NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKawasaki ZX10R, ZX10RR, ZX10R SE

Kawasaki ZX10R, ZX10RR, ZX10R SE

-

Kawasaki već nekoliko godina unazad dominira u svetskom superbajk prvenstvu u kojem su se u poslednjih godinu dana promenila tehnička pravila u vidu smanjenja broja obrtaja motociklima koji su konkurentni, a među njima je i Kawasaki ZX10RR. U tu svrhu Kawasaki je izvršio promene na agregatu koje donose više snage u celom rasponu obrtaja.

Glavne promene urađene su na klackalicama ventila i donele su povećanje snage na 203 KS sa fabričkim izduvom koji zadovoljava sve emisione standarde. Ove 203 KS merene su bez ram aira što znači da će u vožnji ZX10R isporučivati maksimalnu snagu od 211 KS. Redizajniranjem klackalica njihova težina je smanjenja za 20%, ova promena donosi i veću pouzdanost pri velikim obrtajima.

Klipnjače su izrađene od titanijuma i lakše su u odnosu na prošle verzije ZX10R modela. Ove olakšane klipnjače doprinele su smanjenju momenta inercije za oko 5%. Ovih 5% možda zvuči kao mala brojka, ali će se itekako primetiti na trkačkoj stazi jer će zbog manje inercije radilica brže izgubiti na obrtajima i doći će do smanjenja žirsokopskog efekta prilikom otpuštanja ručice gasa, što će doprineti boljem ulasku u krivine.

ZX10R

Sve ove promene na agregatu donele su 600 O/min više uz povećanu izdržljivost prilikom vožnje u visokom broju obrtaja. Zapremina filtera za vazduh povećana je na 10 litara, što je rezultiralo boljem odzivu na gas na manjim i srednjim obrtajima.

U Kawasakiju su očigledno zadvoljni šasijom jer je za ovu godinu ostala ista kao kod prethodne generacije ZX10R, ZX10RR i ZX10R SE. Showa BFF (Balanced Free Fork) prednja viljuška pružiće odlični povratni osećaj vozaču, a pri tome će u svakodnevnoj vožnji omogućiti komfornu vožnju zahvaljujući potpunoj podesivosti prednje viljuške. Nazad se nalazi Showa BFRC (Balance Free Cushion) zadnji amortizer.

Kočnice potpisuje Brembo, napred se nalaze duple disk kočnice sa dva diska prečnika 320 mm i radijalno postavljene M50 monoblock kočione čeljusti sa četiri klipa, a nazad se nalazi jedan disk prečnika 220 mm sa jednim klipom u kočionim čeljustima, sve verzije sadrže ABS.

U elektronski paket ulazi i Kawasaki pametni sistem protiv blokiranja točkova (KIBS), kvik šifter sa mogućnošću menjanje stepena prevoza naviše i naniže, amortizer volana koji se samopodešava u zavsinosti od brzine kretanja motocikla i ubrzanja, kontrola proklizavanja je takođe sastavni deo elektronskog paketa kao i ”launch” kontrola.

Kawasaki ZX10R
Kawasaki ZX10R

Jedna novina u elektronskom paketu zove se ”cornering management function” sistem koji pomaže vozaču prilikom prolaska kroz krivine tako što objedinjuje podatke koje dobija od unutrašnje merne jedinice (IMU). Zatim te podatke razlaže i pomoću kontrole prokizavanja i sistema protiv blokiranja zadnjeg točka pomaže vozaču da što brže i bezbednije prođe kroz krivinu.

Kawasaki ZX10RR
Kawasaki ZX10RR

Što se samog izgleda tiče on je pretrpeo samo blage promene, na prednjem kraju je promenjen vetrobran i nešto je veći i pruža bolju zaštitu od vetra, rep je blago redizajniran i zadnje svetlo sad je izvedeno u LED tehnologiji. U cilju smanjenja suve težine motocikla točkovi su lakši i nose potpis marke Marchesini.

ZX10R SE
Kawasaki ZX10R SE

Kawasaki sa promenama na agregatu želi da na što bolji način odgovori na promene pravila u svetskom superbajk šampionatu, a sa druge strane da pruži što bolje performanse motocikla u svakodnevnoj vožnji van trkačke staze. Kawasaki ZX10RR dolazi u limitiranoj seriji od 500 komada i cena će mu se kretati oko 19.000 eura dok će ZX10R koštati oko 15.000 eura, a ZX10R SE oko 18.500 eura.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.