NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeCFMoto GT650 - Turer za duže i opuštene vožnje

CFMoto GT650 – Turer za duže i opuštene vožnje

-

U prethodnom periodu imali smo priliku da testiramo još jedan motocikl iz game modela brenda CFMoto. Ovog puta testirali smo CFMoto GT650, koji je u našim rukama bio 3 dana. Od ta tri dana, GT650 vozili smo pola dana i na stazi, kako bismo još bolje upoznali mogućnosti ovog turing motocikla. Motocikl se tokom testa pokazao solidno i još jedom istakao potencijal koji CFMoto kao brend pruža.

Neke detalje teksta mogli ste ispratiti i na našim društvenim mrežama. Budući da sve što radimo i testiramo momentalno izbacujemo i na društvene mreže, predlažemo da zapratite i našu instagram stranicu kako bi ostali u toku sa svim dešavanjima.

CFMoto GT650 zamišljen je kao turing motocikl namenjen za duža putovanja, ali bez kofera (pa i sa njima) može da posluži i za vožnju na kraćim relacijama. Ovaj motocikl pokreće isti agregat koji je ugrađivan i u CFMoto MT650 koji smo imali prilike ranije da testiramo. Model MT650 takođe je zamišljen za putovanja, ali je GT verzija otišla korak dalje što se komfora i udobnosti na motociklu tiče.

Iako je agregat isti, neke stvari su unapređene

Već sam spomenuo da GT650 i MT650 imaju isti dvocilindrični agregat radne zapremine 649 cm3, sa tim da se očigledno nešto razlikuje unutar agregata u odnosu na onaj koji je ugrađivan u GT650. Maksimalna snaga agregata GT verzije nešto je veća u odnosu na MT650 i iznosi 61,7 KS (46 kW) na 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 58,5 Nm na 7.000 O/min.

Pretpostavljam da su se u CFMoto fabrici poigrali sa rasporedom paljenja, jer na istim obrtajima MT650 oslabađa 60 KS i 62 Nm.

Uglavnom, brojke nisu toliko bitne s obzirom da se radi o minimalnim razlikama. Ono što mogu da kažem je da mi deluje da GT650 linearnije isporučuje snagu. U vožnji GT650 povlači već od 2.500 – 3.000 O/min i linearno povećava isporuke snage sve do kraja raspona obrtaja, sa tim što se u zadnjim 2.000 O/min oseti blagi pad snage, što je i normalno.

CFMoto GT650
Pitom agregat i pohvale za rešen problem sa hlađenjem agregata Foto: Bjbikers

Najbitnije unapređenje je to što je hlađenje agregata na GT650 rešeno i nema grejanja i odašiljanja toplote kao što je to bio slučaj na MT650. Ventilator se uključivao samo sporadično tokom vožnje u gradu, ali čak i u tim situacijama nije se osetila toplota od agregata. Tako da što se ove stvari tiče, veliki plus za CFMoto.

Kvačilo pruža lep osećaj doziranja, ali menjač traži odlučnosti prilikom promene stepena prenosa i nešto nežnije traženje neutrala između prve i druge brzine, jer mi nekako deluje da ima kratak hod. Uglavnom, nekoliko promena stepena prenosa i već se stekne rutina.

Maksimalna brzina postignuta tokom testa iznosila je 180 km/h i do oko 160 km/h GT650 stiže sasvim brzo. Krstareću brzinu od 130 km/h na auto – putu održava bez problema. Potrošnja u normalni uslovima vožnje je odlična. Tokom testa potrošnja se kretala oko 5 litara na 100 km. Sa obzirom da je zapremina rezervoara 19 litara, bez problema može da se pređe blizu 400 km bez sipanja goriva.

CFMoto GT650
GT650 prijatno iznenadi kada se stane na dosipanje goriva Foto: Bjbikers

Stabilan i solidno upravljiv

Možda deluje da je GT650 većih gabarita u odnosu na MT650, ali verovali ili ne GT650 ima za 10 mm kraće međuosovinsko rastojanje koje iznosi 1.415 mm. Očekivao sam da će GT650 biti malo tromiji kroz krivine u odnosu na MT650, ali kad sam uporedio međuosovinska rastojanja iznenadio sam se da je GT kraći.

U krivinama se GT650 ponaša dobro. Zadate putanje drži bez problema, sa tim što GT650 nema podesivu prednju viljušku, ali mi deluje kao da mu to nije veliki nedostatak. Sa suvozačem prednja viljuška je dobro radila posao. Nije ni pretvrda ni premekana. Prednja teleskopska viljuška ima odrađuje dobro svoj posao, ali zadnje ogibljenje je moglo biti za nijansu tvrđe ili je moglo imati veći raspon podešavanja. Sa suvozačem i nešto prtljaga zadnji amortizer bio je zategnut do kraja i tek je tada bio optimalno podešen.

CFMoto GT650
Upravljivost smo testirali na stazi

Budući da sam GT650 vozio i na stazi, osetio sam da u prvom stepenu prenosa pri naglom dodavanju gasu na izlasku iz krivine zadnji kraj zna da “zaigra” malo i da bi bilo dobro da amortizer pruža malo više potpore. Ruku na srce, to ima veze malo i sa Metzeler Roadtec Z8 gumama, sa kojim nikako nisam bio zadovoljan, što nema veze sa samom ciklistikom motocikla.

Bitno je znati da GT650 neće uraditi ništa nepredvidivo u krivinama. Čak i sa suvozačem, ciklistika dobro funkcioniše i svaku krivinu prolazite bez problema.

Zanimljivo je i to da sam maksimalnu brzinu testirao sa montiranim bočnim koferima i da čak ni pri 180 km/h nisam oseti nikakvu nestabilnost. Neki motocikli pri velikim brzinama sa montiranim koferima znaju da dobiju “wobling” i lelujanje zadnjeg kraja, ali to nije bio slučaj sa GT650.

Na kočenju je izuzetno stabilan. Napred se nalaze 2 diska sa dvoklipnim kočionim čeljustima. J.Juan kočnice još jednom pokazuju da vrede pažnje. ABS dolazi kao deo standardne opreme.

CFMoto GT650
J.Juan kočnice još jednom na visini zadatka Foto: Bjbikers

Komforan, sa uspravnim položajem tela i dobrom zaštitom od vetra

Šta je bitno za jedan turing motocikl? Da bude udoban, da ima mesta i da dobro štiti od vetra. CFMoto GT650 sasvim ispunjava nabrojane uslove. Vetrobran je podesiv i dovoljno je visok da štiti skoro celo telo vozača. U mom slučaju, vetar me je kačio tek po vrhu kacige.

Položaj sedenja je uspravan, što be se reklo kao u fotelji. Sedište dozvoljava da se vozite oko sat i po vremena bez stajanja, posle čega zadnjica malo počinje da oseća da je vreme za kratku pauzu. Suvozačevo sedište nije postavljeno visoko, tako da je i sam suvozač dobro zaštićen od vetra, a položaj nogu je dobar. Prostora na motociklu ima dosta. Noge nisu skučene, rezervoar je širok i nastavlja se u siluetu oklopa koji dobro štiti noge od vetra.

CFMoto GT650
Foto: Bjbikers

Sa svojih 225 kg koliko iznosi težina motocikla sa svim tečnostima, kao i sa lepom siluetom GT650 ostaje upadljiv kako u uličnoj vožnji tako i na otvorenom putu. U skladu sa tim nisam imao problema da me ostali učesnici nisu uočili na vreme. Dobroj upadljivosti doprinose i dva LED fara o kojima ću napisati nešto više u sledećim redovima.

LED svetla, TFT instrument tabla i USB utičnica 12V

CFMoto GT650 nema elektronska pomagala poput kontrole proklizavanja, a realnost je da mu ni ne treba. Linearna isporuka snage, u kombinaciji sa ne baš velikom snagom agregata doprinose da imate kontrolu u svim uslovima vožnje. ABS je jedino pomagalo koje ima smisla na ovom motociklu. Kad smo kod ABS-a, on funkcioniše dobro i uspeo sam da ga aktiviram samo pri naglom kočenju zadnjom kočnicom.

CFMoto na svojim motociklima ne štedi na LED svetlosnoj grupi. Tako i GT650 poseduje dva simetrična LED fara napred. Farovi dobro osvetljavaju put, naročito na dugim svetlima, dok sam kratka svetla morao da podesim prema svojim navikama. Što se podešavanja tiče, svaki far ima poseban podesivač koji se nalazi iza farova.

Foto: Bjbikers

Neizostavna stvar na svakom turing motociklu svakako je i izvor napajanja bar za jedan uređaj. Poštujući to pravilo CFMoto je na GT650 sa leve strane motocikla ugradio USB utičnicu napona 12V za potrebe napajanja navigacije, mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja. USB utičnica ima prostora ua napajanje dva uređaja. Na izvorima struje nije se štedelo, jer se i sa desne strane nalazi još jedan izvor napajanja.

CFMoto GT650 obezbeđen je izvorima za napajanje Foto: Bjbikers

Instrument tabla dolazi u TFT tehnologiji. Postoje dva režima instrument table – sport i turing. Takođe postoji noćni i dnevni režim i instrument tabla se sama prilagođava u zavisnosti od intenziteta osvetljenja. Pozadinsko svetlo može da se podesi preko dugmeta na instrument tabli. U noćnim uslovima je instrument tabla znala sama da se pojača kada mi naiđe automobil u susret, a tokom dana je u svim uslovima bila čitljiva.

Menjanje između sport i turing režima instrument table obavlja se preko dugmeta koje se nalazi na levoj strani upravljača.

Na instrument tabli nalaze se informacije poput napona akumulatora, trenutne brzine kretanja, obrtomer, odabrani stepen prenosa, nivo goriva, temperatura rashladne tečnosti, vreme i ostale lampice upozorenja.

Dobar putni motocikl sa lepim dizajnom

Kada saberem sve utiske i uzmem u obzir cenu od 5.890 eura kao i 3 godine garancije, mogu da kažem slobodno da je CFMoto GT650 dobar putni motocikl. Ima sve što je potrebno. Dobro, možda nema salve snage, ali i ovo što ima je sasvim dovoljno da vozač sa suvozačem i prtljagom obiđu lepe destinacije i da se solidno navozaju. GT650 nije komplikovan motocikl, posedujte odličnu autonomiju, a povrh svega i lepo izgleda.

Ako želite putni motocikl koji nije papreno skup i ako ne patite od preterano snažnih motocikla, već želite motocikl sa kojim želite opušteno da se vozite i da uživate u svakom kilometru vožnje, onda je GT650 dobar izbor za vas.

Za kraj ostavljam par slika sa testa:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.