NaslovnaMoto GaražaSredite svoj Tomos uz pomoć firme Moto Bike

Sredite svoj Tomos uz pomoć firme Moto Bike

-

Verujem da poput mene i većina vas poseduje neki Tomos moped ili motocikl. Lično imam tu sreću što ih posedujem čak tri. Međutim, muka počinje kada želite da sredite motor detaljno. Tu se pojavljuje problem nestašice delova, naročito onih koji nisu tako česti zamenski delovi. Kao što možete videti na glavnoj slici, taj Tomos APN4 sa mašinom od T15SL i sa još mnogim drugim modifikacijama napravljen je prema nekoj mojoj želji. Ono što moram da napomenem je to da nije bilo firme Moto Bike teško da bih uspeo da sredim svoj Tomos onako kako sam zamislilo.

Stoga bih danas preneo neko svoje lično iskustvo sa proizvodima i delovima firme Moto Bike iz Kaća. Nevezano za to što se sa vlasnikom Igorem Jovičićem znam lično, delove iz Moto Bike-a počeo sam da kupujem mnogo pre našeg poznanstva. Ono što je mene prvo privuklo je što su imali namenske delove identične onim koje su se nekad proizvodili. Što je takođe bitno je i to da su delovi solidnog kvaliteta. Kada sam upoznao Igora, bilo mi je jasno zašto se posvetio pravljenju i nabavci zamenskih delova, pošto i sam Igor (vlasnik firme Moto Bike) poseduje lepu kolekciju Tomos mopeda i motocikala.

Recimo, krenuću prvo od jedne sitnice, a to je sajla za gas za karburator Bing 18 koji je ugrađen na mom Tomosu. Tu sajlu za gas sam ranije morao sam da pravim. Da merim dužinu sajle i bužira i da sam sečem, što je  često znalo da iziskuje mnogo živaca i vremena. Preporodio sam se onog dana kada sam video da Moto Bike u svojoj ponudi ima namensku sajlu koja odgovara karburatoru mog ljubimca.

Sredite svoj Tomos uz pomoć firme Moto Bike

Druga stvar koja mi je izuzetno značila kako zbog estetike, tako i zbog performansi je originalni auspuh namenjen za Tomos T15SL. Osim što taj auspuh pruža odlične performanse, takođe savršeno odgovara šasiji od APN4, bez ikakvih prepravki. Auspuh je na mom Tomosu već oko 3-4 godine, od toga je dve godine aktivno vožen i i dalje je u savršenom stanju. Što potvrđuje da je hromiranje odrađeno kvalitetno.

Sredite svoj Tomos uz pomoć firme Moto Bike

Kad sam već spominjao karburator, u Moto Bike-u možete da pronađete sve moguće dizne za Bing, pa i Dell’ Orto karburatore. Budući da mi je agregat blago tjuniran bilo je potrebno naći pravo podešavanje karburatora. Za fino podešavanje karburatora potrebne su dizne različitog prečnika kako bi se postiglo optimalno podešavanje. Uglavnom, delove za karburatore za Tomos mopede i motocikle možete pronaći na ovom linku.

Prelazim dalje na struju i paljenje. Budući da je originalno paljenje na Tomos APN4 mopedu 6V17W, svetla su prilično velika mana. Stoga sam rešio da ugradim paljenje od 12V50W, kako bih dobio bolja svetla. Paljenje je remontovano takođe uz pomoć zamenskih delova kupljenih u Moto Bike-u. Konkretno u mom slučaju zamenjeni su bobina, platinsko dugme i kondenzator. Dok sam prednji far opremio halogen sijalicom od 35W. Sijalica je prilagođena faru Tomos mopeda, tako da nema potrebe za bilo kakvim preradama, a svetlo je znatno bolje u odnosu na originalno.

Osim za APN4 i T15 možete pronaći zamenske delove za paljenja raznih drugih mopeda i motocikala. Takođe u prodaji imaju i kompletna paljenja marke Iskra.

Sredite svoj Tomos uz pomoć firme Moto Bike

Po pitanju komponenti unutar agregata istakao bih Meteor klip koji se pokazao kao odličan odnos cene i kvaliteta. Ono što sam još ugradio u moj Tomos je i kvalitetna TopRacing klipnjača, mada u ponudi imaju i solidne CKR klipnjače koje su se u praksi pokazale veoma dobro.

Moj Tomos APN4/T15SL opremljen je i novim felnama i žbicama koje su takođe kupljene u Moto Bike-u.

Suvišno je nabrajati sve delove koje sam kupio u Moto Bike u ugradio u neki od svojih Tomos mopeda (pošto pored već pomenutog APN4, posedujem APN6 i T011). Kako biste i sami videli Moto Bike ponudu delova za Tomos mopede i motocikle, predlažem da kliknete ovde.

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo ukoliko ste želeli da sredite svog Tomos-a, a niste imali sve potrebne delove. Iz ličnog iskustva toplo preporučujem firmu Moto Bike. Pored velikog izbora delova, takođe su veoma ljubazni prilikom porudžbine delova i delovi stižu u najkraćem mogućem roku.

Takođe smo bili u poseti firmi Moto Bike. Taj tekst posete i razgovor sa Igorom Jovičićem možete pročitati ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.