October 5, 2022
NaslovnaMoto SportMarkez na stazi tek za 2-3 meseca

Markez na stazi tek za 2-3 meseca

-

Povratak Mark Markeza bio je planiran za narednu trku koja se vozi na stazi Mizano u Italiji 13. septembra. Međutim danas je stigla vest da ćemo na povratak Markeza ipak morati da čekamo znatno duže.

U današnjem saopštenju koje je Honda iznela, Alberto Puig, menadžer ekipe je rekao da se Mark Markez neće vraćati na stazu na narednoj trci. Markezov povratak na stazu dogodiće se kada bude 100% oporavljen, a to se očekuje tek za 2-3 meseca.

Alberto Puig:

“Bilo je raznih priča oko Markezovog oporavka i povratka na stazu, ali od prvog dana nakon druge operacije doneli smo odluku da se na stazu vrati tek kad bude potpuno oporavljen od povrede. Nećemo da žurimo. Kada Mark bude u poziciji da se vrati i takmiči na nivou od pre pada, tada ćemo razmišljati o sledećim ciljevima.”

Čisto podsećanja radi, Markez je tokom prve trke na Herezu pao i zadobio prelom desne nadlaktice. Brzo je operisan i pokušao je da vozi već narednog trkačkog vikenda, ali bezuspešno. Zatim je bio cilj da se vrati na Brnu, ali je u međuvremenu uspeo da obnovi povredu i ponovo je operisan. Tada je najavljeno da će se vratiti na Mizanu.

Markez na stazi tek za 2-3 meseca
Markez na stazi tek za 2-3 meseca Foto: HRC Press

Postavlja se pitanje koliki je zapravo bio stepen ozbiljnosti Markezove povrede i da li ga je prerani pokušaj povratka na stazu skupo koštao. Kao uzrok obnavljanja povrede i druge operacije navodi se to da je Markez pokušao da otvori staklena balkonska vrata i da se tom prilikom oštetila pločica koja drži kost.

Problem prilikom ponovne operacije i spori oporavk je to što je kost morala biti nanovo bušena kako bi se pločica fiksirala novim šrafovima. Ta operacija je dodatno usporila oporavak jer je kost bila još više oslabljena. Dani Pedrosa je iskusio slične probleme prilikom jednog od njegovih nekoliko lomova ključne kosti.

U svakom slučaju, Markez neće biti u mogućnosti da odbrani šampionsku titulu. Čak iako se vrati za dva meseca, to znači da će se vratiti tek za prvu trku na Aragonu i da će propustiti dve trke na Mizanu, kao i trku na Katalunji i Le Manu. To je još 100 izgubljenih bodova i velika, nenadoknadiva prednost u odnosu na konkurenciju.

Nadamo se da će Markez po svom povratku biti potpuno oporavljen i da će se pripremati za narednu sezonu.

Ukoliko želite da diskutujete oko ove vesti ili drugih vesti iz moto sporta, predlažemo da posetite temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.