NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoMV Agusta F4 Claudio - odlazak legende

MV Agusta F4 Claudio – odlazak legende

-

MV Agusta objavila je svoje poslednje zbogom F4 seriji suberbajk motocikla. Poslednja MV Agusta F4 nosiće naziv F4 Claudio, u čast legendarnog Klaudija Kastiljonija koji je do detalja davne 1997. godine pratio razvoj prve superbajk MV Aguste. F4 serija nastala je paralelno sa razvojem Ducati 916 modela a glavni za razvoj MV Aguste F4 i Ducati 916 bio je možda i najčuveniji konstruktor motocikala na svetu, Masimo Tamburini.

F4 Claudio predstavlja najekskluzivniji model MV Aguste ikada napravljen jer je ovaj model u principu kopija modela sa kojom se MV Agusta takmiči u svetskom superbajk šampionatu. Pored vrhunskih performansi subjektivnog sam mišljenja da je F4 Claudio jedan od najlepših sportskih motocikala novije generacije.

MV Agusta F4 Claudio

Srce MV Aguste F4 Claudio čini četvorocilindrični redni agregat zapremine 998 cm³ i isporučuje 212 KS pri 14.450 O/min uz maksimalni obrtni moment od 115 NM pri 9.300 O/min. Maksimalan broj obrtaja pre nego što motor dođe do blokade iznosi 14.2000 O/min. Agregat F4 Claudio modela sadrži dosta tehničkih pikanterija poput MVICS kontrolnog sistema čija uloga je da pruže linearnu snagu u celom rasponu obrtaja od najnižih do maksimalnih. Ovaj sistem sastoji se od čak osam injektora, podeljenih u donju sekciju koju čine 4 injektora marke Micubiši (Mitsubishi) i gornju sekciju od četiri Manjeti Mareli (Magneti Marelli) injektroa. Za precizno doziranje gasa i omogućavanje vožnje u raznim režimima rada zaslužan je Mikuni ride by wire sistem.

MV Agusta F4

Da bi učinili menjač još efikasnijim i preciznijim F4 Claudio sadrži STM proklizavajuće kvačilo čija aktivacija se vrši preko Brebmo radijalne pumpe. Kao i kod svih pređašnjih serija F4 modela menjač može da se jednostavno izvadi iz agregata. Viljuška menjača napravljena je drugačijom tehnologijom koja povećava izdržljivost.

MV F4

Elektronski paket nudi četiri režima rada agregata (normal, sport, rain i custom) čiji odabir se vrši preko dugmadi izvedenih u trkačkom stilu a kontrola proklizavanja ima 8 stepeni osetljivosti. Kivk šifter nudi mogućnost menjanja stepena prenosa naviše i naniže bez korišćenja kvačila. U cilju što potpunijih informacija sa motocikla, F4 Claudio poseduje integrisani GPS i specijalni softver koji prati dinamičko ponašanje motocikla.

Agusta F4

Oklopi su u potpunosti napravljeni od karbona dok su točkovi su napravljeni od titanijuma i karbona. Izduvni SC sitem takođe je napravljen od titanijuma.

F4

Radijalno postavljene Brembo kočnice sa četvoroklipnim čeljustima i dva diska prečnika 320 mm odgovorne su za zaustavljanje, nazad se nalazi jedan disk prečnika 220 mm. F4 Claudio nasledio je cevasti ram sa modela F4RC na koji je montirana Ohlins USD NiX 30 prednja viljuška prečnika 43 mm sa zasebnim podešavanjem kompresije na jednom štapa i podešavanja povratnog dejstva na drugom štapu. Nazad se nalazi Ohlinsov monoamortizer TTX36.

MV Agusta

Suva težina MV Aguste F4 Claudio iznosi svega 173 Kg a zapremina rezervoara je 17 litara te je ukupna težina oko 200 Kg.

MV F4 Claudio

F4 seriju je godinama unazad pored vrhunskih performansi krasio i prelepi dizajn zahvaljujući kojem je više puta dobijala nagradu za najlepši motocikl godine. Tužno je što posle gotovo dve decenije F4 odlazi u istoriju ali sa druge strane to budi nadu da MV Agusta možda sprema joo žešću zamenu.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.