NaslovnaMoto GaražaPredstavljamo525 DSX - Korak napred za Voge

525 DSX – Korak napred za Voge

-

Voge se polako, ali sigurno probija na tržište motocikala zahvaljujući motociklima koji tačno gađaju potrebe, uz povoljnu cenu. Jedan od tih modela je i Voge 525 DSX namenjen vozačima sa A2 vozačkom kategorijom kao i onima koji ne traže prejak motocikl, a prema specifikacijama predstavlja direktnu konkurenciju Hondi CB500X i Benelli TRK502X.

Ukoliko se pitate koja je pozadina Voge marke i ko su oni, predlažemo da pročitate tekst na linku u kom smo predstavili Voge kao brend.

Njihov razvoj motocikala se nastavlja, što potvrđuje i 525 DSX koji dolazi kao unapređenje modela 500 DS i dodatno pojačava gamu motocikala koje Voge ima, počev od modela 300 Rally, 300 DS pa sve do novog DS900X.

Kompaktan agregat

Cilj koji je Voge imao sa 525 DSX jeste da ponudi lagan i praktičan motocikl. Zato su se odlučili za dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 494 cm3 sa maksimalnom snagom od 47 KS (35 kW)  na 8.500 O/Min koja je tačno na granici A2 kategorije.

Zanimljiva stvar oko ovog agregata je što su prečnik i hod klipa jednaki, odnosno 68 x 68 mm. U principu bi to trebalo da znači da su pokušali da nađu kompromis i iz ove manje radne zapremine dobiju što ravnomerniju isporuke snage, naročtio na nižim obrtajima, jer je opšte poznato da agregati manje radne zapremine nemaju puno snage na niskim obrtajima. Kad smo kod obrtnog momenta, on iznosi 44,5 Nm na 7.000 O/Min (na primercima koji nisu za Evropu i ne moraju da zadovolje EURO5 emisioni standard, obrtni moment iznos respektabilnih 50,5 Nm).

Image title

Your subtitle here

Pomalo iznenađujuće za motocikl ovog cenovnog ranga je i proklizavajuće kvačilo upareno sa šestostepenim menjačem.

KYB ogibljenje, Nissin kočnice i uštede na masi

Iako možda ne deluje da je malo, ali Voge 525 DSX ima masu od 190 kg sa svim tečnostima, što nije puno kada se poredi sa konkrencijom iz ove kategorije. Recimo Honda CB500X koja mu spada u direktnu konkurenciju ima za 9 kg veću masu, a u odnosu na neke druge konkurentne motocikle iz ove klase, razlika je još veća u korist 525 DSX.

Zapremina rezervoara je izdašna i iznosi 18 litara. Podataka o deklarisanoj potrošnji nema. Neko iskustvo govori da ne bi trebalo da prelazi 5 litara, tako da će Voge 525 DSX imati autonomiju preko 300 km.

Voge 525 DSX
Foto: Voge

Prednju obrnutu viljušku i zadnji amortizer potpisuje KYB. Prednja viljuška je podesiva, dok zadnji amortizer ima mogućnost podešavanje predopterećenja opruge.

Kočnice su takođe proverenog proizvođača i potpisuje ih Nissin. Napred se nalaze dva diska prečnika 298 mm i i aksijalno postavljene dvoklipne kočione čeljusti.

Žbičani točkovi su klasični za adventure kategoriju, odnosno prečnika 19″ napred i 17″ pozadi. Fabrički su montirane Metzeler Tourance gume.

Voge 525 DSX
Foto: Voge

Međusovinsko rastojanje iznosi 1.456 mm, minimalna visina od tla 200 mm, a visina sedišta može da se podesi u konfiguracijama između 810 – 830 mm.

ABS i kontrola proklizavanja

Voge 525 DSX standardno dolazi sa kontrolom proklizavanja i neizostavnim ABS-om. Poredeći ponovo sa konkurencijom, 525 DSX je jedan od ređih motocikala sa kontrolom proklizavanja u ovoj kategoriji.

Potpuno LED osvetljenje postalo je standard u moto industriji, a taj standard prati i 525 DSX sa kompletnom svetlosnom grupom. U paket standardne opreme ulaze maglenke kao i integrisana kamera.

Vetrobran prati adventure stil, nije velik, ali je podesiv u rasponu od 60 mm. Na osnovu izgleda deluje da će zasigurno štititi u predelu grudi, a u zavisnosti od toga koliko može da se podigne trebalo bi da srednje visoke vozače potpuno štiti od vetra. Voge 525 DSX iz fabrike izlazi opremljen štitnicima za ruke i centralnim štenderom.

Foto: Voge

Instrument tabla je prilično velika sa LCD ekranom dijagonale od 7″ i na njoj se nalaze sve informacije potrebne za put. Od zanimljivih dodataka, koji takođe dolaze uz motocikl jeste i senzor pritiska u gumama i USB utičnica za napajanje uređaja.

Foto: Voge

Dobar paket za ne tako puno para

Gledano na papiru, Voge 525 DSX deluje kao solidan paket. Dobar agregat, mala masa, velika zapremina rezervoara, KYB ogibljenje i Nissin kočnice jesu dobri aduti. S obzirom da je i prethodni 500DS dobijao dobre ocene, nema sumnje da bi 525 DSX trebalo da bude bar za jedan nivo bolji, ali ćemo sačekati test koji ćemo obaviti sledeće godine čim vremenski uslovi dozvole.

Dobra stvar je i što za Voge 525 DSX ne treba izdvojiti previše para jer cena iznosi 6.290 EUR.

Ukoliko imate iskustva sa Voge motociklima ili jednostavno želite da ostavite utisak o 525 DSX modelu, to možete učiniti u temi na forumu.

Voge 525 DSX
Foto: Voge

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.