NaslovnaMoto SportYART Yamaha pobednik trke 8 sati Spa

YART Yamaha pobednik trke 8 sati Spa

-

Staza Spa-Francorchamps za vikend je ugostila vozače endurance šampionata koji su ovog puta brzinu i izdržljivost odmerili na trci u trajanju od 8 časova, a YART Yamaha je još jednom dokazala da je i ove godine na visokom nivou konkurentnosti.

Prošle godine je Spa-Francorchamps ugostio trku u trajanju od 24 časa, a za ovu godinu je trka smanjena na 8 časova. Razlog za nešto kraći format trke leži u tome što su vozači vozili 24 časa Le Mana, a na kraju sezone ih očekuje i 24 časa Bol d’Ora te bi tri trke od 24 časa od timova izisikvale znatno veći finansijski napor.

Spa-Francorchamps je najduža staza u endurance kalendaru i sa svojih 6.985 metara predstavlja pravi izazov za vozače, motocikle i timove. Kalkulacija potrošnje goriva je ključna stvar, jer za razliku od drugih, kraćih staza ovde se potrošnja goriva mora tačnije izvoditi. Endurance motociklima se lampica za nizak nivo goriva uključuje u krugu pred nestajanje goriva. Tako da ako vozač ne vidi na vreme lampicu za rezervu, postoje velike šanse da će motocikl gurati do boksa, što se i dogodilo u nekoliko slučajeva.

Osim što je dugačka, Spa-Francorchamps je brza i zahtevna staza. Da ne bismo detaljno prolazili krivine, predlažemo da pogledate snimak sa motocikla Nikolo Kanepe:

YART Yamaha bez greške

YART Yamaha je trkački vikend odvezla gotovo bez greške. Na kvalifikacijama su uzeli pol poziciju i trku su startovali odlično. Odlučili su se za taktiku sa više odlazaka u boks, što znači da su podesili njihovu YZF-R1 da ima više snage, što je itekako potrebno na stazi Spa. Više snage znači i veću potrošnju goriva, tako da je YART Yamaha imala više odlazaka u boks u poređenju sa konkurentskim ekipama.

Trojac koji čine Marvin Fric, Karel Hanika i Nikolo Kanepa odvezli su celu trku gotovo bez greške. Veći deo trke su vodili, što im je na kraju i donelo pobedudu ispred SERT Suzuki ekipe.

Iako su veći deo trke vodili, YART Yamaha je na kraju imala zaostatak od samo 40 sekundi što samo dokazuje koliko su endurance trke napete.

YART Yamaha pobednik trke 8 sati Spa
YART Yamaha sigurnom vožnjom do pobede na 8 sati Spa Foto: FIM EWC

SERT Suzuki je imao još jednu odličnu trku. U par navrata su na kratko vodili kada je YART Yamaha odlazila u boks, kao i na početku trke. Odlučili su se za taktiku sa manje odlazaka u boks, što im je moglo doneti trijumf, ali su na kraju ostali kratki za pobedu za svega 40 sekundi.

Ono što je dobro za SERT Suzuki je to da trenutno vode u generalnom poretku za 1 bod ispred YART Yamahe.

YART Yamaha pobednik trke 8 sati Spa
Još jedna podijum za SERT Suzuki Foto: FIM EWC

Tati team Beringer ove godine ima odličan vozački sastav koji čine Randi Krumenaher, Korentin Perolari i Hugo Kler. Na 8 sati Spa imali su odlične vožnje i uspeli su uz malo sreće da dođu do podijuma za zaostatkom od svega 3 kruga za YART Yamahom, ali su imali samo 1 krug prednosti u odnosu na Honda Viltais team.

Tako je Tati Team Beringer imao čast da bude najbolje plasirana Honda, budući da je F.C.C. TSR Honda imala nekoliko kikseva i da su trku završili na petoj poziciji.

Tati Team Beringer najbolje plasirana Honda Foto: FIM EWC

Fabrička BMW Motorrad ekipa nije dugo potrajala u trci. Curenje ulja uzrkovalo je pad Gintolija. Srećom pad nije bio težak i Gintoli je BMW M1000RR vratio do boksa, ali ekipa nije uspela da reši problem te su bili prinuđeni da se povuku sa trke.

Aprilia RSV4 prvi put na najvišem stepeniku pobedničkog postolja

U superstok kategoriji Aprilia je došla do svoje prve pobede na RSV4 1100 modelu koji je koristila Aviobike by M2 Revo ekipa. Prva pobeda kako za Aviobike by M2 Revo koja do sad nije pobeđivala u superstok kategoriji nije došla lako pošto su bili prinuđeni da se takmiče sa samo dva vozača, pošto je treći član tima Frančesko Koko bio sprečen da startuje trku. Tako je sav teret trke pao na Luku Bernardija i Kevina Kala koji su RSV4 1100 dovezli na najviši stepen pobedničkog postolja ispred National Motos Honda i Team 33 Louit April Moto.

Aprilia do svoje prve pobede u endurance šampionatu Foto: FIM EWC

Nakon trke 8 sati Spa, vozače čeka kraći odmor, a zatim timovi putuju u Japan gde ih 21. jula očekuje trka 8 sati Suzuke.

Biće zanimljivo pratiti duel između YART Yamahe i SERT Suzukija, jer su izjednačeni u generalnom poretku.

Rezultati trke 8 sati Spa Foto/Source: FIM EWC

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.