata.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.