NaslovnaMoto SportKawasaki pobedio na 24 sata Le Mana

Kawasaki pobedio na 24 sata Le Mana

-

Trka “24 sata Le Mana” je specijalan vikend za vozače Endurance šampionata, ali i za nas gledaoce. Ova trka bila je jedna od najuzbudljivijih u poslednjih nekoliko godina.

Ovo je druga trka u sezoni 2018/2019 otkako je šampionat podeljen na dve godine, to jest od septemba do jula meseca. Na trci je ERC ekipa na BMW-u startovala sa pol pozicije, ali njihova prva pozicija brzo je preoteta od strane SRC Kawasaki ekipe u čijem sastavu voze Gvarnoni, David Čeka i Nižon Ervan. SRC Kawasaki je vozio u dobrom ritmu, dok su njihve rivale stizali pehovi. Prvo je prošlogodišnji šampion F.C.C. Honda ekipa doživela pad prilikom kojeg je motocikl bio prilično polupan. Na njihovu sreću uspeli su da dovezu motocikl do garaže, ali je popravka trajala dugo i trku su završili na 35. poziciji.

Tokom cele trke veoma konstantna bila je Suzuki Endurance ekipa sa vozačima Vincent Felipeom, Mason Etijenom i Blek Gregom. Sigurnom vožnjom i bez kvarova, Suzuki je uspeo da dođe do 3. pozcije.

Suzuki 24 sata Le Mana

SRC Kawasaki je vodio posle prvih 8 sati zahvaljujući čemu je zaradio 10 bodova, zatim su bili prvi i posle 16 odveženih sati pri čemu je zaradio još 10 bodova. Iako je sve vreme vodila, Kawasaki-jeva ekipa nije imala puno sreće. Svaki put kada su napravili nešto veću prednost dogodilo se da vozilo bezbednosti izađe na stazu, pri čemu su iz Kawasaki-jeve ekipa gubili mukom stečenu prednost.

Honda Endurance ekipa bila je glavni rival SRC Kawasakiju na ovoj trci. Joni Hernandez, Sebastien Žimbert i veoma brzi Randi De Punije lomili su SRC Kawasaki do samog kraja. Randi de Punije naročito je bio brz u poslednjim stintovima kada je skidao prednost SRC Kawasaki-ju za koji je u tom trenutku vozio David Čeka.

24 sata Le mana
SRC Kawasaki (broj 11) ispred Honda Endurane ekipe (broj 111)

Upravo je Randi de Punije u toku noći imao jedan manji pad posle kojeg se momentalno pridigao i nastavio trku. Randi de Punije je prošle godine vozio za SRC Kawasaki ekipu i po svemu sudeći nisu se lepo razišli. Kada je izašao sa poslednjeg stinta De Punije je pod naletom adrenalina izjavio da bi želeo da pobedi SRC Kawasaki jer nisu lepo pričali o njemu kada je napustio ekipu.

Honda je u poslednjim satima preuzela vođstvo najviše zahvaljujući odličnoj vožnji sve trojice vozača, ali i zahvaljujući tome što su sa jednim rezervoarom uspevali da izvuku i 59 minuta na stazi, dok su ostale ekipe ostajale maksimalno 55 minuta.

U poslednjem stintu Hondina ekipa je vozila nešto opuštenije da bi uštedela gorivo jer su pokušali da izvuku više od jednog sata sa jednim rezervoarom, dok ih je u žestokom ritmu stizao SRC Kawasaki. Rasplet trke dogodio se bukvalno u poslednjim minutima kada je SRC Kawasaki uspeo da prestigne Hondu koja je gubila ritam.

Podium 24 sata Le Mana

Kawasaki je sa ovom pobedom i odličnom vožnjom u toku celih 24 sata uspeo da stekne solidno vođstvo pred narednu trku “8 sati Slovakia Ring-a” koja se vozi već 11 maja.

Za diskusiju o trkačkom vikendu možete svratiti do teme na forumu.

Rezultati trke 24 sata Le Mana:

Rezultati trke 24 sata Le Mana
kupite svoj primerak BJBikers Magazina na MojKiosk kioscima!
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.