June 17, 2021
NaslovnaMoto PutopisiFrancuska: Destinacija - Vercors

Francuska: Destinacija – Vercors

-

Danas vas vodimo kroz prelepe predele Francuske kroz koje je naš član foruma Velimlje2 prošao sa svojom suprugom na putu na kom im je krajnja destinacija bila Vercors. Uživajte u ovom putopisu prepunom lepih fotografija.


Pitate se gde je to Vercors? Videćete uskoro…

Odakle početi?

Nisam ni računao da napišem ovaj putopis, ali mi đavo ne da mira, bar nekome će da se svidi, nadam se. Nisam neki putopisac, svestan sam toga, ali se nadam da su bar fotografije, za koje je zaslužna moja bolja polovina dovoljan razlog za ovaj putopis.

Inace ovaj putopis bi mogao da nosi i naslov upoznavanje Francuske 5 deo

Kako vreme leti…

Napisaću vam par reči generalno o putu, pre no što počnem da vas bombardujem fotografijama, dok još imam vašu pažnju…

Naime, putopis sam napisao, prepravljao, dodavao i kako to već ide, kako meni izgleda uzeće mi skoro mesec dana, pa sam posle počeo izbor fotografija, a tu je nastao problem: prođi jednom, briši, prođi i drugi put, opet briši. Bilo mi žao više da brišem, a ostala tona fotografija. Nekome će to da se svidi, nekome ne. Šta da radimo, s’ obzirom na to da je moja draga ispucala 5.000 fotografija, računam da ću ovde da postavim nešto više od 1.000…

Samo da napomenem, slike su smanjene sa 1.200 na 900 piksela i da bi ih videli kako treba, bolji je kompjuter, ne tablet ili telefon.

Glavna napomena!

OVO JE DEFINITIVNO VISE SLIKOPIS NEGO PUTOPIS !!!!

Zaključili ste već, ako ste pročitali stare putopise, da nam se Francuska strasno sviđa. Nisam ni sam siguran zašto. Dok smo živeli u Londonu, kad su nastali ti stariji putopis, francuski Alpi su nam bili najdalje što smo dobacili, pa je nekako logično da nismo stigli detaljnije da ih obiđemo.

Na prvom putovanju kroz Francusku prošli smo kroz kanjon reke Verdon, ali iskreno, nisam ni znao šta da očekujem i pogledam, pa je ovo na neki način i drugi OSTAV. Kanjon reke Verdon sigurno zaslužuje detaljan obilazak i svaku preporuku.

Odkad smo se preselili na brdoviti Balkan, bio mi je plan ispraviti taj propust i dodati još nekih interesantnih destinacija, samo još da kupim motor. A to je malo potrajalo, šta da se radi…

Čuj mene, brdoviti, a ja u Vojvodini, za sad.

Rekoh, meni se Francuska mnogo sviđa, a ukusi su različiti, pa nemojte da shvatite ovo kao ubeđivanje, već kao moje mišljenje, a nadam se i savet za vaš budući put u tom pravcu.

Na putu do Francuske prošli smo kroz Sloveniju i Italiju, na brzinu, samo autoputem, dok smo se iz Francuske vraćali kroz Švajcarsku i Italiju, sa malo razgledanja istih. Prvobitna ideja je bila da put traje bar 20-tak dana, ali nisam nikako to mogao vremenski da izvedem, pa sam mnoge destinacije koje sam planirao za Italiju i Švajcarsku morao da izbacim. Izbacio sam i neke sitnice iz Francuske, mada mnogo manje.

Ljubav prema Francuskoj je ipak uradila svoje i veći deo tih planova ostao je nepromenjen.

Ako da bog zdravlja, vratićemo se u Francusku, da obiđemo još neke interesantne lokacije, kad tad, a imam već i plan kuda.

Nemojte pogrešno da me shvatite, Švajcarska je jako lepa i nadam se biće prilike da obiđem neke lokacije koje sam morao da izbacim, ali …

I to veliko ALI …

Katastrofalno skupo, a kvalitet ne odgovara ceni, ni blizu.

Putevi fenomenalni, ali baš zbog toga na samom Grimmsel Passu, kad dodete na vrh imate jedno 5-6 parkinga za autobuse?

Meni je vrh ispao kao VAŠAR i nikako mi se to nije svidelo.

U Švajcarskoj vozite na 2.000 plus metara, a pored vas prolazi voz?

Nadam se da ću jednog dana obići i Stelvio pass, ali me je do sad odbijala baš ta vašarska atmosfera, ne znam da li koristim najbolji izraz za to. Ajde da kažemo da ne žurim nigde sa Stelviom i nije mi u planovima skorije budućnosti.

Što se Italije tiče, putevi dosta lošiji nego u Švajcarskoj, vozači treniraju za reli, ali generalno prijatnije, cene razumnije, znaju da naprave kapućino, a hrana odlična. Definitivno vredi obići, samo otvorite četvoro očiju i propustite budale ispred sebe. Jedino što je taj sever Italije malo prenaseljen, gužve na sve strane, mogu da zamislim kako je tamo avgusta.

Kad smo već kod budala, nigde nema ravnih nama. Od kuće do autoputa kod Beograda imamo stotinjak kilometara i bez greške putem tamo, a i kad smo se vraćali, budale (obično je u pitanju neki Passat ili Audi) pretiču u makazice mrtvo hladno, motor će da uspori ili pogine, bole njih ona stvar za nas.

Posle toga smo na turi presli nesto vise od 4.900 kilometara.

BEZ JEDNOG JEDINOG IDIOTA

Pitam se kako je to moguće?

Da se vratimo na Francusku. Može se reći, putevi malo lošiji i uži nego u CH, ali bolji nego u Italiji, manje trkača na putevima, jeftinije (nego u CH), prijatnije, hrana odlična, kampova sam video bukvalno desetine, ako ne i više, a čitav taj deo francuskih Alpa je nekako prisniji, autentičan, baš drugačiji nego CH. Reklo bi se nije baš toliko popularan, a to mi se sviđa, nema toliko gužve, priroda, uživanje.

Ima skijanja i u Francuskoj, koliko je meni poznato, ali su vrhove ostavili više netaknute, kao sto su bili. Bar tako meni deluje.

Inače odnos motori/kola, kamperi itd. je možda 70/30 posto u Francuskim Alpima, a obrnuto 30/70 u Švajcarskoj! Bar je tako bilo na našem putovanju, plus što je bar upola manje vozila generalno na prelazima u Francuskoj nego što je to slučaj u Švajcarskoj.

Inače, mi smo prošli naše vreme za kampovanje (krštenica potpuno požutela) malo je i pitanje komoditeta, a pored toga, pošto je motor nov, nisam imao puno izbora nego da biram sve smeštaje sa garažom – bezbednim parkingom, da se ne razmišljam, a to me je očekivano izašlo nešto malo skuplje.

Sigurno je da može u Francuskoj i Italiji da se nađe smeštaj nešto jeftinije od Švajcarske, a pored toga nisam video izobilje kampova u CH, za one koji bi jeftinije da prođu.

Inače, mi uvek rezervišemo sve smeštaje unapred, tako nam se više sviđa, a znam da neki više vole kako idu svakog dana. Možda ovako ima malo veći izbor, ali morate biti poprilično sigurni kad idete na put. Sve ima svoje, pretpostavljam.

Što se tiče hrane, to je bila neka mešavina, malo restorani pre svega u Italiji, malo prodavnice. Nismo probirljivi, a nismo ni neki sladokusci i pored toga što imam okruglo 100 kila pojedem iznenađujuće malo, mnogo manje nego nekad, biće da je i to do onog požutelog papira.

Uništio sam par švajcarskih čokolada, pojeo sila božja francuskih bageta, to obožavam. Gde vredi spomenuću u putopisu što se ticč smeštaja i hrane.

Evo i slika svih naših lutanja po Francuskoj, sa ovim zadnjim u tamnoj, crnoj liniji.

Destinacija - Vercors
Destinacija – Vercors

Dan 1 i 2

Prva dva dana smo preko Slovenije išli sve autoputem do nekih 20 kilometara iza Aoste u Italiji. Sve dosadan autoput, ali bar nije bilo zastoja ili nekih problema .

Temperatura konstantno 34 do 36 , ali kod brzina na autoputu nije strasno, mrzi te da staneš, onda kreće preznojavanje.

Italijani deru kožu sa leđa cenama autoputa, koje su iste za motore kao i za automobile.

Pored hrvatskih putarina, slovenačke vinjete, skoro 70 Eura italijanske putarine plus nesto vise od 1.300 kilometara, bili smo nadomak cilju.

Mapu neću ni da postavljam, nema potrebe. Postaviću mapu za sledeć dane

Prvu noć smo spavali u nekom manjem hotelčić , penzion šta li je, u Razdrto, Slovenija. To je inače bio najjeftiniji smeštaj čitavog puta.

Destinacija - Vercors
Putopis: Destinacija – Vercors

Putem nismo slikali, fotoaparat spakovan, imam samo slike smeštaja.

Putopis: Destinacija - Vercors
Putopis: Destinacija – Vercors
Putopis: Destinacija - Vercors
Putopis: Destinacija – Vercors

A pogotovo mi je bio zanimljiva stara svečana sala koja služi za ostavu i parking za motor.

Nekad su tu Titovi pioniri polagali zakletvu i gledali školske predstave.

Inace Razdrto je simpatično malo selo, okupirano sa mačkama, a nalazi se izpod planine Nanos. Ne bi da se hvalim, ali to je skoro jedini podatak za koji nisam trebao da se vraćam na Google maps, sećam se iz moje mladosti u Sloveniji.

Zbog velikog broja prelepih slika koje nažalost ne možemo da smestimo sve u jedan tekst, moramo vas zamoliti da nastavak putopisa pročitate u temi Destinacija – Vercors. Dovoljno je samo da kliknete na link i nastavite sa čitanjem.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
120PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se