NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeVoge 900DSX - Na dobrom putu ka uspehu

Voge 900DSX – Na dobrom putu ka uspehu

-

Voge je na našem tržištu počeo dobro da se etablira i sve je veći broj Voge motocikala na našim putevima. Sezonu testova Voge motocikala započeli smo sa 525DSX modelom (utiske o njemu možete pročitati na sledećem linku – Voge 525DSX – Najbolji u svojoj klasi), a nakon toga smo na test dobili njegovog jačeg brata – 900DSX sa kojim smo se družili oko 700 km upoznavši njegove dobre i loše strane.

Iskustvo u razvoju dvocilindričnih agregata i motocikala uopšteno Voge je gradio u saradnji sa zvučnim imenima popute Honde za koju je radio proizvodnju CB500X modela, kao i sa BMW-om za koji radi sijaset modela, uključujući i F900GS. Tako da ako pronalazite sličnosti između Voge 900DSX i BMW F900GS, sada znate razlog.

Elem, nevezano za to što postoje sličnosti, Voge 900DSX razvija u nekom svom smeru dajući za relativno povoljnu cenu solidan motocikl. Idemo prvo da analiziramo stavku po stavku, a na kraju ćemo dati i konačni sud o tome vredi li 900DSX uloženi novac.

Voge 900DSX
Foto: BJBikers

Solidan dvocilindrični agregat sa dosta potencijala

Upravo zahvaljujući saradnji sa BMW-om, Voge je rešio da u svoj “adventure” ubaci redni dvocilindrični agregat radne zapremine 895 cm3, sa dve bregaste u glavi, vodenim hlađenjem i snagom od 93,8 KS (70 kW) na 8.250 O/min i maksimalnim obrtnim momentom od 95 Nm na 6.250 O/min. Prema specifikaciji, 900DSX deluje više nego pristojno, ali kakav je u eksploataciji?

Prvi kilometri sa 900DSX su već nagovestili da se radi o agregatu sa velikim potencijalom. Snage se oseti, naročito na preko 5.000 O/min kada agregat počinje da daje najbolje od sebe. Na nižim obrtajima od oko 3.000 – 5.000 O/min oseti se posledica EURO5 emisionog standarda i nešto slabija isporuka snage, ali i ako na niskim obrtajima nema previše snage, ona je i dalje prisutna i linearno se ispoljava, a kada se dođe u pomenute više obrtaje, zabava počinje.

Voge 900DSX
Foto: BJBikers

Na našem testu ubrzanja koje vršimo na 220 metara 900DSX je dosegao 160 km/h. Maksimalna deklarisana brzina iznosi 210 km/h, a mi smo na našem testu postigli 200 km/h (prema brzinomeru), ali je na obrtomeru ostalo još raspoloživih obrtaja tako da se sigurno doseže deklarisana brzina.

Kada je reč o potrošnji goriva, 900DSX je možemo reći ekonomičan, jer je prosečna potrošnja tokom testa iznosila 5,5 litara.

Prilikom vožnje u gradu jedina zamerka na agregat odlazi na grejanje leve noge pri dužoj vožnji u gradu i stani – kreni situacijama.

Ciklistika, ogibljenje i udobnost na odličnom nivou

Šasija koju je Voge upotrebio za 900DSX je kombinacija šasije sa gredama kao glavnim delom šasije i cevastog pod rama koji nosi sedište vozača, suvozača i uopšteni ceo zadnji kraj motocikla.

Zadnji amortizer se kači na glavni deo šasije, a kad smo kod zadnjeg amortizera on je podesiv i što je dobra stvar ima “remote” podesivač predopterećenja opruge. Hod zadnjeg amortizera iznosi 63 mm. Prednja viljuška ima prečnik štapova od 43 mm i hod od 194 mm. Prednja viljuška nudi mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i brzinu sabijanja. Za stabilnost pri velikim brzinama ugrađen je i amortizer upravljača koji nije bio potreban jer je 900DSX stabilan i pri visokom brzinama.

Uopšte je ciklistika, upravljivost i upijanje neravnina na 900DSX urađeno na zavidnom nivou. Ako bi trebalo da se izdvoji jedna stvar koja ostavlja najjači utisak, onda je to svakako upravljivost i upijanje neravnina.

Na 900DSX se sedi kao na sport – touring motociklu. Širok i uspravan upravljač, nogostupi i položaj sedišta čine da sedište više ka prednjem točku tako da je i povratni osećaj direktan i dobar. Položaj sedenja podseća na onaj kao kod Yamahe Tracer 9. Ulazak u krivinu se obavlja lako, baš zbog položaja sedenja i upravljača. Prolazak kroz krivinu odrađuje po zadatoj putanji, tako da tu nema nikakvih zamerki.

Voge 900DSX
Foto: BJBikers

Za stabilnost je zaslužan i prednji točak u dimenziji 90/90-21 M/C54V napred, dok je zadnji točak u dimenzijama 150/70 R17M/C69V. Voge je 900DSX deklarisao kao adventure motocikl. Međutim, sa svojih 238 kg koliko ima sa svim tečnostima kao i Pirelli Scorpion trail gumama, 900DSX se baš ne raduje off road terenima, naročito ne vlažnim off road terenima. Za neki makadam ili letnje puteve je okej, ali je asfalt okruženje na kom se najbolje snalazi.

Rezervoar mu je zapremine 17 litara i uz pomenutu potrošnju od 5,5 litara na 100 km, možete preći preko ili oko 300 km sa jednim rezervoarom.

Sedište je solidne udobnosti kako za vozača, tako i za suvozača. Između sat i po do dva časa može bez problema da se vozi bez pauze i tek nakon toga se zaželite da malo zastanete. Visina sedišta je postavljena na 835 mm.

Zaštita od vetra je takođe solidna. Rezervoar dobro štiti kolena, štitnici ruku dobro rade svoj posao, vetrobran je dovoljno širok, a u visinu bi mogao biti još koji cm veći. Sve u svemu i tu 900DSX dobija dobru ocenu.

Odlične kočnice i novi rekord zaustavnog puta

Još jedno polje na kojoj je Voge 900DSX iznenadio je kočenje. Poseduje dvoklipne plutajuće Brembo kočione čeljusti i diskove prečnika 305 mm napred, kao i jedan disk prečnika 265 mm i jednoklipnu kočionu čeljust.

Voge 900DSX
Foto: BJBikers

Ove kočione čeljusti koriste mnogi motocikli koje smo imali na testu, počev od Yamaha Tenere 700, Aprilie Tuareg 660, Triumph Trident 660, itd. Svaki put ovaj kočioni sistem odlično koči, s tim da ima razlike i koja se kočiona pumpa koristi.

Voge je i povodom kočione pumpe odradio odličan izbor, jer je na našem zaustavnom putu sa kočenja od 80 – 0 km/h 900DSX imao putanju od samo 16,5 metara. S obzirom na visinu i masu motocikla, zaista rezultat vreda pohvale.

Moderan motocikl, kontrola proklizavanja bi mogla biti sofisticiranija

Kada je reč o tehnologiji, 900DSX ne zaostaje za drugim motociklima. Poseduje “ride-by-wire” sistem za kontrolu gasa, tri režima vožnje (sport, urban, explore (u kojem može da se isključi ABS), poseduje dvokanalni ABS, kontrolu proklizavanja koja detektuje i kontroliše podizanje prednjeg točka, zatim radar (za detekciju vozila iza motocikla), povezivanje sa pametnim telefonom, kameru, grejače ručica upravljača, grejač sedišta vozača, tempomat i praćenje pritiska u gumama.

Režimi vožnje imaju razliku u zavisnosti od odabira, a u explore režimu može se isključiti ABS. Sva elektronika generalno dobro radi, ali se kritika može uputiti na kontrolu proklizavanja. Naime, kada kontrola proklizavanja detektuje proklizavanje zadnjeg točka, previše oduzima snagu i zatim je vraća kada se uveri da je “opasnost” prošla i da zadnji točak više ne proklizava. Nema umerenog prekidanja snage i puštanja da motocikl ubrzava, već skoro potpuno prekida snagu. Takođe, kada se detektuje podizanje prednjeg točka, isto se prekida snaga.

Foto: BJBikers

Radar odlično funkcioniše i dođe kao dobar dodatak pri vožnji u gradu, naročito pri gužvama. U retrovizorima vas upozorava na vozila u potencionalno mrtvom uglu.

TFT instrument tabla je u potpunosti kolorizovana, pregledna je, ima mnoštvo informacija, a nudi i povezivanje sa pametnim telefonom. Putem Voge aplikacije možete se povezati sa instrument tablom i koristiti sve mogućnosti koje aplikacija nudi, od mogućnosti upotrebe navigacije, pa do kontrole kamere na prednjem kraju motocikla. Ispod sedišta postoji uređaj u koji se stavlja Micro SD memorijska kartica, kamera se nalazi napred i možete tako snimati svoju vožnju.

Foto: BJBikers

Odlična LED svetlosna grupa i komplikacija prilikom podešavanja svetlosnog snopa farova

Voge 900DSX poseduje zaista odlična LED svetla koja prave dan u noćnim uslovima. Osim glavnih svetala dolazi i sa maglenkama, tako da je vidljivost zagarantovana u svim uslovima.

Zamerka odlazi na podešavanje farova. Vijak za podešavanje farova nalazi se ispod fara i potrebno mu je pristupiti iz pravca blatobrana. To ne bi bio problem da na putu do prostora za vijak za podešanje ne treba da zaobiđete još jedan štitnik iznad blatobrana kao i amortizer upravljača. Dakle, duži odvijač otpada. Kraći odvijač je prekratak i jedini izbor je odvijač sa zglobnim nastavcima. Dakle, potrebno je malo se pomučiti oko tog dela posla.

Voge 900DSX sa puno opreme, veliki potencijal i cena od 9.990 EUR

Za kraj, ostae da napravimo kratak rezime i damo sud vredi li ili ne kupiti 900DSX.

Krenućemo od mana: agregat bi mogao imati malo više snage na niskim obrtajima
kontrola proklizavanja bi mogla biti sofisticiranija
Pristup podešavanju fara je otežan.

Dobre strane:
snaga na višim obrtajima
Mala potrošnja
Udobnost
Ogibljenje
Kočnice
Dosta opreme
Cena

Kada se pogleda da se za 9.990 EUR dobije motocikl sa podesivim vetrobranom, štitnicima ruku, grejačima sedišta i ručki upravljača, amortizerom upravljača, kreš barovima, nosačem zadnjeg kofera, maglenkama i centralnim štenderom, solidnim agregatom i sve u svemu dobrim paketom, trenutno se za taj novac ne može kupiti motocikl u toj kategoriji.

Zato je Voge 900DSX na dobrom putu ka uspehu u svojoj klasi. Čvrsto verujemo da će već u narednom izdanju ispraviti sve uslovno rečeno nedostatke i biti još bolji. Svakako je reč o više nego solidnom motociklu.

Utiske o Voge 900DSX možete ostaviti u temi na forumu.

Sve motocikle i skutere iz Voge ponude možete pogledati u Beogradu na adresi Svetolika Nikačevića 1 ili možete posetiti njihovu web stranicu.

Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.