June 2, 2023
NaslovnaMoto PutopisiPredlozi za izlete motociklom u Srbiji – Vidikovac Kozji kamen

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Vidikovac Kozji kamen

-

Vidikovac Kozji kamen je mesto koje pod obavezno treba posetiti ako ste u obilasku Stare planine ili ako se nađete u blizini Pirota. Vidikovac se nalazi na jednom od vrhova planine Vidlič, na visini od 1181 m.n.v.

Kozji kamen se nalazi neposredno pored Zavojskog jezera i sa njega puca fantastičan pogled kako na celo jezero, meandre reke Visočice, tako i na staroplaninske vrhove Midžor i Babin zub. Ko god je posetio ovo mesto, kao i popularne vidikovce na Uvcu, prvo što mu prođe kroz glavu je kako oba mesta veoma liče. Naravno, i pored toga svako je lepo i privlačno na svoj način.

Zavojsko jezero je urvinsko jezero i uz Jovačka jezera predstavlja jedini fenomen takve takve vrste na teritoriji Srbije. Događaju koji će uslediti 1963. godine prethodila je nekontrolisana seča lokolnih šuma i ogoljavanje padina planine. Ogoljeno zemljište Stare planine destabilizovano naglim topljenjem snega je počelo da klizi. Ogromna masa tla koja je klizala prema reci bila je dugačka 1,3 km i širine od 160-220 m! Masa zemljišta koja je stigla do reke Visočice formirala je prirodnu branu visine 50 m! Tom prilikom potopljena su tri sela sa preko stotinu kuća, dok je vojska evekuisala više od 1700 ljudi. Na mestu prirodne brane izgrađena je veštačka brana koja postoji i danas, a voda iz akumulacionog jezera se koristi za pokretanje turbina Hidroelektrane Pirot. Takođe, kada je nivo vode u jezeru nizak, iz vode počinju da izranjaju i sablasno štrče ostaci kuća, škola, zadruga… potopljenih sela. 

Skrenuo bih pažnju svima koji se odluče da posete vidikovac Kozji kamen, da ignorišu Gugl navigaciju i putanju kojom će ih ona voditi. Negde sam već napisao al’ možda nije loše da podsetim ponovo. Ukoliko ne postoji Guglu poznat put koji će vas odvesti direktno do tražene lokacije, Gugl navigacija će vas njoj poznatim putem odvesti do tačke koja je vazdušnom linijom najbliža traženoj lokacoji. Šta se nalazi između te tačke i krajnje destinacije koja je vama potrebna Gugl mapa ne prepoznaje, a to može biti reka, jezero, brdo, njiva, neprohodna šuma… Upravo to je problem i sa ovom lokacijom i upravo to je mnogim turistima zagorčalo posetu ovom vidikovcu. 

Kao polaznu tačku sam uzeo Pirot. Gugl bi vas odveo na potpuno pogrešnu stranu u pravcu sela Pakleštica – tamo ne želite da idete. 

Potrebno je krenuti putem #221 ka selu Rsovci i na nekom šesnaestom kilometru nailazite na uočljivu tablu sa desne strane puta. Tabla obeležava i ukazuje na početak pešačke staze koja se nalazi odmah preko puta, sa leve strane. 

Put #221 od Pirota do početka pešačke staze je poprilično truckav, kao i većina staroplaninskih puteva. Dobar deo je letos bio pod makadamom jer su radovi na rekonstrukciji puta bili u toku. Nadam se da će već sledeće sezone situacija biti mnogo bolja.

Od pomenute table pa do vidikovca treba prepešačiti oko 3,6 km. Staza je vidljiva, dobro markirana i nema većih uspona. Odlazak do vidikovca je bukvalno lagana šetnja kroz šumu u trajanju od oko ±1h. Iako dobar deo staze vodi kroz šumu koja obezbećuje hladovinu, treba poneti neko osveženje jer usput nema izvora sa vodom.

I… na vrhu vidiš svrhu!

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...