July 2, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Katalonija - Dve strane medalje

MotoGP Katalonija – Dve strane medalje

-

Vruć i napet. Tako bi se najlakše mogao opisati MotoGP trkački vikend i dešavanja koja nam je Katalonija donela. Jedan vozač je briljirao tokom cele trke, dok su neki napravili katastrofalne greške ispustivši tako vođstvo u šampionatu.

Kombinacija toplog vremena i klizave staze učinila je da trka bude igra preživljavanja. To je i Frančesko Banjaja izjavio. Upravo je Banjaja bio jedna od žrtvi nepreživljavanja trke, ali ne svojom krivicom. No, o tome će biti par reči kasnije. Idemo redom.

Mudra vožnja Gevare

Znam da vas verovatno već nervira moja rečenica u izveštaju svake Moto3 trke koja glasi: Moto3 trka je bila još jedna klasična borba. Razlog za to je što smo i ovog puta imali lepu i veliku grupu vozača koji su se borili za pobede i podijum do samog kraja.

Razlika u ovoj trci je što je Gevara na samom kraju uspeo da napravi malu prednost i tako izostavi dramu po pitanju pobednika. Zato su se Garsija i mladi Munjoz potrudili da šou ipak bude potpun. Šesnaestogodišnji Munjoz, kojem je ovo tek druga trka (jer nije mogao da se takmiči dok ne napuni 16 godina) se borio kao da ima mnogo više iskustva u Moto3 šampionatu. Munjoz se do kraja trke borio sa iskusnim Garsijom i Suzukijem koje je uspeo da nadmudri i osvoji drugu poziciju, dok je Suzuki ciljem prošao kao trećeplasirani.

Tako je Asparova GAS GAS ekipa zabeležila novu pobedu i to samo nedelju dana nakon što je Aspar proslavio start 500. Od 500. starta Asparu je verovatno draža činjenica da njegovi momci drže pozicije 1 i 2 u generalnom poretku vozača. Denis Fođija nije završio trku, ovog puta zbog tehničkih problema sa motociklom.

MotoGP Katalonija Foto/Source: motogp.com

Vieti iskoristio priliku

U Moto2 je takođe bilo zanimljivo, ali do zanimljive završnice ne bi došlo da Džo Roberts nije omlatio dok je imao prednost od oko 4 sekunde u momentu jurišanja na prvu pobedu. Taj dar je Vieti oberučke prihvatio, ali se u završnici namučio i žestoko je branio i odbranio poziciju od Kaneta koji je na ovoj trci želeo da se iskupi za pad na Muđelu. Na kraju je Vieti pobedio sa samo 0,083 sekundi prednost, a Kanet je morao da se zadovolji drugom pozicijom. Treće mesto osvojio je Augusto Fernandez.

MotoGP Katalonija Foto/Source: motogp.com

Kvartararo bez greške, kiksevi favorita

Na MotoGP trci je Kvartararo pokvario zanimljivu trku. Od početka do kraja je odvezao trku bez greške i upisao je novu pobedu i uvećao prednost u šampionatu. Doduše, zadatak mu je bio olakšan jer je Nakagami u prvoj krivini počistio Banjaju i Rinsa.

Kasnije tokom trke su donekle uspeli da isprate ritam samo Aleš Espargaro, Martin i Zarko. U pretposlednjem, to jest u ulazu u poslednji krug dogodilo se nešto nesvakidašnje za iskusne vozače. Aleš Espargaro je branio drugu poziciju od Martina i kada su ušli u poslednji krug, Aleš je pomislio da je trka gotova i počeo je da slavi drugu poziciju.

Dok je shvatio da trka još traje, morao je da se oprosti od podijuma, ali je ipak nekako spasio petu poziciju. Tako je druga pozicija pripala Martinu, a treća Zarku.

MotoGP Katalonija Foto/Source: motogp.com

Nakon ove trke vozačim predstoje nepune dve nedelje pauze i potom trka na stazi Saksenring. Ta trka će ujedno označiti i tačno polovinu sezone. Za sada Kvartararo svojom konstantnošću uspeva da odoli i sačuva prednost u šampionatu. Ostali konkurentni će morati dobro da se potrude ukoliko žele da ga ugroze.

Za komentare i diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu u Kataloniji, možete posetiti teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.