April 15, 2021
NaslovnaMoto GaražaJoš moćnija Honda X Adventure za 2021. godinu

Još moćnija Honda X Adventure za 2021. godinu

-

Honda je 2016. godine izbacila jedan pomalo nesvakidašnji “urbani” Adventure motocikl, koje je nešto između velikog skutera i motocikla. Sa svojim menjačem sa dvostrukim kvačilom i radikalnim izgledom brzo se uvukao pod kožu mnogim vozačima. Za 2021. godinu Honda je pripremila prilično redizajniran X Adventure sa unapređenjima na agregatu još ponekim komponentama.

Tehnologija svakodnevno napreduje, ali i strožije norme za zaštitu životne okoline. Iz toga razloga Honda je morala da održi korak kako bi mogla i dalje da prodaje X Adventure na teritoriji Evrope. Konkretno, potrebno je bilo prilagoditi agregat Euro5 emisionom standardu. Napravljen za one koji žele da sa skutera pređu na motocikle, ali im navikavanje na menjač predsavlja problem, X Adventure je pravi motocikl za to.

Ovakav tip motocikla pokazao se izuzetno dobrim ne samo za vožnju po gradu i bližoj okolini, već i na dužim putovanjima. Na našem forumu postoji par putopisa u kojim su glavni junaci obilazili Evropu upravo na Hondi NC, koja je dosta slična X Advendure modelu. No da ne dužimo dugo oko ovih trivijalnosti, prelazimo na stavke koje su nove na ovom motociklu.

X Adventure za 2021. godinu
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

EURO5 Agregat, snažniji i sa većim brojem obrtaja

Ko redovno čita tekstove koje objavljujem, verovatno sam istom dosadio sa podnaslovima tipa “novi EURO5 agregat”. Stvar je u tome što svi motocikli koji dolaze na tržište Evrope od 2021. godine moraju da imaju agregat koji zadovoljava EURO5 emisioni standard. Još jedna glavobolja za proizvođače koji moraju dodatno da priguše agregate.

Honda sa svojim X Adventure motociklom nije izuzetak od tog slučaja. Honda je prilično redizajnirala novi agregat. Dobro proveren, vodeno hlađeni, redni dvocilindrični agregat radne zapremine od 745 kubika sa 4 ventila po cilindru i jednom bregastom osovinom poznat je po svojoj upotrebjivoj snazi od niskih do srednjih obrtaja.

X Adventure ima povoljan obrtni moment i uglađenu snagu od niskih obrtaja zahvaljujući težoj radilici. Doduše, teža radilica ima uticaj na postizanje većih obrtaja, ali namena ovog motocikla nije da se vrti visoko. Honda nije htela da se odrekne snage zarad zadovoljavanja emisionog standarda, pa su napravili kompromis. Tajming ventila redukovan je za 5%, a izmenjen je i izduvni sistem. Komponente unutar agregata su malo olakšane pa je kompletan agregat lakši za 1,4 kilograma.

X Adventure za 2021. godinu
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

Do smanjenja težine došlo se i zahvaljujući manjem broju pokretnih delova unutar agregata. To jest, da manje delova obavlja više funkcija. Preko bregaste osovine pogoni se vodena pumpa, dok se preko balansne osovine pogoni pumpa za ulje.

Te sitne promene donele su povećanje snage od 3 kW, što je super sa obzirom da je zadovoljen EURO5 emisioni standard i da je za oko 40% smanjena emisija hidrokarbona. Honda X Adventure za 2021. godinu isporučivaće 43,1 kW (oko 57,8 KS) pri 6.750 O/min uz maksimalni obrtni moment od 69 Nm pri 4.750 O/min. Uz to, agregat vrti 600 O/min više pre nego što dođe do crvenog polja na obrtomeru.

Ako niste upućeni, X Adventure ima menjač sa dvostrukim kvačilom, što znači da promene stepene prenosa možete obavljati bilo manuelno ili automatski. Jedno kvačilo zaduženo je za 1., 3., i 5. stepen prenosa, dok je drugo kvačilo zaduženo za odabir 2., 4, i 6. stepena prenosa. Honda već 11 godina ugrađuje ova kvačila u neke svoje modele i do sada su ugradili 140.000 jedinica. Ne znam da li vam je poznato, ali i čuvena CRF1100L Africa Twin koristi ovaj tip kvačila. Odnosi u menjaču su nanovo dizajnirani. Prvi i drugi stepen prenosa su kraći, dok su peti i šesti stepen produženi radi manje potrošnje goriva.

U zavisnosti od vaših afiniteta, možete odabrati da li želite da sami menjate stepen prenosa ili da se promene vrše automatski. Prednost ovog tipa kvačila je i u tome što je promena stepena prenosa takoreći bez trzaja, a i štedi se gorivo i smanjuje napor vozača, naročito pri vožnji u gradu.

Kad smo kod potrošnje goriva, X Adventure može da se pohvali odličnom autonomijom. Zapremina rezervoara iznosi 13,2 litara sa kojom se može preći oko 360 km.

X Adventure za 2021. godinu
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

Redizajnirana šasija

Ispod oklopa se nalazi dobro upakova cevasta “Diamond” šasija od čeličnih cevi. Pažljivim proračunom debljine i položaja cevi došlo se do uštede u težini za 1 kg. Takođe se dobilo i na većem prostoru za smeštaj stvari. Sa međuosovinskim rastojanjem od 1.590 mm i prilagođenim ogibljenjem, Honda X Adventure sposobna je da se izbori sa gradskom gužvom. Težina kompletnog motocikla snižena je za 3 kg, tako da težina sa svim tečnostima sada iznosi 236 kg.

Ogibljenje napred je rešeno sa obrnutom prednjom viljuškom prečnika 41 mm. Prednja viljuška nudi mogućnost podešavanja predopterećenja opruga i povrata. Pozadi se nalazi amortizer koji dozvoljava podešavanje predopterećenja opruga. Budući da se radi o Adventure motociklu koji je predviđen i za blage off road vožnje, tokčovi su žbičani, napred od 17″, pozadi prečnika 15″. Na točkove su montirane gume u dimenzijama 120/70 R17 napred i 160/60 R15 pozadi. Napred su za kočenje zadužene radijalno postavljene kočione čeljusti i diskovi prečnika 296 mm.

Ride-by-wire” sistem i unapređena elektronika

Honda X Adventure za 2021. godinu može da se pohvali i “Ride-by-wire” sistemom, koji je omogućio da elektronska pomagala rade još preciznije i samim tim dodatno doprinesu bezbednosti. Vozaču su na raspolaganju četiri režima vožnje:
Standardni (sa balanisranom isporukom snage i podešavanjima HSTC kontrole proklizavanja i ABS sistemom podešenim na viši nivo osetljivosti).
Sport (sa visokom isporukom snage i motornog kočenja, smanjenom HSTC intervencijom i ABS-om podešenim na osetljiv nivo)
Kišni (smanjena isporuka snage i motornog kočenja, HSTC i ABS podešeni na osetljivo)
Off road, odnosno GRAVEL (prilagođen za vožnju van asfalta. Isporuka snage velike i motorno kočenje, uz minimalnu intervenicu ABS-a i HSTC-a).
User (dozvoljava da sami podesite paramtre isporuke snage, motornog kočenja, HSTC-a i ABS-a)

X Adventure za 2021. godinu
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

Kontrola proklizavanja koju Honda nudi nosi naziv HSTC što je akronim reči Honda Selectable Torque Control. U slučaju X Adventure modela donosi tri nivoa osetljivosti, nivo 1 je najmanje osetljiv, dok nivo 3 reaguje i na najmanje proklizavanje zadnjeg točka.

Više mesta za stvari, nova LED svetla i vetrobran

Kad sam kod šasije spominjao više mesta za stvari, mislio sam na prostor ispod sedišta koji je sada zapremine 22 litre u koji može da se smesti kaciga i koji je osvetljen LED svetiljkom. USB utičnica za napajanje uređaja zamenjana je ACC utčnicom napona 12V.

Honda X Adventure dolazi i sa štitnicima za ruke i boljom zaštitom od vetra. Ova verzija poseduje i centralni štender koji olakšava svakodnevna održavanja i parkiranje.

X Adventure za 2021. godinu
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

Unapređena su i LED svetla koja sada imaju DRL funkciju uočljivih dnevnih svetala. Italijanski dizajneri bili su zaduženi za novi, nešto agresivniji dizajn celog motocikla.

Sve informacije i podešavanja vrše se putem TFT instrument table prečnika 5″. Novina je upravljanje glasom i povezivanje preko pametnog telefona što omogućava javljanje i odgovaranje na telefonske pozive tokom vožnje.

X Adventure za 2021. godinu
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

Od kako je X Adventure izašao 2016. godine, važio je za sposoban motocikl, a svi su izgledi i da će nova genracija za 2021. godinu nastaviti istim stopama. Ostaje još samo da vidimo da li će cena biti prihvatljiva i kako će se pokazati na prvim testovima.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se