NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Saksenring - Kvartararo na visini zadatka

MotoGP Saksenring – Kvartararo na visini zadatka

-

Saksenring je do sada bio teritoriji Mark Markeza koji je dominirao ovom stazom u MotoGP klasi, ali je Saksenring od danas dobio novog kralja koji je iskoristio odsustvo Mark Markeza.

Ceo trkački vikend protekao je u sunčanom i veoma toplom vremenu, što je zadalo još teži zadatak vozačima, jer su pored štednje guma morali da se bore i sa visokim temperaturama.

Gevara učinio Moto3 trku dosadnom

Moto3 trka je bila jedna od dosadnijih koju smo gledali u poslednje vreme, s obzirom da smo navikli da se bar 10 vozača bori za najviši stepen pobedničkog postolja. Saksenring je ipak bio nešto drugačiji. Izan Gevara je od samog početka bio težak i neuhvatljiv plen za ostale vozače.

Vodeća grupa vozača nije bila velika i činilo je svega 5-6 vozača, sa tim da se već od sredine trke za pobedničko postolje odlučivalo između 4 vozača.

Gevara je kao što sam gore napisao bio neuhvatljijv i trku je završio pobedom sa 5 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog vozača. Ova pobeda je bila njegova treća pobeda u poslednjih 5 trka i Gevara se uključio u borbu za titulu sa svojim timskim kolegom Garsijom.

Izan Gevara došao do još jedne pobede Foto: GASGAS Motorcycles/Polarity Photo

Garsija je tokom cele trke vozio na točak sa Fođijom. Fođija je veći deo trke proveo na drugoj poziciji, a u poslednjem krugu i poslednjoj krivini je Garsija pokušao da napadne Fođiju i otme drugu poziciju. Međutim, Fođija se odlično odbranio i uspeo je da zadrži drugu poziciju, dok je trećim mestom morao da se zadovolji Garsija.

Odlično četvrto mesto zauzeo je Sasaki koji je vozio sa još nedovoljno sraslom ključnom kosti koju je slomio na Muđelu.

MotoGP Saksenring
MotoGP Saksenring – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Fernandez dominirao u Moto2 trci

Na Moto2 trci je bio prepisan recept sa Moto3 trke. Augusto Fernandez je odvezao fantastičnu trku. Sa pol pozicije je odlično startovao Sem Louz, ali je Fernandez samo posle par krugova sa pete pozicije uspeo da se probije na prvo mesto, a odmah nakon preuzimanja prve pozicije Fernandez je počeo da pravi prednost koja je na kraju trkez iznosila čak 7,7 sekundi!

Augusto Fernandez zabeležio novu pobedu Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Poput Moto3 trke i u Moto2 se u poslednjem krugu odlučivalo za drugu poziciju. Pedro Akosta je u uspeo se probije do drugog mesta, ali mu Sem Louz nije dao mira do kraja trke. U poslednje dve krivine je Louz pokušao da pretekne Akostu i preuzme drugu poziciju, ali je mladi Španac odlično odbranio drugu poziciju upisavši još jedan podijum u Moto2 šampionatu. Louz nije bio nezadovoljan trećim mesto, budući da u poslednjih 6 trka nije osvojio niti jedan bod.

Što se samog generalnog plasmana tiče, situacija se malo zgusnula pošto je Ćelestino Vieti pao. Iako je pao, Vieti i dalje vodi u generalnom plasmanu, ali sa samo 8 bodova prednosti u odnosu drugoplasiranog Ogure, dok treće mesto sa 12 bodova zaostatka drži Fernandez.

MotoGP Saksenring
MotoGP Saksenring – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Kvartararo ponovo na visini zadatka

Na MotoGP trci se dogodilo nekoliko stvari, ali je sam ishod trke rešen već u prvih par krugova. Fabio Kvartararo je odradio odličan start trke i odmah je poveo ispred Banjaje. Banjaja je pokušao da pretekne Kvartarara, ali je Francuz odlično branio poziciju.

Kvartararo je nametnuo jak ritam koji je Banjaja pokušao da isprati, ali je Italijan napravio grešku u prvoj krivini pri čemu je pao i još jednu trku završio u šljunku. Na taj način se Banjaja takoreći oprostio od nade da će ove godine postati šampion.

Dok je Kvartararo pravio solidnu prednost i dok je jurišao ka još jednoj pobedi, iza njega je na drugu poziciju izbio Zarko. Kvartararo i Zarko su tokom cele trke držali pozicije 1 i 2 osvojivši tako prve dve pozicije na radost francuskih navijača.

Za treće mesto je već bila napetija situacija. Aleš Espargaro je dugo držao treću poziciju, da bi sredinom trke imao problem sa Vinjalesom koji mu je bio bukvalno na točku. U jednom momentu se činilo da bi Vinjaels mogao do podijuma, ali je uređaj za spuštanje zadnjeg kraja na motociklu rešio da ga izda. Naime, Vinjales je testirao automatski uređaj za spuštanje zadnjeg kraja, koji je očigledno zakazao.

Četvrtu poziciju je nasledio Miler koji je već na početku trke odradio kaznu dugog kruga. Miler je tokom trke imao fantastičan ritam i pred sam kraj trke je uspeo da prestigne Aleš Espargara i da osvoji poslednje mesto na pobedničkom postolju.

MotoGP Saksenring
MotoGP Saksenring – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Kvartararo sada ima zdravu prednost u generalnu plasmanu koja iznosi za 34 boda u odnosu na drugoplasiranog Aleš Espargara. Trenutno treće mesto u šampionatu drži Zarko sa čak 61 bodom zaostatka za Kvartararom.

Sledeća trka vozi se već za nedelju dana u Holandiji na stazi Asen. Trka na Asenu će ujedno biti i poslednja trka pred letnju pauzu.

Za komentare i utiske sa trkačkog vikenda možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.