NaslovnaMoto GaražaNova pravila igre - Aprilia RS660

Nova pravila igre – Aprilia RS660

-

Mogla je Aprilia napraviti V4 agregat radne zapremine tek nešto ispod 600 cm3. Mogla je napraviti i dvocilindrični agregat od 750 cm3 pa da je i tako bila u okvirima supersport kategorije. Ne, Aprilia je rešila da ide svojim putem i da pravi svoja pravila igre i zahvaljujući upornoj filozofiji Italijana danas vam predstavljamo RS660, motocikl koji je za veoma kratko vreme postao najpoželjniji i najnapredniji u svojoj kategoriji.

Ne tako davno, pre godinu dana na sajmu u Milanu predstavljena je Aprilia RS600. Osim motocikla sa prelepim izgledom i dvocilindričnim agregatom koji se sakrivao ispod oklopa, nismo mogli da naslutimo više informacija. Zatim su stigle informacije da će isporučivati oko 100 KS, što je neke razočaralo, a neke još više zaintrigiralo. Ne, ne radi se o motociklu koji ima misiju da pokori supersport šampionat, već se radi o motociklu koji ima nameru da osvoji srca i simpatije mlađih vozača i onih koji uživaju u umetnosti na dva točka.

Aprilia RS660
Foto: Piaggio Press

Malo srce junačko

Priznajem. Jedan sam od onih koji se nadao da će Aprilia istisnuti bar 110 KS iz RS660, ali kad se bolje razmisli i ovakva snaga itekako ima smisla, jer “ne bije boj svetlo oružje, već boj bije srce junačko”. Aprilia je konstruisala dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 660 cm3. Zapravo, pozajmljena je polovina agregata, to jest prednji blok cilindara od većeg brata V4 agregara od 1.100 cm3. Prečnik i hod klipa iznose 81 mm * 63,9 mm, a ceo blok agregata podeljen je u dva dela, sa gornjim delom u kom se nalaze cilindri i donjim delom. Razvod preko lanca pogoni dve bregaste osovine i četiri ventila po cilindru.

Ono što takođe raduje je odličan raspored paljenja na 270° koji pored odličnog obrtnog momenta na srednjim obrtajima donosi i odličan zvuk, gotovo identičan onom na V4 agregatu. Napajanje gorivom takođe je modernog tipa sa injekotrima prečnika 48 mm varijabilnim usisom kako bi se omogućila isporuka pri većim i srednjim brzinama.

Iz ovakvog dvocilindričnog agregata Aprilia je uspela da istisne deklarisanih ravno 100 KS pri 10.500 O/min, a crveno polje skale obrtomera nalazi se na 11.500 O/min. Maksimalni obrtni moment od 67 Nm isporučuje na 8.500 O/min, sa tim da je već na 4.000 O/min dostupnuo 80% obrtnog momenta, a na 6.250 O/min dostupno je 90%.

Aprilia RS660
Foto: Piaggio Press

Snaga agregat nije glavna stvar kojom se Aprilia bavila. Više pažnje su obraćali na odnos snaga-težina. Dvocilindrični agregat zbog svojih malih dimenzija i težine omogućio je ugradnju efikasnijeg rashladnog sistema i dužih izduvnih grana. Mala težina agregata omogućila je i spuštanje težišta kompletnog motocikla, što će zasigurno doprineti odličnoj upravljivosti.

Šestostepeni menjač uparen sa proklizavajućim kvačilom zasigurno je odmeren u skladu sa snagom agregata.

Kompromisna šasija i položaj vozača

Aprilia je nadaleko poznata po svojim šasijama, a za potrebe RS600 napravili su livenu šasiju od aluminijuma, sa agregatom kao nosećim elementom šasije na koju je prikačena zadnja viljuška, na koju je opet zakačen podesivi amortizer. Prema podacima koje je Aprilia iznela, pri konstruisanju šasije radili su na tome da naprave optimalnu krutost koja će se dobro pokazati pri vožnji na stazi, ali i u vožnji u svakodenvnom saobraćaju.

Aprilia RS660
Foto: Piaggio Press

Kako bi pružili položaj sedenja koji neće biti zamoran za vozača pri dužim vožnjama, trouga koji čine nogostupi, upravljač i položaj sedenja optimizovan je tako da se ne prenosi previše težine na upravljač, ali ni na nogostupe. Ipak, iz Aprilie tvrde da RS660 na stazi može da se vozi agresivno. Prema rečima i pisanju kolega novinara iz inostranstva, Aprilia je očigledno uspela da postigne dobar položaj sedenja.

Prednja viljušku potpisuje Kayaba, a radi se o obrnutoj podesivoj viljušci sa prečnikom štapova od 41 mm. Na prednju viljušku montirane su radijalno postavljene Brembo četvoroklipne kočione čeljusti sa diskovima prečnika 320 mm i radijalno postavljen kočioni cilindar. Pozadi se nalazi disk prečnika 220 mm sa dvoklipnom kočionom čeljusti. Već po speficikacija možemo zaključiti da se radi o moćnom kočionom sistemu, naročito ako se uzme u obzir mala težina motocikla.

Aprilia RS660
Foto: Piaggio Press

Kad smo kod težine. Aprilia RS660 ima suvu težinu od svega 169 kg, a težina sa svim tečnostima iznosi 183 kg. U težinu od 183 kg uračunat je i rezervoar koji nosi 15 litara goriva, što uz deklarisanu potrošnju od 4,9 litara na 100 km obećava autonomiju od 300 km.

RS660 može da se pohvali i relativno malim međuosovinskim rastojanjem od 1.330 mm i visinom sedišta od 820 mm. Fabrički dolazi sa Pirelli Diablo Rosso Corsa II gumama u dimenzijama 120/70 ZR 17 napred i 180/55 ZR 17 pozadi.

Elektronika kojoj bi pozavidela konkurencija

Po pitanju elektornike na serijskim motociklima Aprilia je postala pionir još sa prvom RSV4 koja se pojavila pre više od 10 godina. Budući da je RS660 preko agregata genetski povezana sa RSV4 modelom, tako je RS660 nasledio i svu moguću elektroniku, naravno prilagođenu ovom modelu.

Ugradnja “Ride-by-wire” sistema, kao i šestoosne IMU jedinice otvorila je mogućnost za ugradnju svih mogućih pomagala. Tako RS660 poseduje kontrolu proklizavanja, kontrolu podizanja prednjeg točka, tempomat, kvik šifter sa mogućnosti promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila, podešavanje motornog kočenja i promene mapa rada agregata. Osim svih ovih pomagala ugrađen je i ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom, a takođe postoji i odabir čak pet režima vožnje (Commute, Dynamic, Individual, Challenge,Time Attack).

Aprilia RS660
Foto: Piaggio Press

U cilju dodatno smanjenja težine ugrađen je litijumski akumulator. Kad smo već kod uštede struje, tome svakako doprinosi i kompletna LED svetlosna grupa kao i TFT instrument tabla koja može da se prebaci u dva režima, “track” i “road”. Moguće je povezivanje pametnog telefona sa instrument tablom, što otvara prostor za povezivanje dodatnih aplikacija.

Naslednik RS250, a pravljen po ugledu na RSV4

Aprilia je imala prazan prostor između najmanjeg modela od 125 cm3 i “velike” RSV4, što je sada popunjeno sa RS660. Faktički, RS660 je naslednik veoma popularne RS250 koja je davno otišla u istoriju. Izgled i dizajn dolaze opet od RSV4 tako da RS660 nosi prepoznatljiv “Aprilia” agresivni i elegantni izgled koji je već osvojio mnogo srca i simpatija.

Ono što je najbolje od svega je cena koja iznosi relativnom malih 11.500 eura. Kažem relativno, poredeći sa najbližim konkurentima, kao i ako se uzme u obzir da se radi o motociklu iz Italije.

Aprilia RS660
Foto: Piaggio Press

Za komentare i diskusiju o novoj RS660 možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.