NaslovnaMoto GaražaAprilia Tuono 660 - Laka konjica iz Italije

Aprilia Tuono 660 – Laka konjica iz Italije

-

Posle RS600 koji je izazvao veliku pažnju, Aprilia nam je konačno predstavila i naked verziju Tuono 660. Na prvi pogled deluje da je Aprilia samo stavila nešto manje oklopa i prilagodila upravljač za uličnu vožnju, a da je ostatak zapravo RS660. Zaista Tuono 660 i RS660 dele mnogo toga, ali se ipak radi o dva motocikla sa različitom namenom, te ćemo i Tuono 660 obraditi do detalja, da vidimo šta su nam Italijani iz Noale pripremili.

Malo šaljivim tonom mogu slobodno reći da je Tuono 660 dete Tuono 1100 modela i mlađi brat RS660. Od svog roditelja Tuona 1100 dobio je pola agregata, a stariji brat mu je pozajmio svoja tehnička i elektronska rešenja. Takoreći, RS660 i Tuono 660 su brat i sestra blizanci, svako lep na svoj način, a u duši pravi sportisti i takmičari.

Odmeren, fin, ali sportski agregat

Dakle, agregat je isti poput onog koji koristi RS660, sa tim što snaga koju isporučuje iznosi 95 KS. Sama konfiguracija i tehničke karakteristike agregata iste su kao kod RS660. Odnosno, radi se o dvocilindričnom rednom agregatu radne zapremine 660 cm3 sa dva redna cilindra koji zapravo predstavljaju polovinu V4 agregata.

Iako je reč o rednom agregatu, zvuk koji izlazi iz auspuha neodoljivo podseća na zvuk V agregata, a sve zahvaljujući rasporedu paljenja na 270°.

Nisu još objavljeni svi tehnički podaci za Tuono 660, pa se ne zna na koliko obrtaja se isporučuje snaga. Verovatno su obrtni moment i konjska snaga na približnom broju obrtaja kao kod RS660 modela kod kojeg se maksimalna snaga isporučuje 10.500 O/min, a maksimalni obrtni moment na od 67 Nm pri 8.500 O/min. Verujem da će odstupanja u isporuci snage između RS660 i Tuono 660 biti minimalna.

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio group press

Kao što se i dalo naslutiti, Tuono 660 poseduje kraći prenos što doprinosi boljem ubrzanju i manjoj maksimalnoj brzini.

Treba spomenuti da Tuono 660 može da se limitira i na snagu od 35 kW za vozače koji poseduju A2 vozačku kategoriju.

Mala težina, više zabave

Aprilia nije bila opsednuta time da napravi snažan agregat, već su igrali na to da naprave zabavan motocikl. Ključ u pravljenju zabavnog motocikla je dobar odnos snage i težine. Iako agregat nije za potceniti, glavni adut Aprilia Tuono 660 je mala težina. Sa svim tečnostima kada je Tuono 660 spreman za put, težina iznosi svega 183 kg.

Aluminijumska šasija i zadnja viljuška doprinose maloj težini, a napravljeni su da pruže vozne karakteristike jednog sportskog motocikla. Aprilia je odabrala Kayaba podesivo ogibljenje napred i pozadi.

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio gruop press

Verovatno i najveća razlika između Tuono 660 i RS660 modela leži u položaju vozača. Aprilia Tuono 660 poseduje širi upravjač postavljen visoko. Takav položaj upravljača pružiće veću stabilnosti i bolje upravljanje, ali i manji zamor vozača tokom dužih vožnji.

Vodilo se računa i o aerodinamici, pa je tako oblik prednjeg kraja motocikla definisan u aerodinamičnom tunelu. Oblik i položaj prednje maske i vetrobrana pravljen je da pruži kompromis između manjeg aerodinamičkog otpora i zaštite od vetra.

Sportski elektronski paket

U klasi dvocilindričnih naked motocikala srednje radne zapremine, Tuono 660 definitivno odnosi pobedu na polju elektronike. “Ride-by-wire” sistem omogućio je ugradnju raznih elektronskih dodataka. Aprilia Tuono 660 poseduje kontrolu proklizavanja sa više nivoa podešavanja, kontrolu podizanja prednjeg točka, tempomat, ABS, kontrolu motornog kočenja, kao i više režima mape agregata i čak pet režima vožnje (tri za vožnju po putu i dve za vožnju na stazi).

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio gruop press

Na TFT instrument tabli izraženoj u sportskom stilu omogućen je pregled svih podataka i podešavanje dostupnih parametara.

Napravljen za sve potrebe

Dok je RS660 isključivo sportski motocikl, Tuono 660 je zapravo motocikl za sve prilike. Upotrebljiva snaga od 95 KS, dobar položaj vozača, napredna elektronika, sportska šasija i ogibljenje čine da Aprilia Tuono 660 deluje kao motocikl sa kojim se možete voziti po gradu, ali i na dužim putovanjima. Tome doprinosi i ugradnja tempomata. Isto tako sa svojim sportskim karakterom Tuono 660 se ne stidi ni izlaska na stazu.

Ukoliko cena bude pristojna, Tuono 660 će sigurno biti među omiljenim motocikl za početnike i ne preterano zahtevne vozače.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.