NaslovnaMoto Sport24 časa Spa nije razočarala - BMW briljirao!

24 časa Spa nije razočarala – BMW briljirao!

-

Kvarovi, prekidi trke, padovi i na kraju kiša. Sve je to stalo u 24 časa pri povratku endurance šampionata na čuvenu stazu Spa. U suštini, ponovo smo dobili jednu zanimljivu trku sa mnogo dešavanja i smenjivanja na vodećim pozicijama.

Pol poziciju je (ponovo) osvojila YART Yamaha. Pošto je obično startovao Hanika i često je imao problema sa paljenjem motocikla, ovog puta su start trke rešili da prepuste Fricu. Međutim i Fric je imao problem da pokrene motocikl, tako da YART Yamaha nije uspela da iskoristi start sa pol pozicije.

YART Yamaha se taman oporavila od lošijeg starta, a onda su posle nešto više od tri časa trke morali da odu u boks zbog kvara na senzoru brzine. Četiri minuta kasnije i YART je opet bio u trci, ali su imali zadatak da nadoknade izgubljeno vreme.

Dok se YART Yamaha mučila u boksu, za to vreme su se SERT Suzuki i fabrička BMW ekipa nadmudrivali za vodeću poziciju. BMW se odlučio za nešto sporije krugove, ali i kasnije odlaske u boks, dok je SERT vrteo brže krugove i odlazio malo ranije u boks. Sve je funkcionisalo super za SERT, sve dok Gintoli greškom nije pretekao vozača dok je bila istaknuta žuta zastava. Zbog toga je dobio 10 sekundi stani/kreni kazne koje je odradio i nastavio trku, ali ih je koštalo vremena.

24 časa Spa
Foto: FIM EWC

Nakon 10 časova trke, dogodilo se nešto što se retko dešava SERT Suzuki ekipi koja važi za najpouzdaniju. Dogodio se kvar menjača i SERT je morao u boks na zamenu menjača i kvačila. Ta intervencija ih je koštala 25 minuta.

Za to vreme je F.C.C. TSR Honda na kratko preuzela vodeću poziciju, ali sreća ni njih nije pratila. Naime, Đino Reja je doživeo da mu pukne lanac i morao je da gura motocikl do boksa usled čega su izgubili dragoceno vreme.

24 časa Spa
Foto: FIM EWC

YART Yamaha nije imala sreće. U jednom momentu se činilo da se vraćaju u borbu za pobedu, a onda je agregat rešio da ispusti dušu. Tako je YART Yamaha ostala bez plasmana na 24 časa Spa.

U nedelju u jutarnjim časovima vreme je počelo da prate, a uskoro su pale i prve kapi kiše. To je dovelo do pada SERT Suzuki ekipe i F.C.C. TSR Honde. Za razliku od F.C.C. TSR Honde koja je pri padu doživela samo mala oštećenja, SERT Suzuki je bio prilično polupan i morali su u boks da saniraju oštećenja.

Jedina ekipa koja je celu trku prošla gotovo bez ikakvih problema (osim malih problema sa kočnicama koje su brzo sanirali) je fabrička BMW ekipa. Džeremi Gvarnoni, Iliija Mikalčik i Markus Rajterberger su odradili fantastičan posao i dovezli BMW M1000RR do pobede na 24 časa Spa i to sa 7 krugova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu.

Foto: FIM EWC

Drugoplasirana ekipa, koju nisam puno spominjao u ovom izveštaju (a itekako je zaslužila pažnju!) je Tati Team Beringer ekipa na Kawasakiju koja je strpljivom vožnjom uspela da osvoji drugu poziciju.

Za treću poziciju je bilo zanimljivo nadmetanje između F.C.C. TSR Honda i SERT Suzuki ekipe koje su trku završile u istom krugu. F.C.C. TSR Honda je uspela da završi ispred SERT-a i da se popne na podijum.

Trka 24 časa Spa je bila više nego uzbudljiva i radujem se što će ova staza biti uvrštena u stalni kalendar endurance šampionata. Timove očekuje pauza do 7. avgusta, kada će se voziti trka 8 sati Suzuke u Japanu.

Za utiske sa trke 24 časa Spa, možete posetiti temu na forumu.

Foto: FIM EWC

Rezultati trke 24 časa Spa:

Rezultati trke 24 časa Spa Foto/Source: FIM EWC

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.