May 10, 2021
NaslovnaMoto SportMotoGP Mizano 2 - Vinjales iskoristio grešku Banjaje

MotoGP Mizano 2 – Vinjales iskoristio grešku Banjaje

-

Ove sezone ništa se ne može predvideti, a dokaz za to je i MotoGP Mizano 2 trkački vikend. Čak i kad trka krene i pozicije se ustale, u jednom trenutku se sve preokrene. Tako je bilo i danas, naročito na MotoGP trci.

Moto3 šampionat sve neizvesniji

Prvo da krenemo od početka. Moto3 trka započela je prilično mirno. Zapravo, prva polovina trka bila je naročito mirna sa obzirom na standarde Moto3 trke u kojoj obiluju preticanja. Vieti, Arenas i Fernandez bili su stalni u vodećoj grupi koja je činila oko 10 vozača. U poslednjoj trećini trke polako se zakuvala stvar, jer su vozači već počeli da razmišljaju o kraju trke i da motaju vodeće pozicije.

Ai Ogura, trenutno najkonstantniji vozač u Moto3 šampionatu počeo je da napreduje sa desete pozicije, a i Romano Fenati takođe se izborio za nekoliko pozicija. U međuvremenu ostali smo Dariana Bindera koji se bukvalno katapultirao i trku završio padom.

U poslednjim krugovima počelo je preticanje i borba. Vieti, Arenas, Masia, Fenati i Ogura odlučivali su pitanje pobednika i mesta na podijumu. Fenati i Vieti imali su duel u poslednjem sektoru staze što je i Ogura iskoristio da nadoknadi vreme i da se umeša u borbu za podijum.

Ciljnu liniju na kraju prvi je prošao Romano Fenati, ispred Vietija i Ogure. Fenatiju je ovo 12. pobeda u Moto3 šampionatu, što ga čini vozačem sa najviše pobeda u kratkoj istoriji Moto3 šampionata. Ogura je još jednim podijumom uspeo da se još više približi vodećem u šampionatu.

MotoGP Mizano 2
Rezultati Moto3 trke
MotoGP Mizano 2
Generalni plasman u Moto3 šampionatu posle MotoGP Mizano 2 trkačkog vikenda

Kiša u Moto2 i odlučnost Bastianinija

Verovali ili ne, u toku Moto2 trke počela je kiša. Marini, Bezeki i Ćavi Vierhe imali su odličan početak prve trke, ali je već posle par krugova počela da ispada kiša zbog čega je ubrzo istaknuta crvena zastava. Zatim su ubrzo vozači ponovo izašli na stazu, pošto je kiša stala. Međutim, u krugu za zagrevanje počeo je kraći pljusak pa je trka još jednom prekinuta.

Kad je treći put započeta trka, više nije bilo prekidanja. Bastianini je na samom početku trke napravio agresivan potez i preticanje nad Marinijem. Zatim se Bastianini dao u bekstvo na vodećoj poziciji. Do kraja trke, Bezeki je uspeo da se probije na drugo mesto i počeo je da sustiže Bastianinija, ali mu je ponestalo krugova tako da je Bastianini zabeležio pobedu ispred Bezekija. Treče mesto osvojio je Sem Louz koji je svo vreme bio na točku drugoplasiranom Bezekiju.

Rezultate trke priložićemo kada izađu zvanični rezultati restarta trke.

Vinjalesov trijumf i Banjajin kiks

Šta reći za još jednu nepredvidivu i izuzetno zanimljivlju trku. Banjaja i Vinjales odlično su startovali trku, a Banjaja je brzo našao način da obiđe Vinjalesa i da povede trku. Osim što je poveo trku, Banjaja je takođe napravio prednost od oko 1,5 sekunde u odnosu na Vinjalesa, a njih dvojica imali su oko 2 sekunde prednosti ispred Pol Espargara na odličnoj trećoj poziciji i Fabia Kvartarara koji je pokušavao da stigne Pol Espargara.

Na samom početku trke ostali smo bez Aleš Espargara, ali i Valentina Rosija koji je pao. Rosi je podigao motocikl i nastavio trku, ali je posle par krugova otišao u boks i parkirao Yamahu. Takođe smo ostali i bez Bred Bindera koji je imao par fantastičnih krugova i već je bio među prva tri vozača kada je njegov KTM RC16 proklizao, a Binder završio u pesku.

Pozicije 1 i 2 bile su stabilne sve do 7 krugova pre kraja kada je Banjaja napravio grešku i pao sa vodeće pozicije. Vinjales je zatim preuzeo prvo mesto i nije ga ispuštao do kraja trke, upisavši tako sebi pobedu posle teškog prošlonedeljnog vikenda. Što je još bitnije, Vinjales je sada u igri za titulu.

Prava borba vodila se za pozicije 2 i 3. Pol Espargarao je polako potrošio zadnju gumu, a Fabio Kvartararo mu je bio na zadnjem točku. Međutim, Pol Espargarao je tako dobro branio svoju pozciju da Kvartararo nije uspeo da ga obiđe. U međuvremenu ih je sustigao Mir na Suzukiju. Mir je bio toliko brz da je obišao Kvartarara, a zatim i Pol Espargara.

Kvartararo je u želji da prestigne Pol Espargara par puta sišao na zelenu površinu što ga je na kraju koštalo podijuma. Naime, Kvartararo je prestigao Pol Espargara u poslednjim krugovima. Zatim je još jednom dotakao zelenu površinu i direkcija trke izdala mu je kaznu prolaska kroz duži krug. Kvartararo nije odradio tu kaznu i dobio je kaznu od dodatne 3 sekunde koje se sabiraju na vreme na kraju trke. Zbog te kazne, Kvartararo je na papiru izgubio treće mesto koje je pripalo Pol Espargaru.

Sve ovo dodatno je zakomplikovalo šampionat u kojem prva 4 vozača deli samo 4 boda.

Rezultati MotoGP Mizano 2 trke
Generalni plasmana MotoGP šampionata

Sledeća trka vozi se već za sedam dana na stazi Katalunja u Španiji. Sudeći prema prethodnim trkama, sigurno nas očekuje još jedan zanimljiv vikend.

Za diskusiju i komentare o trkačkom vikendu predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se