June 18, 2021
NaslovnaMoto SportMotoGP Tajland 2019 Markez pobedom do osme titule!

MotoGP Tajland 2019 Markez pobedom do osme titule!

-

Tajland nam je doneo novog (starog) MotoGP šampiona. Mark Markez uspeo je u velikom stilu da odbrani MotoGP titulu posle borbe do poslednje krivine.

Pre nego što stignemo do MotoGP trke, valja krenuti redom od Moto3 šampionata.

Moto3 trka protekla je u svom klasičnom borbenom duhu, gde se pobednik nije znao do poslednje krivine. Sa pol pozicije startovao je Ćelestino Vieti, a ubrzo posle starta vodeću grupu sačiinjavalo je oko 10 vozača.

Najsnalažljiviji u vodećoj grupi bili su Lorenco Dala Porta, Ramirez, Lopez, Minjo i još par vozača poput Kaneta, Suzukija i Mekfija. Ova trojica koju sam poslednje nabrojao su nažalost završili trku padom posle kontakta koji je izazvao Darijen Binder.

Kako je trka odmicala tako su se za pobedu borili Dala Porta, Ramriez i Lopez, a tokom trke se približio i Arenas. Veoma brzi u završnici bili su Minjo i Ogura, ali su njih dvojica pali u samoj završnici zbog greške Minja.

Pobednik trke odlučio se u poslednjoj krivini kada je Dala Porta pokušao da prestigne Arenasa koji se odlično odbranio upisavši prvu pobedu u sezoni. Treće mesto pripalo je Lopezu.

MotoGP Tajland rezultati Moto3 trke
Rezultati Moto3 trke

Na Moto2 trci sa pol pozicije je odlično startovao Aleks Markez. Posle prvog kruga iza njega su vozili Nagašima, Luka Marini, Gardner i Fernandez. Mariniju je bilo potrebno par krugova da prestigne Markeza. Kada ga je jednom prestigao Marini se nije više okretao iza sebe i na kraju je upisao prvu pobedu u ovoj sezoni.

Iker Lekuona je takođe imao odličnu trku. Dobro se namučio da prestigne Markeza za drugu poziciju. Markeza je odmah posle Lekuone prestigao i Binder. Posle izgubljene druge i treće pozicije Markez se našao u borbi sa Fernandezom za četvrto mesto. Fernandez je nekoliko puta bio veoma blizu da padne sa motocikla, ali je na pet krugova pre kraja trke uspeo da prestigne Markeza.

Iker Lekuona je nažalost po njega izgubio drugu poziciju u poslednjoj krivini poslednjeg kruga trke. Bred Binder je uspeo da ga prestigne u poslednjem trenutku.

MotoGP Tajland
Rezultati Moto2 trke

Prvi deo MotoGP trke bio je prilično nezanimljiv. Fabio Kvartararo startovao je odlično sa pol pozicije, a Markez ga je od početka trke pratio u stopu. Vinjales je celu trku proveo na trećoj poziciji upisavši novi podijum.

Markez je celu trku proveo “na točak” Kvartararu koji je trku odvezao bez greške. Markez je imao šampionsku titulu u džepu, budući da je Doviciozo bio daleko iza njega na četvrtom mestu.

Na dva kruga pre kraja Markez je rešio da pokuša da prestigne Kvartarara. Počela je borba između njih dvojice koja je kulminirala time što je Kvartararo pokušao da prestigne Markeza u poslednjoj krivini, ali je Markez uspeo da prođe sa unutršanje strane čime je upisao još jednu pobedu ujedno došavši do nove, osme titule šampiona. Kvartararu je još jednom pripala druga pozicija, ali je Francuz pokazao veliko srce.

Rezultati MotoGP trke
Rezultati MotoGP trke

Sledeća trka vozi se za dve nedelje u Japanu na stazi Motegi.

Za diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na Tajlandu predlažemo da svratite do naše teme na forumu.

Aktuelni broj Bjbikers časopisa nalazi se na kioscima. Požurite i nabavite svoj primerak!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se