NaslovnaMoto GaražaLanac i lančanici - kako ih održavati, a kada ih morate zameniti?

Lanac i lančanici – kako ih održavati, a kada ih morate zameniti?

-

Na većini motocikala lanac i lančanici koriste se kao finalni prenos snage agregata na zadnji točak. Iako je poslednjih decenija tehnologija značajno napredovala, lanac i lančanici su još uvek tu, bez znaka da će uskoro biti zamenjeni.

Prenos snage putem lanca

Lančani prenos predstavlja način prenošenja mehaničke energije sa jednog mesta na drugo, a čini ga sistem lančanika i lanca koji ih povezuje. Kod motocikla nema nikakvih izuzetaka i specifičnosti osim da kada govorimo o lancu jer se zbog izdržljivosti koristi tip lanca sa rolerima. Takav tip lanca je zvanično izmišljen još daleke 1880. godine, ali takav tip princip lanca konceptualno datira još iz 16. veka na skicama Leonarda da Vinčija.

Danas se lančani prenos sreće uglavnom na motociklima i biciklima, mada su prošlosti čak i stari kamioni poput MACK-a, Kenworth-a i Sterling-a koristili prenos preko lanca.

Konstrukcija lanca sa rolerima

Lanac i lančanici

Kad pričamo o lancima, često možemo čuti termine poput O-ring, X-ring, Z-ring? Šta je to, čemu to služi i šta je bolje? Da bismo to shvatili, hajde da sagledamo strukturu lanca i elemente koji čine lanac.

struktura lanca sa rolerima
Delovi lanca: 1 – spoljni članak, 2 – unutrašnji članak, 3 – pin, tj. osovina, 4 – čaura, 5 – roler. Slika: wikipedia.org

Lanac motocikla se sastoji iz nekoliko elemenata: unutrašnjih i spoljašnih članaka, bolcne, tj. jednostavnog kliznog ležaja koji se sastoji od cilindara kroz koji prolazi osovina. Ti ležajevi su fabrički podmazani i zaptiveni upravo gumicom koja sprečava da ta mast izađe izvan cilindra, kao i spreči vodu da uđe unutra. Kada se kaže O-ring, upravo se misli na na tu gumicu jer je roler zaštićen tom gumenom okruglom zaptivkom nalikom na prsten. Bez toga, lanac bi vrlo brzo podbacio u svojoj nameni.

X-ring, Z-ring

Lanac i lančanici

Pored O-ringova, tu su X i Z ringovi. Princip je isti jer to su takođe zaptivke, ali u obliku slova X i Z. Funkcija je ista, mada se takvi lanci smatraju boljim jer stvaraju manje trenja i gubitke snage u prenosu. Teorijski, njihov radni vek je duži u odnosu na O-ring. Praktično, to zavisi od načina upotrebe, pa se ne možemo vezati za egzaktne račune po pitanju trajnosti.

Dimenzije lančanog prenosa

Dimenzije lanca i odnos lančanog prenosa proizvođač je proračunao pri konstrukciji motocikla. Što je snaga agregata veća, veći treba biti i lanac. Broj zuba na lančaniku može biti drugačiji od fabričkog u zavisnosti od željene promene prenosa. Na primer, ako vozač većinu vremena planira da vozi magistralnim i autoputevima, korisno je produžiti prenos tako da se postigne smanjenje broja obrtaja u agregatu za istu putnu brzinu. No, svakako je preporuka držati se fabričkih proračuna jer su inženjeri opsežnim računicama i testovima u fabrici pronašli kompromisno rešenje za sve uslove vožnje.

Oznake su standardizovane. Uzmimo sledeći primer: 16/42 118 525. Oznake tog prenosa znače sledeće:

  • 16/42 – označava broj zuba lančanika. Prednji 16 zuba, zadnji 42 zuba
  • 118 – broj članaka
  • 525 – korak lanca, odnosno gde je 15,88 mm korak, 7,85 mm širina, 10,16 mm prečnik rolera

U tabeli su vrednosti za ostale korake, a kod motocikala najčešći su 520, 525, 530.

LanacKorakŠirinaPrečnik rolera
41512.70mm4.88mm7.75mm
42012.70mm6.35mm7.75mm
42812.70mm7.75mm8.51mm
52015.88mm6.35mm10.16mm
52515.88mm7.85mm10.16mm
53015.88mm9.53mm10.16mm
53215.88mm9.53mm11.10mm
63019.05mm9.53mm11.91mm
63219.05mm9.66mm12.68mm

Jasno je da ne smemo kombinovati različite dimenzije lanca i lančanika, tj. na primer lanac koraka 525 na lančanicima koraka 520. Ukoliko niste sigurni šta imate u rukama, šublerom premerite i uporedite sa vrednostima iz tabele. Pri kupovini, budite sigurni i proverite sve tri dimenzije. Moguće je kupiti set lanca i lančanika, istih broja zuba i dužine lanca, ali manjeg koraka. Manji lanac – manja sila istezanja što može dovesti do katastrofalne havarije pucanja lanca.

Prednosti i mane lančanog prenosa

Lančani prenos koristi većina motocikala uprkos rešenjima poput remena i kardanskog vratila. Zašto? Jednostavan je, jeftin za izradu, kompaktan i za razliku od remena i kardana, gubici snage u prenosu su najmanji. Kao i svaki sistem, pored prednosti ima i mane, a to su: prljavi su, bučni, ne traju drugo u odnosu na remen i kardan, zahtevaju održavanje.

Čišćenje i održavanje lanca

Lanac i lančanici

Iako su lanci fabrički podmazani i zaptiveni ne znači da im nije potrebno održavanje i podmazivanje. Na svakih 1.000 kilometara, poželjno je oprati i podmazati lanac. Posle kišne vožnje, uvek. Putevi u Srbiji su pored rupa, karakteristični po prljavštini, tj. pesku koji se melje između lanca i lančanika. To možete uvek primetiti na dnu posude dok čistite lanac. Zbog takvih uslova, radni vek lanca se skraćuje.

Lanac je potrošen onda kada se potroše, tj. deformišu i pocepaju zaptivke na rolerima. Nepravilno se rastegne i pojedini roleri zaribaju. Cilj čišćenja i podmazivanja lanca jeste da zaštiti zaptivke da se ne rasuše i pocepaju.

Internet je pun raznih (ne)saveta uz puno nepotrebne filozofije ili trošenja novca na preskupe preparate. Dovoljan je petrolej i mekana četka, nikako čelična! Nakon petroleja, lanac prebrisati krpom ili tradicionalno starim odbačenim komadom garderobe. Lanac valja zagrejati kratkom vožnjom i naprskati sprejem. Ako nemate sprej ili vam je skup, koristite ulje SAE 80W90. Nanesite ga na lanac, višak uklonite krpom i to je sve.

Ne koristite perače pod pritiskom i sredstva koja su agresivna po gumene zaptivke.

Savetujemo vam da ne pokušavate čistiti lanac tako što ćete motocikl ubaciti u prvi stepen prenosa i prisloniti krpu… Možete ostati bez prstiju.

Lanac i lančanici

Ako nemate uslova ili vremena za takvo održavanje lanca, a prelazite dosta kilometara, valja razmisliti o ugradnji automatskog podmazivača lanaca. Na tržištu ih ima puno, od garažnih izvedbi do razvijenih i optimizovanih sistema. Cene se kreću od 50€ do 300€. Najpoznatije marke su Scottoiler, ProOiler, Lubman itd. Takvi sistemi su dobra investicija, možete ih prebaciti na drugi motocikl kada odlučite da ga prodate, a u praksi se pokazalo da produžavaju radni vek lanca čak i tri puta.

Kada je lanac za zamenu i koji da kupim?

Lanac je zamenu onda kada se toliko rastegne ili neravnomerno rastegne da se više ne može pravilno zategnuti. Jednostavnim testom možete utvrditi: povucite jedan članak koji se nalazi na samom kraju lančanika. Ako se pojavi prostor između lančanika i lanca, isti mora u smeće. Lanac se uvek menja zajedno sa lančanicima.

lanac za zamenu
lanac za zamenu

Na tržištu postoji dosta proizvođača lanaca. Vama je bitno da kupite O, X, Z ring lanac i lančanike fabričkih dimenzija. Izbor je ogroman, a kvalitet sličan. Najpoznatiji je D.I.D, ali isto tako je dosta i kopiran, tj. falširan. Tu je i malo jeftinija, ali odlična italijanska Regina, AFAM, japanski RK Takasago, a manje poznati i možda najkvalitetniji je japanska Enuma i Tsubaki.

Kada je potrebno zameniti lančanike?

Istrošeni lančanici prepoznaju se po tome što vrhovi zupčanika izgledaju naoštreno. Usled potrošenosti dolazi do naoštrenosti i tada lančanik više nije u mogućnosti da pravilno prihvati lanac, što za posledicu ima nepravilno naleganje lanca. Ukoliko članci ne nalažu pravilno, može doći do spadanja lanca ili njegovog oštećenja.

Zašto morate da brinete o lančanom prenosu?

Lanac i lančanici moraju da prenesu i istrpe velika opterećenja. Dešava se da lanac pukne ili se smakne sa lančanika. Lanac koji pukne je bukvalno projektil koji je ispucan na nekoga iza vas. Može da se zamota oko zadnjeg točka i blokira ga. Može da se zamota oko prednjeg lančanika i polomi blok motora ili da vas udari po nogama i leđima.

podrep

Koliko će lanac da traje, zavisi od toga kako ga i koliko održavate, kao i kako vozite. Česta nagla ubrzanja, točkiranje i sl. značajno umanjuju radni vek lanca. Održavanje i kontrola lanca je jednostavna, periodična aktivnost oko koje ne vredi stresirati se previše, ali ne valja je ni zapostaviti.

Bjbikers magazin
Aleksandar Stojanović
Aleksandar Stojanović
Član sam BjBikers foruma od 2008. godine. Motocikl koristim kao osnovno prevozno sredstvo i za putovanja sa suprugom. Radim u autoindustriji, tekstove pišem iz hobija i ljubavi prema motociklizmu. Vozim TDM900.