July 30, 2021
NaslovnaMoto SportYamahi oduzeti bodovi sa Hereza

Yamahi oduzeti bodovi sa Hereza

-

Tokom proteklog trkačkog vikenda u Valensiji dogodila se jedna neočekivana svar vezana za početak sezone i trku na Herezu. Naime, Yamahi su oduzeti bodovi sa Hereza zbog nereguralnosti u vezi sa ventilima na motociklima Petronas i Fabričke ekipe.

U četvrtak je MotoGP padokom odjeknula vest da su Yamahini agregati pod istragom zbog navodne nepravilnosti u vezi sa agregatom i unutrašnjim komponentama agregata. Konkretno radilo se o nelegalnim ventilima. Yamaha je već na prvoj trci imala problema sa agregatima, jer su Rosiju i Morbideliju otkazali agregati tokom trke, a tokom treninga je i Vinjales ostao bez jednog od agregata.

Problem sa ventilima nije bio do Yamahe, već do proizvođača ventila. Međutim, Yamaha je ugradila te ventile, tako da krivica ide na njihov račun. Budući da su agregati bili zapečaćeni, ništa više nije moglo da se uradi. Yamaha je tražila od MSMA da im dozvole zamenu rizičnih komponenti, a kao razlog zamene naveli su da je zbog opšte bezbednosti. Posle daljeg obrazlaganja problema, Yamahina molba je odbačena i morali su da zaborave na otvaranje agregata.

Yamahi oduzeti bodovi sa Hereza
Yamahi oduzeti bodovi sa Hereza Foto: www.yamaha-racing.com

Međutim, pažljivom analizom upotrebljenih agregata tokom sezone utvrđeno je da su Yamahini vozači prešli prilično velik broj kilometara na nekim od agregata što je otvorilo sumnju na neregularnost.

Kasnijim detaljnim ispitivanjem utvrđeno je da je Yamaha pre naredne ture zapečaćenih agregata zamenila problematične ventile sa ventilima drugog proizvođača. Ventili su potpuno istih dimenzija i oblika, jedino se razlikuju po leguri titanijuma i njegovoj gustini. U Yamahi tvrde da ventili nisu doneli bolje performanse, već su samo dugotrajniji. Takođe su naveli da nisu najbolje razumeli pravila i da su se zato odlučili na taj potez.

Problem je u tome što svi proizvođači pre početka sezone traže odobrenje za homologaciju svakog pojedinačnog dela. Ventili koji su nanovo ugrađeni su od drugog proizvođača u odnosu na one koje je Yamaha ranije prijavila. Iz toga razloga komisija je donela odluku da kazni Yamahu. Kazna je došla u vidu oduzimanja bodova za trke održane na Herezu u šampionatu konstruktora, ali i u plasmanu ekipa i to za obe ekipe, odnosno za fabričku Monser Yamaha i Petronas SRT ekipu.

Loša sezona za fabričku Yamahu Foto: www.yamaha-racing.com

Što znači da je Yamaha u šampionatu konstruktora izgubila ukupno 50 bodova, a Petronas i fabrička ekipa izgubile su timske poene sa obe trke.

Da stvar bude gora po Yamahu, na Valensija 1 MotoGP trkačkom vikendu, Vinjales je morao da načne šesti agregat (od dozvoljenih 5) zbog čega je startovao iz boksa. Na istoj trci Rosiju je otkazao agregat tokom trke (navodno problem sa pumpom za gorivom), Fabio Kvartararo je pao na početku trke, a Morbideli je pogrešio u odabiru guma. Sve u svemu vikend, ali i sezona za zaborav za Yamahu.

Za komentare i diskusiju o moto sport vestima iz ove sezone, predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se