NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Herez - Markez i Banjaja odmerili snage

MotoGP Herez – Markez i Banjaja odmerili snage

-

Herez je proteklog vikenda ugostio MotoGP šampionat srušivši rekord po broju gledalaca kojih je u nedelju tokom glavne trke bilo neverovatnih 296.000! Banjaja, Markez i ostatak startne postave nisu im ostali dužni i gledali smo odličnu trku i borbu dva velika šampiona.

Trkački vikend u Herezu počeo je dobro, ali je već u petak uveče kiša rešila da pomeša karte i zakomplikuje posao vozačima. Treninzi, a zatim i kvalifikacije vožene su po mokroj stazi koja se sušila tokom kvalifikacija.

Na kvalifikacijama je svoju prvu pol poziciju na Ducatiju, a svoju 93. u karijeri osvojio Mark Markez.

Foto: Gresini Racing

Drugo i treće startno mesto zaokružili su Marko Beceki i Horhe Martin.

Trka preživljavanja

Sprint trka u trajanju od 12 krugova startovala je kao suva trka, sa zaista suvom stazom, s tim da je na određenim mestima bilo tek – tek vlažna staza. Ti vlažni delovi staze bili su gotovo nevidljivi, što će se i potvrditi tokom trke.

Start trke pripao je Horhe Martinu, ispred Mark Markeza, Aleks Markeza i ostalih vozača koji su vozili blizu jedan iza drugog. Posle par krugova na vodećoj poziciji Martin je počeo da gubi ritam i Mark Markez je izbio na vodeću poziciju i činilo se da ide do prve pobede na sprint trci.

Međutim, njegova sreća nije dugo trajala, jer je naišao na jedno od mokrih delova staze i pao je sa vodeće pozicije. Podigao je motocikl i uspeo trku da završi na šestom mestu, zahvaljujući padovima ostalih vozača.

Foto: Gresini Racing

Jedan od vozača koji je pao tokom trke bio je Aleks Markez, iza kojeg su odmah sinhronizovano pali Binder i Bastianini.

Pre pada ove trojice, svoju trku padom završio je i Banjaja posle incidenta sa Binderom i Bezekijem. Incident se dogodio u prvoj krivini kada je Binder uspeo da uđe usko, Beceki je bio sa spoljašnje strane, a Banjaja se našao između pomenute dvojice. Tom prilikom doatako je Becekija i pao.

Foto: Ducati

Za drugo i treće mesto bilo je pitanje ko preživi, popeće se na podijum. Posle pada Markeza, Vinjales je nasledio drugo mesto, međutim i on je vrlo brzo pao, prepustivši drugu poziciji Akosti koji je profitirao i od padova ostalih vozača ispred njega.

Za treće mesto je bilo još intenzivnije, jer su se u poslednjem krugu za poslednji stepenik pobedničkog postolja borili Kvartararo i Pedrosa! Kvartararo je startovao trku sa 23. pozicije i zahvaljujući svim padovima, ali i dobrom startu uspeo je da stigne do podijuma. U poslednjem krugu se odbranio od Pedrose i bar na kratko je bio na podijumu.

Nakon trke je utvrđeno da je Kvartararo imao niži pritisak u gumama od dozvoljenog i zbog toga je dobio kaznu od 9 sekundi što je automatski značilo da Pedrosi pripada podijum. Tako je Pedrosa kao “wild card” vozač došao do svog prvog podijuma na sprint trci.

Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Moto3 netipična trka i pobeda Vaje

David Alonso je bio viđen kao pobednik trke, ali ova Moto3 trka je još jedan dokaz da nijedna trka ne može biti unapred prognozirana. Iako je dominirao na treninzima i uzeo pol poziciju na kvalifikacijama, Alonso je dobro startovao trku, ali je već u prvom krugu u borbi za vodeću poziciju pao u poslednjoj krivini. Alonso je uspeo da se vrati u trku i završi je na 11. poziciji. Alonso nije izgubio puno bodova u šampionatu, jer je drugoplasirani u šampionatu Holgado završio trku na sedmoj poziciji.

Ova Moto3 trka bila je malo netipična, jer se nije velik broj vozača borio za najviše pozicije. Vodeću grupu činilo je svega šest vozača, da bi u poslednjem krugu samo tri vozača se borilo za podijum.

Ortola je osvojio treću poziciju i nije imao ritam da prati Munjosa i Vaju. Munjos je u poslednjem krugu pokušavao da prestigne Vaju, ali je mladi Vaja uspeo da se odbrani i pobedi na Moto3 trci.

Aldigeru pobeda u Moto2 šampionatu

Na Moto2 trci vodeću grupu činili su Gonzales, Aldiger, Garsija i neko vreme se Dikson držao na četvrtoj poziciji, ali je trku završio još jednim padom. Odličan proboj iz druge grupe imao je Roberts koji je polako prestizao jedan za jednim rivalom. Na 18 krugova pre kraja, Aldiger je prestigao Gonzalesa za vodeću poziciju. Njih dvojica su nekoliko krugova izmenjivali pozicije i pružili odličnu borbu.

Roberts je na devet krugova pre kraja prestigao Garsiju za treću poziciju, a tri kruga pre kraja je prestigao i Gonzalesa za drugo mesto. Iako je Roberts imao odličan ritam pred kraj trke, Alidger je bio predaleko došavši do nove pobede, dok je Roberts ostao na drugoj poziciji.

Za utehu Robertsu, trenutno je vodeći u Moto2 šampionatu.

Markez i Banjaja u svom prvom Ducati duelu

MotoGP trka započela je i završila se zanimljivim dešavanjima i duelima. Na samom startu trke odmah su koplja ukrstili Mark Markez, Martin, Banjaja i Bezeki. Banjaja nije želeo ništa da prepusti slučaju i bio je agresivan od prvog kruga.

Mark Markez, Banjaja i Martin su od prvog kruga započeli žustru borbu, koja je usporila Martinovim padom na kočenju. Nakon greške Martina, Banjaja je vodio trku, a Mar Markez mu je disao za vratom, dok je Bezeki vozio na trećoj poziciji.

Na tri kruga pre kraja trke, Mark Markez je pokušao da napadne Banjaju više puta i njihov duel završio se kontaktom, ali za razliku od onog duela na Portimau, ovog puta su obojica ostali na točkovima. Banjaja je uzvratio Markezovom preticanju i nakon toga je dodatno zavrnuo gas postaviviši najbrži krug trke pred sam kraj. Mark Markez nije uspeo da ga isprati i morao je da se zadovolji drugom pozicijom, dok se Banjaja vratio na sam vrh.

U generalnom plasmanu trenutno vodi Martin sa 92 boda, na drugom mestu je Banjaja sa 75 bodova, dok je treći Bastianini sa 70 bodova.

Naredni trkački vikend održava se od 10 – 12. maja na stazi Le Mans u Francuskoj.

Za utiske povodom MotoGP Herez trkačkog vikenda možete posetiti temu na forumu i ostaviti vaš utisak.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.