NaslovnaMoto GaražaStigla Honda Africa Twin za 2020. sa više snage i lakša nego...

Stigla Honda Africa Twin za 2020. sa više snage i lakša nego ikad

-

Pre samo par nedelja objavili smo vest da nas sledeće godine očekuje nova Honda Africa Twin, a sada pomalo neočekivano dobili smo i zvaničnu prezentaciju novog modela – Africa Twin za 2020. godinu.

Kada kažemo da smo pomalo neočekivano dobili prezentaciju nove Honde, mislimo na to da smo očekivali da prezentacije stigne nešto kasnije, odnosno oko EICMA sajma motocikala koji se održava u novembru. Na našu sreću, menadžment Honde je odlučilo da nas ne drži toliko dugo u neizvesnosti te nas je u ponedeljak ujutro sačekala prezentacija sa tehničkim podacima nove Honde CRF 1100L Africa Twin.

Honda CRF 1100L kao i do sada dolazi u dve verzije, prva je standardna Africa Twin koja je u odnosu na prošle generacije standardno već orijentisana za off road. Druga verzija je Adventure Sports koja je za 2020. godinu pored toga što je izvanredno spremljena za off road takođe namenjena za putovanju po asfaltu, odnosno kao tourer.

Honda Africa Twin

Budući da je CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports bogatija opremom u odnosnu na standardno verziju, u ovom tekstu više ćemo se bazirati na Adventure Sports.

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports

Novi agregat

Prva stvar koja vam zasigurno upada u oči je brojka 1100 u nazivu modelu. Da, tačno je to što pretpostavljate. Africa Twin je za sledeću godinu dobila novi agregat sa većom radnom zapreminom od 1.084 ccm umesto 998 ccm koliko je imala prethodna generacija. Do povećanja radne zapremine agregata došlo se povećanjem hoda klipa za 5 mm. Agregat je i dalje ostao vodeno hlađeni paralelni dvocilindrični SOHC, sa 4 ventila po cilindru. Snaga je povećana za 5 kW i sada iznosi ravno 75 kW (100 KS) pri 7.500 o/min. Obrtni moment iznosi 105 Nm pri 6.250 O/min.

Veći obrtni moment i veća snaga nisu došli samo iz povećanja radne zapremine. Velike promene izvršene su na glavi agregata i na ventilima na kojima je povećano podizanje. Recimo usisni ventili sada se podižu do 10,1 mm (na prethodnoj seriji 9,6 mm), a izduvni se podižu do 9,3 (na prethodnoj seriji 8,6 mm).

Honda Africa Twin 2020

Priča o unapređenju agregata ne završava se samo na izmenama izvedenim na povećanju radne zapremine i promenama na ventilima. Da bi napajanje gorivom i protok vazduha bili optimalni, leptirasta tela su povećana i sada njihov prečnik iznosi 46 mm. Brizgaljke za gorivo modifikovane su tako da ubrizgavaju gorivo direktno u kompresioni prostor.

Da bi postigli što povoljniji obrtni moment još od niskih obrtaja, u Hondi su se odlučili da ugrade ECV ventil (Exhaust Control Valve) koji kao što mu naziv kaže kontroliše protok gasova. ECV ventil poseduju i novije serije CBR1000RR Fireblade modela. Inženjeri iz Honde tvrde da su sve te promene donele povećanje obrtnog momenta već koji se može osetiti već od 2.500 O/min. To je veliki benefit za novu Africu Twin naročito kada se vozi u off road uslovima.

Da pređemo malo na transmisiju i kvačilo pošto su se u Hondi posvetili i tim komponentama. Prečnik kvačila je sada nešto manji i pored uštede na težini promena bi trebalo da se oseti i prilikom pritiska poluge kvačila koja bi sada trebalo da je još lakša za upotrebu zahvaljujući i oprugama u kvačilu koje se lakše sabijaju. Odnosi u menjaču optimizovani su u skladu sa većom snagoma, a za izradu su korišteni i drugi materijali koji su doprineli na uštedi težine.

Ljubitelji DCT menjača ne treba da se brinu, jer Honda i dalje u ponudi nudi i ovaj tip menjača sa kojim doduše, Africa Twin teži za 10 kg više.

Honda Africa Twin 2020

Istina je da je Honda posegla sa većom radnom zapreminom agregata i zbog toga da bi se lakše izborila sa strogim Euro5 emisionim standardom koji stupa na snagu. Iz tog razloga Africa Twin više ne poseduje lambda sondu već je ista zamenjena novim LAF (Linear Air Fuel) senzorom. Prema navodima Honde ovaj senzor znatno preciznije meri odnos gorivo-vazduh.

Drugačija je i šasija

U Hondi su se posvetili i unapređenju šasije i to pre svega da bi postigli bolju upravljivost. Glavni, noseći deo šasije je uži, a deo šasije oko trokuta i kačenja prednje viljuške je krući da bi se postigao bolji osećaj prednjeg kraja motocikla, što bi automatski trebalo da rezultuje i boljom upravljivošću. Deo šasije koji predstavlja rep motocikla, sada se za glavni ram kači pomoću šrafova i za 40 mm je uži u odnosu na prethodnu seriju Africe. Promene na šasiji donele su uštedu od 1,8 kg. Tu nije kraj promenama i smanjenju težine. Potpuno nova je i aluminijumska zadnja viljuška livena iz komada koja je lakša 500g od prethodne.

Jedna stvar koja će obradovati vozače je da je nova Africa Twin znatno niža od prethodnih generacija. Tačnije sedište je postavljeno niže i sada se nalazi na 850 – 870 mm od tla (prethodno je bilo 900 – 920 mm). Samim tim što je šasija uža nova Africa Twin biće lakša za manevrisanje.

Adventure Sports Honda

Kad smo kod ogibljenja, Honda je za Adventure verziju ponudila dve opcije. Prva opcija je sa klasičnim ogibljenjem, što podrazumeva Showa prednju viljušku sa prečnikom štapova od 45 mm i hodom od 230 mm i zadnjim amortizerom sa hodom od 220 mm.

Druga opcija je znatno naprednija i zove se EERA (Electronically Equipped Ride Adjustment). EERA je elektronski prilagodljivo ogibljenje napravljeno sa ciljem da vozačima pruži u svakom trenutku najudobnije podešavanja uz zadržavanje maksimalne stabilnosti. EERA se podešava preko četiri režima (soft, mid, hard i off road), a postoji mogućnost da se i parametri podešavanja prednje i zadnje viljuške podešavaju dodatno. EERA će zasigurno više odgovarati vozačima koji se pretežno voze asfaltu, ali neće smetati ni pri off road vožnjama.

Zapremina rezervoara iznosi 24,8 litara i uz deklarisanu potrošnju od 4,8 litara omogućava autonomiju od oko 500 km. Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports lakša je za 5 kg i težina iznos 238 kg u standardnoj varijanti. Ukoliko želite verziju sa DCT menjačem i EERA, težina se penje na 250 kg.

Adventure Sports Honda

Kočenje se obavlja preko dva diska prečnika 310 mm napred, sa radijalno postavljenim četvoroklipnim kočionim čeljustima. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 256 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima.

Stigla napredna elektronika

Stižemo i do elektronike koja je znatno unapređenja. Srce elektronike predstavlja nova Boš MM7.10 šesto-osna merna je jedinica koja beleži sve parametre kretanja motocikla (brzinu, ugao obaranja, itd) i šalje informaciju do agregata. U praksi to znači da je Africa Twin dobila znatno napredniji elektronski paket koji sada nudi precizniju kontrolu proklizavanja kada je motocikl pod nagibom, što važi i za ABS.

Pored 7 nivoa osetljivost kontrole proklizavanja, Africa Twin Adventure Sports poseduje i 4 nivoa podešavanja isporuke snage i 3 nivoa podešavanja osetljivosti motornog kočenja. Novina je i kontrola podizanja prednjeg točka .

Postoje četiri režima rada (TOUR, URBAN, GRAVEL i OFF-ROAD) kao i dva dodatna režima (USER 1 i USER 2) u kojima vozač sam konfiguriše svoja podešavanja prigalođena prema svojim potrebama.

Sva podešavanja i informacije obavljaju se preko potpuno nove instrument table dimenzija 6,5 inča. Instrument tabla lepo je dizajnirana i prikazuje sve moguće informacija, a pored toga nudi razne mogućnosti povezivanja sa pametnim telefonom preko Bluetooth konekcije. Da, još jedna novina je i da je instrumenta tabla osetljiva na dodir, te je možete podešavati opcije i jednostavnim tapkanjem. Kako će ovo funkcionisati u off road uslovima i kiši još mi nije jasno (biće jasnije posle prvog testa), ali za svaki slučaj sve opcije možete podešavati i na klasičan način preko tipki na upravljaču.

20YM Africa Twin Adventure Sports Handlebar

Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports stvarno je već dobro opremljena za putovanje. Ova verzija u standardnoj opremi ima vetrobran koji je podesiv, zatim grejače ručki i USB utičnicu za punjenje uređenja. U dodatnom paketu može se dobiti brza šaltalica, DCT menjač, EERA.

Prethodne generacije Africe Twin pomalo su kaskale sa konkurencijom, ruku na srce i ovoj novoj generaciji ne bi škodilo nekoliko konjskih snaga više, ali generalno se čini da se Honda na ovom novom modelu pored povećanja snage posvetila i sitnicama koje će učiniti da ova generacija bude znatno bolja od prethodne. Što je još bitnije, čini se da je Africa Twin korak bliže konkurenciji i da će sigurno oduševiti sve vozače.

Cena za Africu Twin Adventure Sports još nije poznata, ali se pretpostavlja da će biti nešto malo skuplja u odnosu na prošlogodišnju verziju.

Za komentare o novoj Hondi CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports predlažemo da svratite do naše teme na forumu posvećene samo ovom motociklu.

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.