NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Portimao - Martin iskoristio kiks Banjaje

MotoGP Portimao – Martin iskoristio kiks Banjaje

-

Uzbudljiva, zanimljiva i komplikovana staza Portimao pružila nam je jednako zamršen MotoGP trkački vikend. Očekivale su se zanimljive trke, ali nismo mogli ni da predvidimo neke rezultate i završnice trke.

U petak su treninzi započeli po prljavoj stazi jer je dan pre Portimao zahvatilo nevreme i kiša. Organizatori su pokušali da očiste stazu i u petak su neki treninzi Moto3 kategorije bili otkazani, a Moto2 pomereni.

MotoGP vozači imali su muke da podese motocikl. Zatim je osvanula subota i sve je teklo po planu. Staza se očistila tokom petka i naneo se sloj guma. Na kvalifikacijama je pol poziciju osvojio Enea Bastianini, ispred Vinjalesa i Martina.

Bastianini osvojio pol poziciju Foto: Ducati

Banjaja prepustio vodeću poziciju, Vinjales i Aprilia zajedno do pobede

Sprint trku je poveo Miler, ispred Banjaje i Vinjalesa. Bastianini nije dobro aktivirao uređaj za spuštanje prednjeg kraja na startu, zbog čega je slabije startovao trku i izgubio dragocene pozicije.

Miler nije dugo vodio, jer ga je već nakon jednog kruga prestigao Banjaja, dok je u istom krugu Mark Markez prestigao Vinjalesa za treću poziciju. Miler je zatim izgubio pozicije od Mark Markeza i Vinjalesa i polako je počeo da tone u poretku.

Na osam krugova pre kraja trke Markez je u jednoj krivini napravio grešku i otišao široko, što je Vinjales iskoristio da se probije na drugu poziciju.

Taman kada smo pomislili da se Banjaja odjavljuje, na četiri kruga pre kraja trke prošlogodišnji šampion napravio je grešku na kočenju za prvu krivinu, otišao je široko pri čemu su ga prestigli Vinjales, Martin i Mark Markez.

Vinjales pobedio na sprint trci Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Do kraja trke, Martin je pokušavao da prestigne Vinjalesa, ali je Vinjales odvezao gotovo perfektne poslednje krugove. Štaviše, Mark Makrez je pred kraj trke iznenadio Martina prestigavši ga za drugu poziciju.

Tako je Vinjales ostao bezbedan i siguran na prvom mestu, upisavši prvu pobedu na Apriliji. Mark Markez je trku završio na drugom, a Martin na trećem mestu.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao – rezultati sprint trke Foto/Source: motogp.com

Neklasična Moto3 trka

Moto3 trka bila je malo netipična. Navikli smo da gledamo desetak vozača u borbi za pobedu, ali je Portimao malo razvodnjio trku i vodeću grupu činilo je svega šest vozača. Rueda je vodio veći deo trke, a iza njega su se smenjivali Alonso, Holgado, Ortoga, Kelso i Rikardo Rosi. U poslednjoj trećini trke grupa se dodatno odvojila i vodeći trojac činili su Rueda, Holgado i Ortola.

Foto: © GASGAS Motorcycles/Polarity Photo

Njih trojica odlučivali su pitanje pobednika. Iako je Rueda vodio tokom skoro cele trke, pred kraj trke ga je Holgado nadmudrio i pobedio u foto finišu. Pri prolasku cilja razlika između pobednika Holgada i drugoplasiranog Ruede iznosila je svega 0,044 sekunde, dok je trećeplasirani Ortola zaostajao 0,8 sekundi.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao – rezultati Moto3 trke Foto/Source: motogp.com

Konačno Kanetova prva pobeda

Moto2 trka bila je zanimljiva. Odličan start imao je Alidger, ali se brzo ispostavilo da je preskočio start zbog čega je dobio kaznu dva duga kruga. Dok je Alidger otišao da odradi prvu kaznu, vodeću poziciju preuzeo je njegov timski kolega Alonso. Iako je imao solidnu prednost, Alonso je pao, a Kanet je oberučke prihvatio vodeću poziciju.

Po prvi put u svojoj karijeri, Aron Kanet nije ispuštao vodeću poziciju do kraja trke i napokon je uspeo da upiše svoju prvu Moto2 pobedu!

Iza Kaneta na drugom i trećem mestu trku su završili Roberts i Gonzales. Aldiger je posle dve kazne dugog kruga uspeo da se oporavi i trku završi na četvrtoj poziciji, što je odličan rezultat ako se u obzir uzmu okolnosti da je u jednom momentu bio na desetoj pozciji. Činilo se i da bi Alidger mogao do podijuma, ali je ipak potrošio gume u nadoknađivanju izgubljenog vremena i dalje od desete pozicije nije mogao.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao – rezultati Moto2 trke Foto/Source: motogp.com

Martin iskoristio još jedan Banjajin kiks

Na trci je Martin imao odličan start i od prve krivine je poveo trku. Ispostaviće se da je Martin zadao pretežak zadatak za ostale vozače i niti jednog momenta nisu uspeli da ga ugroze. Jedini vozač koji je donekle uspeo da pritiska Martina bio je Vinjales. Maverik Vinjales na Apriliji RS-GP odlično se držao tokom cele trke i bio je unutar jedne sekunde zaostatka za Martinom. U nekim momentima činilo se da se Vinjales čuva za poslednje krugove, a zatim je došao pretposlednji izlazak na pravac za Vinjalesa i menjač na njegovoj Apriliji je odlučio da prestane sa radom. Vinjalesa je u poslednjem trenutku na pravcu izbegao Bastianini, pošto je menjač odbio da uđe u šesti stepen prenosa, a zatim u prvoj krivni zbog istog kvara na menjaču Aprilia je zbacila Vinjalesa.

Bastianini koji je odlično vozio celu trku nasledio je drugu poziciju, ali je bio predaleko da bi mogao da ugrozi Martina koji se odvezao do pobede i povećanja prednosti u šampionatu.

Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Treću poziciju i svoj prvi podijum u karijeri osvojio je Pedro Akosta. Mlađani Akosta kroz trku se probijao hrabo i agresivno i zapravo je on učinio trku zanimljivijom. Prvo se na početku trke izborio sa Milerom, zatim Binderom, da bi ubrzo zatim na kočenju obišao i Mark Markeza. Nakon obilaska Markeza Akosta se dugo mučio da prestigne Banjaju, a kada je to konačno uspeo odvojio se od njega i krenuo u poteru za podijumom. Sva je prilika da bi Akosta trku završio na četvrtom mestu da Vinjalesa nije izdala Aprilia, ali je svakako Akosta zaslužio podijum.

Pred kraj trke odigrala se prava drama koja može uticati na šampionat, iako je još rano suditi o tome. Banjaja očigledno nije imao ritam pred kraj trke, a Mark Markez je još imao dobar ritam. Markez je u jednoj krivini obišao Banjaju i otišao malo šire, a zatim pokušao da zatvori putanju, a u tom momentu je Banjaja pokušao da se provuče, udario je u Markeza i obojica su pali. To je prema svemu sudeći bio trkački incident, koji je tako i deklarisan nakon trke.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao – rezultati MotoGP trke Foto/Source: motogp.com

Sledeći trkački vikend očekuje nas za tri nedelje od 12 – 14. aprila, kada će MotoGP šampionat gostovati na stazi COTA u Teksasu.

Do tada, utiske povodom MotoGP trkačkog vikenda na stazi Portimao možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.