NaslovnaMoto Sport24 časa Spa - Povratak istorijskoj stazi!

24 časa Spa – Povratak istorijskoj stazi!

-

Za mnoge staze se koristi već otrcana fraza “legendarna staza”, ali ovog puta je zaista reč o stazi koja ima bogatu istoriju i tradiciju. Osim toga, staza Spa važi za atraktivnu stazu i zato nije čudno što je svi vozači obožavaju. Trkanje na stazi Spa je oduvek bilo atraktivno, a ovog vikenda očekuje nas najzahtevnija trka – 24 časa Spa! Dobro ste pročitali, voziće se 24 časa časa Spa u okviru FIM EWC šampionata.

Ovo neće biti prvi put da se trka izdržljivosti održava na stazi Spa. Poslednji put je održana 2001. godine i sada se posle 21 godinu pauze vraća u EWC kalendar.

Za potrebe trke staza je u prethodnih nekoliko meseci rekonstruisana kako bi se dodele izletne zone i staza učinila još bezbednijom. Osim toga i par krivina je izmenjeno, asfalt promenjen, ali je staza zadržala svoj karakter i nije drastičnije izmenjena.

Staza Spa ima dužinu od 6.985 metara i kombinaciju kako sporih, tako i izuzetno brzih krivina. Da biste bolje upoznali stazu, predlažem da pogledate snimak Nikola Kanepe:

Vozači već uveliko testirali stazu

Većina vozača ne dolaze na slepo, to jest već su odradili prve testove kako bi bolje upoznali stazu i podesili motocikle za trku. Dok pišem ove redove, na Spa se već voze treninzi, a sinoć su rađeni i prvi noćni treninzi.

Bilo je predloga da trka započne u noćnim uslovima u 22.00 časova, ali se na kraju ipak odustalo od te odluke i trka će započeti u subotu od 13.00 časova.

24 časa Spa
Foto: FIM EWC

Gde gledati trku?

Kada je reč o prenosu trke, na žalost, nemam baš lepe informacije. Početak trke će moći da se isprati na Eurosport 2 kanalu od 12.45 časova. Prenos će zatim trajati do 18.30 časova i to će biti to što se prenosa tiče.

Postoji i opcija da preuzmete Eurosport plejer i da po ceni od oko 800 dinara uplatite pretplatu za jedan mesec i na taj način možete gledati svih 24 časova trke i to bez reklama.

Treća opcija je da pronađete neki live stream koji prenosi trku.

Prava je šteta što Eurosport na našim prostorima nije zainteresovan da u celosti prenosi trke izdržljivosti.

Ukoliko želite da komentarišete i ćaskate oko trke 24 časa Spa, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.