NaslovnaMoto SportZavršen Hellas Rally 2024 - Polovičan uspeh naših učesnika

Završen Hellas Rally 2024 – Polovičan uspeh naših učesnika

-

Najveći evropski rally raid Hellas Rally koji je održan od 27.05 – 02.06.2024 god u Grčkoj je uspešno završen. 

Preko 260 učesnika ove prestižne evropske trke su imali prilikzu da se takmiče 7 dana u 1850km planinskih i makadamskih puteva u Grčkoj. Ove godine bivoac (kamp svih učesnika) je bio smešten u primorskom gradu Itea dok je marathon stage između 4-tog i 5-og dana bio smešten u planinskom gradu Karpenissi na preko 1.000 m.n.v. Srbiju su ove godine predstvaljali Miloš Dišković iz SMU ”Vatreni” i Stefan Dimić uz podršku Yamahe Barel Srbija i EKO Srbija obzirom da su oba takmičara učestvovali na istim motorima Yamaha Tenere 700..

Foto: Actionphotographers

Prvog dana ove trke otvorena je deonica od nekih 100km specijalnog ispita sa zahtevnom navigacijom u poslednjoj polovini. To je bilo samo zagrevanje za sve takmičare da se pripreme za duže deonice kojie su odmah usledile od drugog i trećeg dana od po 280 km gde su takmičari morali da se pripreme za najteži deo koji je tek sledio – Marathon stage. Za one koji ne znaju Marathon stage su vezni dani (četvrti i peti dan) kada svi takmičari moraju da se služe samo alatom koji su uspeli da spakuju ili ponesu sa sobom bez pomoći servisnih timova. Tog četvrtog dana ih je čeklao preko 300 km, a u drugom delu dana je krenuo jak pljusak zbog kojeg je organizator morao u jednom trenutku da prekine trku i da se pomogne učesnicima koji su ostali zaglavljeni u bespuću planinskih blatnjavih puteva koji su se pretvorili u bukvalno planiske vodopade. Zbog navedenih vremenskih nepogoda 5-ti dan je malo korigovan i smanjen za nekih 50-ak kilometara kako bi se učesnici nešto ranije vratili u bivak i pripremili za najteži i najduži 6-ti dan. Etapa 6 je deonica od gotovo 400 km uglavnom kamenitih i izrazito prašnjavih puteva i tog dana su učesnici proveli preko 10-11h na motorima odnosno svojim vozilima dok nisu dosegli cilj. Poslednjeg dana ove trke bo je planiran kraći deo specijalnog ispita od nešto preko 100 km i uglavnom je protekao uz siguran tempo svih učesnika kako bi uspešno završili ovu izrazito zahtevnu trku.

Foto: Actionphotographers

Takmičar koji je najbrže uspeo da odveze celu trku je Toni Mulec iz Slovenije na motoru Husquarna FE450 sa ukupnim vremenom od 23h i 24min. Toni je do sada više puta učestvovao na najzahtevnijoj trci na svetu Dakar gde je ostvario zapažene rezultate. Što se naših takmičara tiče Stefan Dimić je doživeo pad na kraju drugog dana i bio je primoran da napusti dalje učešće na Hellas-u dok je Miloš Dišković uspeo da završi trku i pored problema sa izbušenim gumama kojie su uticale na generalni plasman.

Foto: Actionphotographers

Miloš Dišković i Stefan Dimić nisu imali sreće na ovogodišnjem Hellas Rally takmičenju.

Stefan je drugog dana relija doživeo pad prilikom kojeg je zadobio prelom butne kosti. Ekipa hitne službe brzo je reagovala i Stefan se trenutno nalazi na lečenju i želimo mu što brži oporavak i povratak na motocikl!

Miloš Dišković je zbog izrazito kamenitih deonica imao čak šest probušenih unutrašnjih guma. Jedno takvo bušenje guma nije uspeo da završi 3. dan takmičenja i dobio je penalizaciju od 5. časova što ga je na kraju koštalo i boljeg plasmana. Miloš će za sledeću godinu pokušati da obezbedi “mus” gume (sa penastim punjenjem) kako mu se ne bi dogodili pehovi poput pomenutih.

Miloš Dišković je na kraju posle svih nedaća trku završio na 19. poziciji.

BJBikers redakcija želi Stefanu brz oporavak, a obojici vozača želimo sreće na sledećem Hellas Rally takmičenju i što bolje pripreme za isti.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.