April 15, 2021
NaslovnaMoto SportMotoGP Valensija 1 - Napokon, Mir do pobede!

MotoGP Valensija 1 – Napokon, Mir do pobede!

-

MotoGP Valensija 1 trkački vikend upravo je završen. U dva šampionata borba za titule se zakomplikovala, dok MotoGP šampionat polako dobija rasplet situacije.

Padovi favorita za šampionat obeležili Moto3 trku

Ovog puta imali smo pomalo neklasičnu Moto3 trku. Počelo je zanimljivo i borbeno. Raul Fernandes, Vieti, Arenas i Lopez dobro su započeli trku. Vieti je pokušao da pređe u vođstvu, ali mu je prilikom pokušaja preticanja zadnji kraj proklizao pri čemu se “highside-ovao”. Nije samo Vieti pao, Arenas je bio iza Vietija, započeo je manevar izbegavanja Vietievog motocikla, usporio je, a od nazad ga je udario Lopez. Lopez je momentalno pao, a Arenas je imao oštećen ausuh i desni nogostup zbog čega je morao u boks. Po povratku iz boksa, Arenas se mešao u borbu vodećih u trci, zbog čega je dobio crnu zastavu i diskvalifikovan je iz trke.

Za to vreme je Raulo Fernandez vodio i vozio sigurno, precizno i tačno. Posle par krugova iz njega su vozili Arbolino, Garsija i Ogura i ta prva četvorka imala je lepu prednost u odnosu na ostale vozače. Zapravo, Raul Fernandez imao je preko 2 sekunde prednosti koje je održavao do kraja trke došavši do svoje prve pobede u Moto3 šampionatu.

Borba za drugo mesto vodila se između Arbolina, Garsije i Ogure i odlučivalo se u poslednjem krugu, kada je ciljnu liniju na drugom mestu prošao Garsija, ispred Ogure. Iako je dobar deo trke proveo na drugom mestu, Arbolino je na kraju trku završio na četvrtom mestu.

MotoGP Valensija 1
Rezultati Moto3 trke Source: MotoGp.com

Novi lider Moto2 šampionata

U Moto2 šampionatu opet se zakuvalao. Marko Bezeki odvezao je od početka do kraja odličnu trku pobedivši svoje rivale. Sem Louz, dosadašnji lider šampionata imao je dobru prvu trećinu trke u kojoj se probio na drugo mesto. Međutim, Louz je napravio grešku i pao, prepustivši tako vođstvo u šampionatu Bastianiniju koji je trku završio na četvrtom mestu.

Drugo mesto na trci osvojio je Horhe Martin ispred Remi Gardnera.

MotoGP Valensija 1
Rezultati Moto2 trke Source: MotoGP.com

Mir do prve pobede

Sa pol pozicije startovao je Pol Espargaro na KTM-u. Njegovo vođstvo nije trajalo dugo, jer su ga brzo prestigli prvo Rins, a potom i Mir. Fabio Kvartararo pao je već tokom prvog kruga i tu se njegova nada za dobrim rezultatom završila. Ipak je uspeo da završi trku na začelju kolone i da uzme koji bod. Ni trka za Rosija nije dugo trajala, jer je njegova Yamaha M1 prestala da radi, navodno zbog problema sa pumpom za gorivo.

Za to vreme, Rins, Mir i Pol Espargaro polako su odmicali napred. Prvu polovinu trke vodio je Rins, a zatim je Mir iskoristivši grešku Rinsa prešao u vođstvo. Mir je u poslednjem delu trke nametnuo jak ritam koji Rins i Pol Espargaro nisu mogli da isprate. Fantastični Mir konačno je došao do prve pobede i ogromnog vođstva u šampionatu koje trenutno iznosi 37 bodova.

Drugo mesto osvojio je Rins, koji deli drugo mesto u šampionatu sa Kvartararom, dok je na odličnom trećem mestu završio Pol Espargaro na KTM-u.

Današnja prva i druga pozicija za Suzuki vozače je prvi put da su dva vozača iz Suzukija bila na prve dve pozicije još od 1982. godine.

MotoGP Valensija 1
MotoGP Valensija 1 rezultati trke Source: MotoGP.com

Sledeća trka vozi se već za nedelju dana, takođe u Valensiji. Na sledećoj trci Mir će imati prvu priliku da postane MotoGP šampion.

Stanje u šampionatu posle MotoGP Valensija 1 trkačkog vikenda Source: MotoGP.com

Za komentare i diskusiju u vezi MotoGP Valensija 1 trkačkog vikenda, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se