NaslovnaEdukacijaPoražavajuća statistika: od 66 zaustavljenih 47 motociklista u prekršaju!

Poražavajuća statistika: od 66 zaustavljenih 47 motociklista u prekršaju!

-

Ništa nam ne vrede zakoni, ukoliko se ne čuvamo sami. Kolega sa foruma @arthas je sa ostalim članovima foruma podelio vest koju su objavile kolege sa N1 portala. U toj vesti se navode neki poražavajući podaci o jednoj akciji koje je sprovela saobraćajna policija i u kojoj je više od 2/3 motociklista bilo u teškom prekršaju.

Saobraćajna policija je 27. maja u periodu od 17.00 – 24.00 časova na teritoriji Beograda zaustavljala motocikliste u jednoj od akcija. Prema vesti N1 portala (celokupnu vest možete pročitati ovde) od tih 66 zaustavljenih motociklista, čak 47 je bilo u prekršaju!

Nisu to bilo kakvi prekršaji, već teški prekršaji koje najoštrije osuđujemo. Svi prekršaji koje ćemo spomenuti su teški prekršaji koji mogu na ovaj ili onaj način dovesti do ugrožavanja sebe ili drugih učesnika u saobraćaju. Idemo redom.

20 vozača pod dejstvom alkohola!

Od 66 kontrolisanih vozača, čak 20 je bilo pod dejstvom alkohola. Iako se ne navodi koliko je tačno promila alkohola u krvi, čak i da je najmanja moguća vrednost, zakon nalaže da je za vozače motocikala dozvoljeno da imaju 0,0 promila alkohola u krvi.

Podsećanja radi, čak i najmanja količina alkohola može da utiče na moć rasuđivanja i vreme reakcije vozača.

Ranije je pisan tekst na temu alkohola u krvi koji predlažem da se ponovo pročita kako bi neki vozači motocikla shvatili koliko je opasno spajati alkohol i vožnju motocikla.

3 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci

Još gora informacija je da su 3 vozača upravljala motociklom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Tu temu BJBikers redakcija nije objavljivala, ali psihoaktivne supstance izazivaju još gore posledice u odnosu na alkohol. Nadam se da je saobraćajna policija najstrožije sankcionisala učesnike koji su upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

17 vozača bez odgovarajuće vozačke kategorije

Posle vožnje pod dejstvom alkohola i opijata, jedna stvar koja jako bode oči je to što je čak 17 vozača upravljalo motociklom bez odgovarajuće vozačke kategorije.

Vozačke kategorije postoje sa razlogom. Mnogi vozači prve dodire sa motociklima imaju upravo na obukama, gde pored teorijskog dela uče i neke osnove tehnike vožnje. To što je neko odličan vozač, ne znači da ima pravo da upravlja bez vozačke dozvole.

probna vozačka dozvola za A kategoriju
Foto: gov.rs

Osim toga, ukoliko napravite prekršaj, a ne posedujete odgovarajuću kategoriju, to automatski znači da ste krivi. Nemojte dozvoliti sebi da rizikujete. Položite za A, A2, A1 ili AM kategoriju i vozite bez razmišljanja.

7 vozača bez kacige na glavi

U školi smo učili i zapamtili da je ćelija osnovna jedinica i građa svih živih bića. Isto tako moramo naučiti da je kaciga osnovna stvar koju vozač mora imati pri upravljanju motocikla. Neću sad tupiti o tome koliko je svaki deo opreme bitan za bezbednost.

Kaciga je minimum minimuma koji se mora ispoštovati! Zato i zakon propisuje obaveznu upotrebu homologovane zaštitne kacige.

Pustite one priče o vetru u kosi i osećaju slobode. Ta priča prestaje da pije vodu već kod prve mušice u oku i prvog vetra koji tera oči da se zatvaraju i sužavaju vidno polje. To je samo deo onog u čemu kaciga pomaže. A šta u slučaju pada?

Ukoliko mislite da kaciga ne pomaže, predlažem da pročitate ovaj tekst koji sam pisao iz ličnog iskustva. Da nisam nosio kacgiu, sada ne bih pisao ovaj tekst.

Vožnja motocikla nije igra

Svi koji vole i voze motocikle moraju da shvate da vožnja motocikla nije igra. Neka statistika kaže da je vozač motocikla 17 puta podložniji povredama ili pogibiji u odnosu na vozače automobila. Zato je bitno nositi opremu i poštovati propise.

Vožnja motocikla (ili bilo kojeg drugog vozila) pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci je za svaku osudu i zato podržavamo svaku akciju saobraćajne policije usmerenu na suzbijanju tog problema.

Ništa manji prekršaj nije ni vožnja bez odgovarajuće kategorije za upravljanje motociklom. Ukoliko nemate dozvolu, jednostavno nemojte voziti. Isto važi i za nenošenje kacige. Ne postoji nijedan valjan razlog da se vozi bez zaštitne opreme. Ukoliko neko vozi da bi bio viđen, to je već znak da ne treba da vozi motocikl.

Kako alkohol utiče na vozačke sposobnosti
Poražavajuća statistika: od 66 zaustavljenih 47 motociklista u prekršaju!

Motocikli se voze iz ljubavi i strasti. Za agresivnu vožnju postoji trkačka staza. Na ulici bi trebalo da se vozi uz poštovanje zakonskih ograničenja.

Oni vozači koji se ne obaziru na zakon moraju da shvate da ne ugrožavaju samo sebe, već i druge učesnike u saobraćaju. Jedno je uništiti svoj život, a sasvim drugo uništiti život nekog ko je nedužan u celoj priči.

Nadam se da ćete ovaj tekst prihvatiti kao poruku, a ne direktan atak na vas koji ste se ogrešili o zakon. Za kraj ću upotrebiti onu otrcanu frazu: točka su dva, a život je jedan! Zato usporite, vozite prema propisima i bićete daleko bezbednije, a slika o svim motociklistima biće daleko lepša.

Za utiske povodom ovog teksta ili teme o kojoj je pisano, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.