NaslovnaMoto SportMotoGP Aragon 2019 Markez uništio konkurenciju

MotoGP Aragon 2019 Markez uništio konkurenciju

-

Plašili smo se da bi Aragon mogao da bude jedna od dosadnijih MotoGP trka zbog odlične forme Markeza, što se na kraju i pokazalo kao tačna pretpostavka. Aragon je jedna od staza u ovoj sezoni na kojoj je Markez rešio da pokaže svoju superiornost.

Iako smo imali izmenjen raspored, Moto3 trka je otvorila trkački dan. Aron Kanet je tokom gotovo svih treninga pokazivao odličan ritam što ga je sa pravom izdvojilo kao glavnog favorita za pobedu. Kanet je odlično startovao sa pol pozicije i samo na početku trke je imao nekoliko duela sa ostalim vozačima. Posle prve trećine trke Kanet se izdvojio napravivši prednost koju nije ispuštao do kraja trke. Zahvaljujući ovoj pobedi, ali i lošoj trci za Dala Portu koji je završio na jedanaestoj pozciji, Kanet sada zaostaje samo dva boda za Dala Portom.

Borba za prvu poziciju je bila odlučena rano, ali je zato drugo mesto visilo u vazduhu tokom celog trke. Ai Ogura uspeo je da se izbori za drugu poziciju ispred Denis Fođie.

MotoGP Aragon
Rezultati Moto3 trke

MotoGP trka bila je onakva kakvu smo i predvideli. Markez je sa pol pozicije krenuo veoma dobro i već na polovini prvog kruga imao je prednost od oko pola sekunde. Tokom cele trke Markez je povećavao prednost dok nije došao do prednosti od preko pet sekundi. U izjavi posle trke, Markez je izjavio da je imao još brže krugove u rezervi, ali nije želeo da forsira previše. Izuzev pada u petak na treningu Markez je imao gotovo savršen vikend sa krugovima koji su bili znatno brži od konkurenata.

MotoGP Aragon

Borba za drugo mesto odvijala se tek u završnici trke. Kvartararo je dobro startovao iza Markeza, ali je već posle par krugova počeo da gubi ritam usled čega su ga prestigli prvo Miler i Vinjales, a zatim i Doviciozo. Vinjales se nekoliko krugova mučio da prestigne Milera, ali mu je na kraju i to pošlo za rukom. Taman kada smo pomislili da je Vinjales osigurao drugu poziciji Doviciozo koji je prethodno prestigao Milera dao se u poteru za Vinjalesom.

Vinjales je odlično branio poziciju u krivinama, ali se Doviciozo pametno držao blizu Vinjalesa u krivinama, a zatim je iskoristio snagu Ducati -ja da prestigne Vinjalesa na pravcu. Doviciozo je uspeo da završi na drugoj poziciji, što možemo smatrati kao odličan rezultat sa obzirom da je startovao sa desete pozicije.

Doviciozo
Doviciozo uspeo da se probije do druge pozicije

Džek Miler je takođe iskoristio snagu Ducati -ja da poput Dovicioza prestigne Vinjalesa. Iako je Vinjales pokušavao da uzvrati Mileru to nije bilo moguće te je Miler došao do podijuma, a Vinjales je morao da se zadovolji četvrtim mestom. Napredak Yamahe tokom sezone se vidi, ali na Aragonu je Yamahi jednostavno nedostajalo još snage, a sve Yamahe i danas su se borile sa prijanjanjem zadnjeg kraja.

Kvartararo je trku završio na petom mestu, šesto mesto pripalo je Kračlou, dok je odlično sedmo mesto osvojio Aleš Espargaro.

Rezulatati MOtoGP trke Aragon

Moto2 trka startovala je poslednja. Bred Binder je odlično startovao sa treće pozicije i odmah se dao u beg od konkurencije. Iza njega su vozili Aleks Markez, Augusto Fernandez, Luka Marini i Tomas Luti. Fernandez je napravio grešku koja kada je izgubio prednji kraj i pao, vrativši se u trku, ali bez bodova čime je prekinuo svoj niz pobeda.

Bred Binder
Bred Binder pobednik Moto2 trke photo: Gold and Goose

Za to vreme Binder je napravio prednost od oko dve sekunde, dok su se iza njega za drugu poziciju borili Aleks Markez, Luka Marini i Navaro koji se približio vodećoj grupi. Kako je trka odmicala tako je Marini gubio ritam, dok su Aleks Markez i Navaro vodili svoju borbu za drugu poziciju. Navaro je uspeo da pretekne Markeza u završnici trke i dao se u poteru za vodećim Binderom. U jednom trenutku je Binderova prednost u odnosu na Navara spala na svega 0,5 sekundi, ali je Navaru ponestalo krugova te je Binder uspeo da donese još jednu pobedu za sebe i KTM.

Rezultati Moto2 trke Aragon
Rezultati Moto2 trke

Sledeća trka vozi se za dve nedelje na Tajlandu.

Za diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Aragon možete svratiti do naše teme na forumu.

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.