October 31, 2020
Naslovna Moto Sport WSBK Manji Kur Toprak do prvih pobeda, Rea osvojio titulu

WSBK Manji Kur Toprak do prvih pobeda, Rea osvojio titulu

-

Poslednji evropski WSBK vikend završen je na stazi Manji Kur u Francuskoj. Za razliku od prethodnih trka, Manji Kur nam je doneo uzbudbljive trke. U dva klase dobili smo šampione.

Početak trkačkog vikenda i prvi treninzi kao i kvalifikacije u vožene su u kišnim uslovima. Nekoliko vozača odlučilo je da u petak ne vozi prve treninge, jer je za subotu najavljeno suvo i sunčano vreme. Ispostaviće se da su vozači koji su presedeli u boksu napravili pogrešan izbor, jer je u subotu u toku kvalifikacija staza bila kišna.

U kišnim uslovima na kvalifikacija se najbolje snašao Džonatan Rea koji je osvojio pol poziciju ispred Van der Marka i Haslama. Alvaro Bautista kvalifikovao se tek na 12. poziciji.

WSBK Manji Kur

Prva WSBK trka vožena je na suvoj stazi. Nedostatak podataka sa treninga doveo je do toga da vozači nisu imali najbolje podešene motocikle, što je doprinelo zanimljivom trkanju. U uvodnim krugovima odličnu borbu za prvu poziciju pružili su Sajks, Haslam, Van der Mark, Louz i Rea.

Kako je trka odmicala tako su se u vodećoj grupi izdvojili Van der Mark, Rea dok je Toprak Razgatliogu stizao grupu iz kruga u kru. U jednom delu trke Van der Mark je imao solidnu prednost u odnosu na Reu i Razgatlioglua. Međutim, u poslednjoj trećini trke Van der Marke je napravio grešku kada mu je proklizao prednji točak pri čemu je pao. Van der Mark je podigao motocikl i trku završio na 13. poziciji.

WSBK Manji Kur

U trenutku pada Van der Marka, Rea je preuzeo vođstvo uz solidnu prednost u odnosu na Razgatlioglua. Na dva kruga pre kraja Rea je imao prednost od oko jedne sekunde. Taman kada smo pomislili da će Rea doći do pobede, Razgatlioglu je odvezao dva fenomenalna kruga i u samoj završnici poslednjeg kruga uspeo je da prestigne Reu i da po prvi put pobedi u WSBK šampionatu. Razgatliogluova pobeda još je impresivnija zato što je startovao čak sa 16. pozicije i probijao se do prvog mesta.

Razgatlioglu upisao prvu pobedu
Razgatlioglu upisao prvu pobedu

Rea je morao da se zadovolji drugom pozicijom, dok je kao trećeplasirani kroz cilj prošao Sajks. Loris Baz je jedan deo trke proveo na trećoj poziciji, ali je pred sam kraj trke Sajks uspeo da ga prestigne i donese sebi i BMW u još jedan podijum.

WSBK Manji Kur
Sajks i BMW upisali su na prvoj trci još jedan podijum

Superpol trka protekla je u slično kao i prva trka. Opet su Rea i Van der Mark započeli odlično, sa tim što je Rea ovog puta imao bolji ritam od Van der Marka. Razgatlioglu je ovog puta trebalo manje vremena da se probije do vodećih pozicija.

Razgatlioglu je uspeo da pobedi, dok je Rea još jednom morao da se zadovolji drugom pozicijom.

WSBK Manji Kur

Treće mesto pripalo je Van der Marku, dok su na četvrtom i petom mestu završili Čaz Dejvis i Alvaro Bautista.

Pošto je Rea na prve dve trke uspeo da uveća prednost u generalnom plasmanu, na drugoj trci bilo je potrebno da Rea pobedi, a da pri tome Bautista ne osvoji bodove.

Sa prve pozicije Razgatlioglu nije najbolje startovao, dok su Rea i Van der Mark imali solidan start. Razgatlioglu je u uvodnim krugovima vozio dosta agresivno. Prilikom preticanja Bautiste, Razgatlioglu je pao. Bautista je bio odmah iza njega i nije mogao da ga izbegne, udario je u Razgatliogluov Kawasaki i pri tome je pao. Bautista nije mogao da se vrati u trku, što je značilo da neće osvojiti bodove.

Rea je znao da mora pobedi i dao je sve od sebe da stigne i prestigne Van der Marka. Rea je uspeo u svojoj nameri, prestigao je Van der Marka i zabeležio pobedu zahvaljujući kojoj je odbarnio titulu. Rea je tako došao do svoje pete uzastopne titule šampiona WSBK klase.

Van der Mark i Louz zaokružili su podijum na drugom i trećem mestu.

WSBK Manji Kur

U supersport klasi očekivali smo još jedan duel između Karikasula i Krumenahera, koji na kraju nismo dočekali. Supersport trka započeta je incidentom u prvoj krivini kada su pala tri vozača. Trka je bila prekinuta i zatim restartovana, a dužina trke je skraćena na 12 krugova.

Posle ponovnog startva, videli smo prvu dramu kada je Krumenaher pao na jednom izlasku iz krivine kada je motor “highsideovao” Krumenahera. Karikasulo je zatim uspeo da se probije na vodeću poziciju. Kada je izašao na vodeću poziciju Karikasulo je napravio prednost od čak tri sekunde. U trenutku kada se činilo da će Karikasulo upisati pobedu dogodio se peh. Karikasulo je pao i prepustio vođstvo na trci, a propustio je i priliku da preokrene šampionat u svoju korist. Karikasulo se vratio u trku, ali je par krugova kasnije opet pao.

WSBK Manji Kur
Karikasulo je isputio priliku da pobede u šampionatu

Posle Karikasulovog pada borba za pobedu vodila se između Vinjalesa, Badovinija, Kluzela i Mahiasa. Činilo se da bi u jednom trenutku Kluzel mogao do pobede, ali je pri kraju trke izgubio ritam i prestigli su ga Vinjales, Badovini i Mahias. Mahias je pri kraju trke imao najbolji ritam te je uspeo da povede trku i donese pobedu za sebe i Kawasaki. Ovo je prva pobeda za Kawasaki još od 2017. godine i pobede Kenana Sofoglua na Portimau.

Mahias Kawasaki ZX6R

Drugo mesto osvojio je Vinjales ispred Badovnija.

U supersport 300 klasi pobeda je pripala Ani Karasko, ali je titulu osvojio Gonzales.

WSBK Manji Kur

Sledeći trkački vikend vozi se za dve nedelje u Argentini.

Za diskusiju o trkačkom vikendu predlažemo da svratite do teme na forumu posvećenoj WSBK trci na stazi Manji Kur.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati sprint trke:

Rezultati druge WSBK trke:

Rezultati supersport trke:

Rezultati supersport 300 trke:

Aktuelni broj Bjbikers magazina možete kupiti na “MojKiosk” kioscima širom Srbije. Požurite i nabavite svoj primerak!

Bjbikers magazin
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se