NaslovnaMoto PutopisiBuona Giornata

Buona Giornata

-

Putopisi u kojima brčani par zajedno putuje uvek su lepi. Ovog puta bračni par sa foruma odjezdio je na Siciliju, ali svako svojim motociklom! Uživajte u prelepom “Buona Giornata” putopis našeg forumaša NedeljkoG koji je napisao još jedan fantastičan putopis.


Koliko nas koji vozimo motor i koji smo osjetili ljepotu sjedenja za upravljačem bi pristalo da se prebaci na mjesto suvozača i bude voženo dan ili dva ili ne daj Bože tri sedmice na godišnjem odmoru? Da pasivno učestvije u ulasku u krivinu, te da se na pravcima prepusti uživanju u pogled na potiljak vozačeve kacige? Zvuči nezanimljivo, zvuči kao da već znam odgovor. Stoga mi djeluje sasvim prirodno što je ta avanturistkinja u Milici odlučila da za sledeći odmor napravi transformaciju i prijeđe sa mjesta suvozačice na mjesto vozačice. Hm…, da li to onda znači da ja prelazim na, pu-pu-daleko-bilo, uže sjedište? Jeste da sam viši i da bi mi pogled prebacio preko njene bijele kacige. Ali ipak zvuči… nehumano ili da kažem nebajkerski. Kao argument protiv koga se ne može uložiti primjedba prilažem činjenicu da je moj motor zajedno sa koferom i sa mnom na suvozačevom mjestu (opet neka jeze prođe niz kičmu) jedno šest puta teži od nje same i da eto čak i da sve ostalo štima, protiv fizike se ne može.

Dakle, projekat počinje- sticanje dozvole za motor, te kupovina našeg drugog, a za Milicu njenog prvog motora. Šta bi odgovaralo nekome ko još nikada nije ni skuter vozio? A da opet ne bude skuter, jer sa skuterom teško da se može na ozbiljniji vikend izlet, a kamoli na veće putovanje (da se kolege skuteraši ne uvrijede, ovdje je bilo riječi o onima od 50 kubika). Kako i kada do vozačke, a i koje od A1, A2 i A. Priča se povela na vrijeme, na kraju sezone 2018, tako da je bilo dovoljno vremena za razmisliti i djelovati. Među prvim opcijama učinila se najzanimljivijom ona da se odradi šest časova jedne subote u martu/aprilu 2019 na motoru od 125 kubika i da se bez ispita dobije pravo vožnje motora do 125 kubika sa B katagorijom. Prednosti su bile jasne- za jedan dan i uz minimalne troškove se rješava problem dozvole. Formalna mana je ta da ovu dozvolu priznaju Austrija, Italija, Španija, Portugal, Češka i Litvanija. Pa dobro, za prvu godinu biće nekih tura po Austriji, možda Italiji. Taman da se vidi da li Milici to leži, pa ako da, da se onda uđe ozbiljnije u priču o pravoj A kategoriji.

(Važna opaska: uvod putopisa nastao je dijelom kao plod mašte autora i nikakvog govora o mom prelasku na zadnje sjedište nije bilo. C!! Čisto da se zna..)

I tako je ta ideja rasla i razvijala se. Kako se približavalo proljeće 2019 ja sam se sve više suočavao sa mišlju i novim osjećanjem da će neko moj sjesti na motor i da ću se ja brinuti o njoj, kao što su do sada neke osobe brinule o mojoj sigurnosti. Ideja da preuzmem odgovornost obuke i savjetovanja nakon tih odrađenih šest časova sve mi je više izgledala neozbiljno. Jedno je kada neko ko vozi motor objašnjava, drugo je kada ti je tu instruktor, koji svoj cijeli radni vijek radi samo to. Tako smo lagano, ali na kraju potpuno uvjereni u ispravnost odluke, prešli na mnogo zahtjevniju ideju, ideju da ona od starta krene sa obukom za A kategoriju, gdje će steći prvo iskustvo sa motorom i to pravim, od preko 600 kubika, kako na poligonu tako i u gradskoj vožnji. Uporedo sa tim smo gledali i oglase, tražili nešto što bi se uklopilo kubikažom, izgledom (zašto ovo stoji tek na drugom mjestu?!) i funkcionalnošću i naiđosmo na Yamahu Virago 535. Stigla je kod nas i prije nego što je obuka za motor započela. Mirno je čekala na svoj novu gazdaricu, da se zajedno povedu u bajkerske vode. A gazdarica se ganjala sa terminima i nefleksibilnim auto školama, zvala, hodala i tako nesvjesno položila svoj prvi bajkerski predispit, pokazavši dovoljno volje i želje za dva točka. U junu je položen i vozački ispit, i to iz prve. I eto nam nove bajkerke u društvu. Pa, dobro došla.

Buona Giornata
Buona Giornata

Slatke muke, kuda sada da se krene? Apetiti rastu, opcije su razne, nijedna ispod tri hiljade kilometara. Odlučujemo se za Italiju (što se po naslovu dalo naslutiti), jer nam je najbliža i jer je nismo obišli do sada kako bismo htjeli. Plan je da se krene u septembru, a do tada da lokalnim vožnjama okrenemo koji kilometar na Viragu, kako bi motor sjeo i kako bi se steklo iskustvo pred veliki put. Obuka je odrađena na Yamahi MT 05, a Virago je potpuno drugačiji tip motora. Trebalo se u kratkom roku navići na dva motora. Bilo bi neiskreno reći da je sve teklo glatko i po planu. Više puta smo što Milica što ja posumnjali u opciju odlaska do Italije sa dva motora, te je često opcija odlaska autom izgledala kao realističnija. Neke pripremne vožnje su bile više nego dobre, dok su neke ukazivale da ipak treba skupljati još iskustva prije velikog puta. Recimo, vožnja auto-putem gdje se po prvi put trebalo na nekih 110 km/h upravljati, naginjati i boriti sa drugim autima i kamionima. Malo prije planiranog polaska su nabačeni nosači i bisage na Viraga, zaprljane ruke i odrađeni mali servisi na oba motora i oba su spremna čekala na odluku da li ćemo ih povesti u avanturu ili ne. A odluka je pala neposredno pred put- idemo motorima. I tako je nastala priča koju pretačem u putopis.

Motori su još sinoć postrojeni i upregnuti.

Buona Giornata
Buona Giornata

A danas je četvrtak, peti septembar 2019. Sunčan, lijep dan. Nas dvoje, dva motora… i pet napakovanih kofera (plus torba na rezervoaru).  Mašine se zagrijavaju ispred zgrade, sve je spremno za avanturu. Oblačimo jakne i zatvaramo vrata iza sebe. U mislima ostaje slika stana. Stan će nas takav dočekati za malo jače od dvije sedmice, ali kao i posle svake ture, čovjek se vrati drugačiji. Neke stare se poguraju dalje, dok se neke nove granice postave, vjetar oko tebe otpiri nepotrebne brige i izmjesti te iz svakodnevnice, a čula upiju bljeskove nadražaje. Neopipljivo bogatstvo putovanja.

Hvatam kilometražu malo prije 10h, da se brojkom nakon povratka možemo “uštinuti” i provjeriti da sve to nije bio samo san.

Buona Giornata
Buona Giornata
Buona Giornata
Buona Giornata

Uz pomoć kamena kao stativa pravimo fotkicu prije puta:

Buona Giornata
Buona Giornata

Provjeravamo komunikatore i zavrćemo gas…

Miličin najveći neprijatelj koji vreba odmah tu ispred zgrade, polukružno na semaforu, čije zeleno svijetli jedno tri sekunde, je savladan i sve velike prepreke na putu do Italije već su iza nas. Pred nam su nekih 420 kilometara do mjesta Mestre, odakle ćemo posjetiti Veneciju i gdje ćemo prevesti prvu noć odmora. Put do tamo nam je dobro poznat, prešli smo ga više puta, što autom, što BMW-om. Pošto smo krenuli oko 10h i pošto nećemo da nepotrebno šaramo po Austriji, idemo odmah prijeći tih nekih 200 km do granice. Vozimo 100 do 110 km/h. Prija nam što se kilometri nižu, posebno zato što to vidimo kao neku indirektnu potvrdu da odluka da se idemo motorima nije bila loša. Gledam u Viraga koji se drži ispred mene, lagano prolazi pored Klagenfurta, gdje je i kupljen. Lijep mi je osjećaj što sam ga nakon kupovine ja dovezao do Graza, a sada ga Milica vozi tim putevima. Obilazak kamiona i sporijih auta Milici ide bez problema, ali je vrlo važno da sve to bude obavljeno prije ulaska u neki od tunela. Jer u tunelu se ne oseća lijepo prilikom obilaska, tako da ja pazim na navigaciji i nagovještavam dolazak novih tunela, da se ne nađe u neželjenoj situaciji. Kratko vozimo sa jednim parom na Hondi Gold Wing-u, ali čak i za naše standarde brzine su nam prespori, pa ih obilazimo. Prvih 100 km je iza nas i to svečano komentarišemo, zadovoljni kako ide. Malo fotki sa ovog dijela puta, dijelom što nama nije nov, dijelom što smo mislima u saobraćaju. Točenje goriva na svakih 120 km (manje-više) zbog malog rezervoara na Viragu dobro dođe, da se protegnemo, provjerimo kofere i malo prokomentarišemo poneku situaciju sa puta koja nam se desila u međuvremenu.

Ubrzo posle prve pauze nas obilaze dvojica na ogoljenim i bučnim Harlijima. Djelovali su kao da idu direktno na snimanje Sons of Anarchy-ja, u kožnim hlačama i prslučetu, te sa maramom oko nosa kao gotovo jedinim zaštitnim dijelom opreme. Ubrzo zatim primjećujemo u suprotnoj traci pozavidan broj grupa motora, mahom Harlija i kako se približavamo Villachu postaje jasno da je za vikend na programu motorijada na Faaker See-u, tradicionalno i ozbiljno okupljanje Harlija (za sve ostale motore predviđen je odvojen parking). Potpuno sam zaboravio na to. Da navratimo nismo baš za, ipak idemo svojim putem.

Izlazimo iz Austrije i eto nas već u Italiji, autoputevi su sastavljeni i nema čekanja i usporavanja. Sve isto…, iz moje perspektive. Međutim Milica primjećuje nešto, nešto joj se ne sviđa na italijanskom autoputu. Kao da je su joj se trake suzile, kao da ima manje prostora. Pretpostavljam da je do zaštitne ograde koja je nešto drugačija i viša pa daje taj osjećaj. Tek posle saznajem da su im sve tri trake (dvije plus zaustavna) uže nego austrijske, što očigledno igra ulogu i biva brže primjećeno za nekoga ko je nov na motoru.

Buona Giornata
Prva pauza i točenja goriva u Italiji.

Valja se mentalno navići na drastičan skok u cijeni. Sa austrijskih prijatnih 1,16€ na vrelih 1,52€ kod susjeda.

Buona Giornata

Odluka pada da nastavimo dalje autoputem iako je ovaj dio, koji ide kroz Alpe, veeeoma zanimljiv i sa dobrim i širokim putem. Jasno je da na ovom putu neće biti peglanja krivina, to će doći sa vremenom. Sada je cilj da se malo prije Udina skinemo na magistralu, kako bismo zaobišli dobar dio čisto ravnog autoputa i dionicu od nekih 50 km između Palmanove i Portogruaroa, gdje se prema informacijama sa interneta vozi 50 km/h zbog radova. Ali hoće se da mašamo odvajanje i da nastavljamo ravno ka Palmanovi, gdje nam više ne ostade druga opcija nego ući u radove, pa kako prođemo.

Prijatnu svježinu Alpa mijenja sve topliji vazduh i nakon dva-tri upozorenja za smanjenje brzine dvije trake se sužavaju i stapamo se u koloni koja se vuče. Iako je u međuvremenu postalo veoma vruće, neka utjeha je što nismo u suprotnoj traci. Nikada dužu kolonu kamiona nisam vidio nego tu. Hajde što oni ne voze, nego i automobili stoje pored njih, niko se ne kreće. Jasno je da ćemo u povratku gledati da zaobiđemo ovaj dio, koji su Italijani odlučili da prepravljaju tokom cijele ljetnje sezone.

Ostatak puta do Mestre-a je malo prohodniji, te nas oko 16h navigacija dovozi na cilj. Parkiramo na ulici, stigli smo i prva etapa je uspješno završena. Zadovoljni smo. Odlazim do zgrade gdje nam je smještaja i zvonim, ali nema odgovora. Zapišem broj telefona koji je tu nalijepljen, pa reko da zovem, kada vidim da Milica priča se novom drugaricom. Na italijanskom teško, mora da je engleski. Sve pretpostavke padaju u vodu kada sam čuo srpski. Jelena živi u Mestre već godinama, pa je čula nas dvoje kada smo se parkirali i eto našla se tu da pomogne ako šta treba. Slažu se kockice kako to samo može biti i ona zove vlasnika smještaja, objašnjava da smo tu i vrata nam se otvaraju. Hvala joj! Dobijamo informacije od nje o parkingu, koje i naš domaćin, reko bih Indijac, upotpunjuje i nakon ne baš laganog uznošenja stvari na drugi sprat i parkiranja dolazi vrijeme za tuš i neku laganiju odjeću. Jedva se dočekalo.

Buona Giornata
Buona Giornata

Mestre je ne tako malo mjesto, okrenuto ka turizmu usko vezanim za Veneciju. Pokušaj da odemo busom dvojkom do Venecije se završava tako što idemo prvo da potražimo karte za bus. I onda mi dolazi da sam ovaj smještaj (B&B Caponi Bros) izabrao baš zato što je željeznička stanica u blizini. Idemo se umiješati među turiste.

Buona Giornata
Buona Giornata
Buona Giornata
Buona Giornata
Buona Giornata

Karta do Venecije košta 1,35€ i za nekih 15 minuta već smo tu, u biseru Jadrana. Izlazimo sa stanice i u krugu od 50 metara imamo sve, super pogled, kanal i čamce, predivan most, crkvu ispod koje su katakombe i prilično dobar, rukom dorađen, sladoled. Toliko toga je smješteno na tako maloj površini, da bi se poneki gradski centri podičili kada bi imali takvo bogatstvo. A za Veneciju ovo je samo djelić grada, podaleko isturenog od centra. Šta više reći o njoj, a da se ne ponavlja i ne citira rečeno. Teško. Zato evo par fotkica, počev sa izlaskom sa željezničke stanice.

Tijelo, a prije svega noge, već izdaju. Hvala Googlu, uz pomoć koga otkrivamo vodene taksije. Jedan nas vodi sa Trga direktno nazad na željezničku stanicu, naše je samo da uživamo. I da se molimo da se ne sudarimo sa nekim od raznoraznih plovila koja po mojoj procjeni voze prije po slobodnom nahođenju nego po nekom opšteprihvaćenom pravilu. 

Buona Giornata
Ko se ovde ne sagne barem malo….hm.
Buona Giornata
Santa Maria della Salute nas ispraća i želi nam laku noć.
Buona Giornata
Buona Giornata

Bacamo oko na motore, sve OK, sigurna je ovo i poštena zemlja.

Nastavak putopisa “Buona Giornata” možete pročitati u temi na forumu jednostavnim klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.