July 25, 2021
NaslovnaMoto Sport24 sata Bol D'or - SERT do pobede posle dramatične trke

24 sata Bol D’or – SERT do pobede posle dramatične trke

-

U subotu i nedelju vožena je trka 24 sata Bol D’or koja je ujedno predstavljala prvu trku u sezoni 2019/2020. Trka je bila dramatična od početka do kraja, se par prekida i značajnim skraćenjem dužine trke.

Kiša je pretila (i na kraju uspela) da pokvari trku još pre samog početka trke. Kiša je već uveliko padala kada je trka startovala, a kako je trka odmicala na stazi se nalazilo sve više vode. Velika količina vode na stazi prouzrokovala je nekoliko padova koji su se dogodili pri pravolinijskom kočenju što je bio znak za organizatore da su uslovi za vožnju opasni. Zatim je odlučeno da se trka prekine dok se uslovi na stazi ne poprave, odnosno dok kiša ne smanji intenzitet. Trka je prekinuta u 18:00 časova, a kasnije je odlučeno da se trka ponovo nastavi u nedelju ujutro od 06:00 časova. Ovo je na kraju bila veoma dobra odluka sa sve učesnike trke 24 sata Bol D’or, jer je kiša nastavila da pada, a noćna vožnja bila bi jednostavno preopasna.

24 sata Bol D'or
Loši vremenski uslovi prouzrokovali su prekid trke

Trka je u 06:00 časova restartovana po daleko boljim uslovima i timovi su odmah žustro krenuli u borbu za što bolji plasman. Nažalost, ubrzo se za tri veoma konkurentne ekipe dogodio nesvakidašnji incident. F.C.C. TSR Honda ispustila je dušu i izbacila ulje na stazu. Redari pored staze nisu brzo reagovali isticanjem zastave za ulje, a ubrzo je naišao i Dižon iz šampionske ekipe SRC Kawasakija koji je po nailasku na ulje pao. Da stvar bude još gora, Loris Baz iz YART ekipe takođe je proklizao na ulju na istom tom mestu pri čemu je motociklom udario u Dižona i njegov motocikl. Na svu sreću, oba vozača prošla su bez povreda, ali su se Yamaha i Kawasaki zapalili pored gumene ograde koju je takođe zahvatila vatra. Redari su zatim jedan duži vremenski period gasili požar, a ove tri ekipe prerano su završile trku.

Kako je sve to izgledalo možete pogledati na ovom snimku:

SERT ekipa iskoristila je odsustvo konkurenata na najbolji način. Sigurnom i odličnom vožnjom uspeli su da dođu do bitne pobede za šampionat. Drugo mesto pripalo je Wójcik Racing Team ekipi iz Poljske. Ova ekipa na Yamahi uspela je da ostvari fantastičan plasman na jednoj ovako prestižnoj trci.

SERT

Borba za treće mesto vodila se između Team ERC Endurance na BMW -u i fabričke BMW ekipe. Kroz cilj je kao trećeplasirana ekipa prošla Team ERC Endurance dok je četvrto mesto pripalo fabričkoj BMW ekipi. Međutim, posle tehničkog pregleda motocikala posle trke utvrđeno je da je BMW S1000RR Team ERC Endurance ekipe ima nedozvoljenu zapreminu rezervoara te su diskvalifikovani iz trke. Njihovom diskvalifikacijom fabrička BMW ekipa uspela je da se popne na podijum. Tako smo konačan plasman trke dobili tek par sati po završetku.

Ewc_Bol_Dor_2019_Race_TEAM MOTO AIN ,ROLFO Roberto,MULHAUSER Robin,CLERE Hugo,Yamaha YZF R1,Superstock

Ovogodišnja trka 24 sata Bol D’or -a istače upamćena po lošem vremenu i spletom nesretnih dešavanja na stazi. Ipak, sve ove okolnosti ne bi trebale da umanjuju pobedu SERT ekipe koja se u ovako teškim uslovima snašla i izborila pobedu.

Sledeća trka endurance šampionata zakazana je 14. decembar trkom 8 sati Sepanga.

Za diskusiju o trci 24 sata Bol D’or možete svratiti do naše teme na forumu.

Rezultati trke 24 sata Bol D’or:

Rezultati trke 24 sata Bol Dor

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se