NaslovnaMoto GaražaPrincip rada i osnovni delovi karburatora

Princip rada i osnovni delovi karburatora

-

Karburator je najbitnija stvar za pravilan rad motocikla. Zadatak karburatora je da pravi optimalan odnos goriva i vazduha i zadužen je za napajanje agregata gorivom. U tekstu smo za vas objasnili princip rada i osnovne delove većine karburatora.

Iako danas većina motocikala koja izađe iz fabrike poseduje direktno ubrizgavanje goriva, karburatori su i dalje u velikoj meri zastupljeni. Prvi karburatori izmislio je Samjuel Morey još davne 1826. godine, a prva osoba koja je koristila patente karburatora na benzinskom agregatu bio je Zigfild Markus 1872. godine. Karburator je bio jedan od prvih patenata i Karl Benca 1888. godine. Od prvih patenta do danas karburatori su napredovali u razvoju, ali je njihov zadatak ostao isti.

Vremenom se samo povećavala efikasnost karburatora, ali je princip ostao nepromenjen.

Princip rada i osnovni delovi karburatora

Prvo da spomenemo neke od sastavnih delova karburatora:

1.Čašica (lonče) karburatora u koje je smešteno gorivo

Čašica karburatora
Čašica karburatora

2. Plovak: zatvara dovod goriva kada u čašici ima dovoljno goriva.

3. Glavna dizna: Pravi se u raznim prečnicima otvora kroz koje prolazi gorivo.

4. Šiber sa iglicom: podizanjem šibera kontroliše se protok goriva. Oblik šibera je takođe bitan za pravilno funkcionisanje agregata. Istrošenost šibera zna da utiče na nepravilan rad agregata i često dovodi do zaglavljivanja gasa. Položaj iglice je takođe bitan za pravilan rad agregata.

Šiber sa iglicom
Šiber sa iglicom

Princip funkcionisanja karburatora zasniva se na Bernulijevom principu. Što vazduh brže prolazi kroz neku cev statički pritisak se smanjuje. Zapravo, ovaj princip otrkio je Venturi, ali to je sad nebitno za ovu priču.

Da se vratimo na primenu ovih zakona na karburatorima. Kada vazduh prolazi kroz telo karburatora, smanjuje se pritisak u samom telu, te tečnost iz čašice preko dizne dospeva u samo telo karburatora i zatim mešajući se sa vazduhom odlazi u cilindar. To je u suštini to, veoma jednostavan princip rada karburatora.

Princip rada i osnovni delovi karburatora

Iako ovo sve zvuči veoma jednostavno, komplikovana stvar je podesiti karburator tako da u svakom trenutku daje dobar odnos vazduh-gorivo. Pogoditi dobar odnos je ključ za pravilan rad i dug radni vek agregata. Ukoliko je smeša bogata vazduhom, a siromašna gorivom, agregat će se pregrevati. U ovom slučaju povrh svega agregat neće imati dovoljno goriva te može doći i do oštećenja unutrašnjih komponenti. Ovaj problem je naročito opasan kod dvotaktnih agregata koji koriste smešu goriva i ulja za podmazivanje unutrašnjih komponenti.

Sa druge strane, ako je smeša bogatija gorivom ni to nije dobro za rad agregata. Može doći do nepravilnog sagorevanja, takozvanog “presisavanja”i raznih drugih problema.

Gorivo dolazi u čašicu (lonče) karburatora u koje se skladišti. Da gorivo ne bi “prelivalo” iz karburatora zadužen je plovak, koji kad gorivo dostigne određeni nivo podigne plovak koji zatvara dovod goriva u čašicu. Kada motor radi, protok vazduha kroz karburator smanjuje pritisak kroz telo karburatora što za posledicu ima “povlačenje” goriva naviše u telo karburatora. Pomešano gorivo sa vazduhom putuje u cilindar.

Što više dodajemo gas na motociklu, više se podiže šiber na karburatoru i vazduh brže protiče. Brži prolazak vazduha “povlači” više goriva preko dizne iz čašice i za posledicu motor podiže broj obrtaja zbog veće količine goriva i vazduha u cilindru.

Ipak, pored ovog jednostavnog principa rada, podešavanje karburatora nije tako jednostavno. Karburatori imaju glavnu diznu, diznu za vazduh, vijak za podešavanje smeše, razne oblike šibera. Sve ovo potrebno je fino uskladiti da bi agregat pravilno radio. Karburatori su veoma laki za održavanje, ali podešavanje istih često ume da prouzrokuje glavobolje. Naročit problem je sinhronizacija karburatora kod četvorocilindričnih motora. Potrebno je imati specijalne alate i instrumente za usaglašavanje karburatora.

Princip rada i osnovni delovi karburatora

Glavni razlog zbog kojeg su injektori potisnuli karburatore je taj što su efikasniji što se potrošnje goriva tiče. Osim toga, injektori u svakom trenutku daju onoliko goriva koliko je agregatu potrebno. Još jedna bitna stvar je ta što se injektori preko senzora i kompjutera sami podešavaju prema spoljašnim faktorima kao što su temperatura i nadmorska visina. Karburatori su osetljivi na te promene i potrebno ih je podešavati sa vremena na vreme.

Karburator zna da pravi probleme posle zimskog sna. Posle dugog stajanja prvo je potrebno očistiti neke delove karburatora poput dizni i čašice u koju zna da se nataloži nečistoća od dugog stajanja. Posle dužeg stajanja iz karburatora ispari benzin, pa je prvo startovanje motocikla često otežano.

Povrh svega, karburatori su i dalje u velikoj meri i danas zastupljeni zbog svoje jednostavnosti i relativno lakog održavanja.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.