July 2, 2022
NaslovnaMoto PutopisiPredlozi za izlete motociklom u Srbiji - Knjaževac

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Knjaževac

-

Pre nego što ću napustiti “Srpsku ili Malu Veneciju” ponovo se spuštam u centar da bih se lično uverio da li je (kao što tvrde) Knjaževac zaista najlepši grad istočne Srbije. Da li su tri reke (Svrljiški i Trgoviški čine Beli timok), sedam mostova, Stara čaršija… dovoljni za jednu takvu laskavu titulu?

Definitivno najlepši deo Knjaževca je njegovo gradsko jezgro, “Stara čaršija”. Šarene fasade trgovačkih i zanatlijskih radnji, mehana i letnjih bašti, ogledaju se u bistrim vodama Svrljiškog Timoka. Stara čaršija je zaštićena kao kulturno-istorijsko nasleđe.

Gornji niz je najstariji deo čaršije, koga čine prizemni objekti, sagrađeni u periodu do 1875. godine. Opstali su za vreme srpsko-turskih ratova od 1875. do 1878. godine i velikog požara 1876. godine. U tom periodu je uništen veliki broj objekata. 

Stariji deo čaršije, sa prizemnim objektima, predstavlja nasleđenu čaršiju, preuzetu od Turaka, koji su razdvajali poslovni od stambenog prostora. Krajem XIX i početkom XX veka nastao je donji niz spratnih objekata Stare čaršije. Prizemlje je oduvek bilo rezervisano za javne sadržaje, a sprat za stanovanje. Od trgovačkih i zanatskih lokala koji su nekada postojali: mešovita roba, krojači, ćurdžije, sarači, opančari, pojedini od ovih zanata, pored novijih (fotografski, ugostiteljski), postoje i danas. 

Na fotografiji ispod, u gornjem desnom uglu, iznad kuća u žbunju vidi se mala terasa – vidikovac na koji ću se nešto kasnije i popeti.

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji - Knjaževac
Knjaževac

Spomen park i Staru čaršiju povezuje Kameni most (fotografija ispod), izgrađen u stvari od betona još 1913. godine, na mestu starog drvenog mosta. U vreme kada je podignut bio je to prvi i najveći most od armiranog betona u Srbiji sa rasponom od 30 metara. Ovaj most je u nekoliko navrata rekonstruisan, a 1985. godine je i proširen.

Osim stradanja u Prvom tursko-srpskom ratu 1876, kada su ga Turci osvojili i porušili, Knjaževac je bio jedini srpski grad kojeg su nakratko osvojili Bugari u Drugom balkanskom ratu. Šest bugarskih pukova napalo je jedan srpski puk (Prvi srpski puk), koji je bio trećeg poziva (starci i deca). Bugari su ušli u grad 24. juna 1913. ali su se povukli dva dana kasnije – 26. juna 1913. Kad je oslobodila grad, srpska vojska bila je očevidac priča strašnih zločina Bugara. Stare ljude i dečake koji su čuvali stoku našli su poklane, silovane su bile čak i mlade devojke i priletne starice. Grad su Bugari razrušili i opljačkali.

Naspram Stare čaršije, na levoj obali Svrljiškog timoka nalazi se Spomen-park palima u oslobodilačkim ratovima 1804-1945. Ceo spomen-park sačinjavaju kameni stećci izvajani od kamena krečnjaka, ukrašeni ornamentima iz svakodnevnog života srpskog naroda na selu (pšenica, vodenice, bunari…). Druga grupa stećaka izvajana je po uzoru na krajputaše, za koje je narod imao običaj da ih podiže uz puteve u pomen na poginule vojnike. Park je posvećen vojnicima i borcima Timočke Krajine poginulima u Prvom i Drugom srpskom ustanku (1804-1815), Prvom i Drugom srpsko-turskom ratu (1876 – 1878), Prvom i Drugom balkanskom ratu (1912-1913), Prvom svetskom ratu (1914-1918) te Narodnooslobodilačkoj borbi (1941-1945). U parku se takođe nalaze spomen-obeležja podignuta u pomen na vojnike Crvene armije koji su poginuli tokom oslobođenja Knjaževca 10. oktobra 1944. godine.

Na fotografiji ispod se vidi mala replika spomenika palim vojnicima iz Knjaževca u Srpsko-turskom ratu 1876-1878, originalni spomenik je srušila bugarska vojska u Prvom svetskom ratu.

Tokom 1990-ih u park je dodan i stećak u pomen na poginule tokom ratova na tlu Jugoslavije 1991-1995. i tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Na brdašcetu iznad samog centra nalazi se mali vidikovac koji će ujedno biti i poslednje mesto koje ću ovom prilikom obići u knjaževcu. Do njega se stiže malim uskim sokacima…

Vidikovac.

Za razliku od pogleda sa Vile Džervin o kojoj sam pisao, sa ovog vidikovca se bolje vidi sam centar grada. Kada sam već spomenuo Vilu Džervin, vidi se u daljini na fotografijama ispod – na brdu krajnje desno, odnosno na brdu krajnje levo. 

Zbog daljih planova i još zanimljivih lokacija koje su me čekale, sa krajnje prijatnim utiscima napuštam “Srpsku Veneciju”. Da li je ovo najlepši grad istočne Srbije? Ne znam, ne bih se upuštao u ocenjivanje. Ali ono što sigurno znam je da sam u ovom gradiću proveo manje vremena nego što bih voleo. Ovo mesto zaslužuje ponovnu posetu…

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...