NaslovnaMoto Sport8 sati Suzuke - Povratak na legendarnu trku

8 sati Suzuke – Povratak na legendarnu trku

-

Posle pune dve godine odsustva, FIM EWC šampionat se konačno vraća u Japan, na čuvenu stazu Suzuka i još čuveniju trku 8 sati Suzuke. Tako će se i konačno staviti tačka na tužne dve godine tokom kojih se endurans šampionat nije vozio na ovoj stazi.

Posle trka 24 časa Le Mana i 24 časa Spa, endurans šampionat se seli u zemlju izlazećeg sunca u kojoj će se održati treća runda šampionata. Zanimljivo je da će trka 8 sati Suzuke ove godine biti ujedno i jedina trka koja se neće održati u 24 – časovnom formatu. Posle Suzuke nas očekuje i trka 24 časa Bol d’Or kojom će se završiti sezona.

Suzuka, čuvena staza. Tehnički zahtevna i dodatno naporna za vozače zbog visoke temperature i vlažnosti vazduha. Trka 8 sati Suzuke važi za prestižnu trku, naročito za proizvođače iz Japana od kojih će mnogi za 43. izdanje ove trke dovesti i vozače koji trenutno voze WSBK šampionat.

Pre nego što prođemo kroz startnu postavu i dešavanja, red je da se upoznamo sa stazom. Suzuka je staza na kojoj se dugo vozio GP i MotoGP šampionat. Zapravo, sve do pogibije Daiđiro Kata 2003. godine. Tada je staza proglašena za nebezbednu i MotoGP šampionat je prestao da gostuje.

Izgradnji staze je kumovao Soičiro Honda glavom i bradom, vlasnik i osnivač Honde. Staza je dizajnira 1962. godine i imala je dužinu od samo 1,2 km. Danas je “narasla” do dužine od 5.807 metara i sastoji se od čak 18 krivina za koje vozači kažu da su uzbudljive i nezgodne.

Najbolji utisak staze prikazuje Nikolo Kanepa, endurans vozač YART Yamaha ekipe. Snimak je nastao prilikom testa za predstojeću trku:

Fabričke ekipe spremne

8 sati Suzuke ne može da prođe bez potpuno fabričkih ekipa. Kawasaki dovodi Reju i Louza, koji će uz Haslama braniti boje zelene ekipe.

Honda će takođe nastupati u fabričkom sastavu i za HRC će voziti Takumi Takahači, zatim Hondin test vozač Tetsuca Nagašima i fabrički vozač iz WSBK šampionata, Iker Lekuona.

8 sati Suzuke
Fabrička Honda u HRC bojama spremna Foto: Honda Racing Corporation

SERT, BMW, YART, F.C.C TSR, SRC – Borba za titulu se nastavlja!

Ko je pratio trku 24 časa Spa, verovatno nije želeo da propusti nijedan deo trke. Na uzbudljivoj i nepredvidivoj trci na kraju je trijumfovao BMW. F.C.C. TSR Hondi je prvo pukao lanac, a kasnije su imali pad i opet su uspeli da završe na trećoj poziciji.

SERT je imao slične probleme. Doduše, prvo im je otkazao menjač koji su zamenili za 25 minuta, a zatim su po kiši imali pad. Na kraju su se izborili za 4. poziciju i imali su blisku borbu sa F.C.C. TSR Honda ekipom.

SRC Kawasaki nije završio trku. Doživeli su dva pada i to je bio kraj za njih.

Zato se šampionat prilično zakuvao. SERT i dalje vodi u generalnom plasmanu, ali ima samo 15 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu F.C.C TSR Honda ekipu, dok YART zaostaje ravno 30 bodova. YART nažalost nije završio trku 24 časa Spa jer im je agregat otkazao, a imali su priliku da trijumfuju.

Drugačiji format kvalifikacija

Ovo izdanje trke 8 sati Suzuke doneće i drugačiji format kvalifikacije. Prvih 10 vozača iz standardnih kvalifikacija voziće još jedne, “trial” kvalifikacije u kojim će se određivati startne pozicije. Najbržih 5 na kvalifikacijama i dalje dobijaju iste bodove kao i do sad, odnosno 5,4,3,2,1 bod za prvih pet startnih pozicija.

Satnica i prenos trke

Prvi treninzi počinju da se voze već u petak 5. avgusta, dok je subota 6. avgust rezervisan za finalne kvalifikacije. U nedelju 7. avgusta u 11.30 časova (po lokalnom vremenu) zakazan je start trke, a završetak je planiran za 19.30 časova.

Što se prenosa trke tiče u programskoj šemi Eurosport 2 kanala stoji da prenos počinje u nedelju u 00.05 časova posle ponoći, a zatim u 03.00.

Predlažemo da se ovog vikenda opustiti, pripremiti sve što treba i uživate u trkačkom vikednu, jer se pored trke 8 sati Suzuke vozi i MotoGP na stazi Silverston. Više o MotoGP trci možete pročitati ovde.

Za komentare i diskusiju o trci 8 sati Suzuke, možete posetiti i temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.