NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaIstorijske trkačke staze - TT Assen

Istorijske trkačke staze – TT Assen

-

Nastavljamo sa serijalom istorijskih trkačkih staza i posle Imole, Monze i Phillip Island-a odabrali smo jednu stazu koja se u MotoGP šampionatu nalazi još od njegovog osnivanja – čuvena staza TT Assen.

Istorija trkačke staze TT Assen počinje 11. jula 1925. godine. Tada sama staza još nije postojala, ali je taj datum zabeležen kao održavanje prve trke na putevima bliz buduće staze. Tog 11. jula 1925 godine, lokalni motociklistički klub organizovao je trku dužine 28, 4 km, koja se vozila putevima kroz gradove Rolde, Borger i Skonlo.

Budući da je trka doživela ogromni uspeh, za sledeću godinu tražila se bolja lokacija. Tako je pronađeno idealno mesto južno od grada Drente, gradić Assen i idealno mesto za stazu dužine 16,5 km i staza TT Assen počela je da dobija svoje pravo lice. Tako je Holandska TT trka održavana sve do početka 1939. godine i početka Drugog svetskog rata, zbog kojeg je napravljena pauza sve do 1945. godine.

Kada je rat završen, trkanje na stazi TT Assen nastavljeno je, ali samo na domaćem nivou. Internacionalne trke počele su ponovo da se održavaju od 1947. godine, a od 1949. godine i GP trke počele su da se održavaju na ovoj stazi u novoosnovanom GP šampionatu.

Istorijske trkačke staze - TT Assen
Staza 1952. godine Foto: www.circuitsofthepast.com

Konfiguracija staze dužine 16,5 km zadržana je sve do 1955. godine, kada je konstruisana potpuno nova staza dužine 7,7 km. Ta dužina staze zadržana je sve do 1984. godine, kada je staza doživela novu rekonstrukciju prilikom koje je dužina skraćena na 6,1 km. Konfiguracija staze dužine 6,1 km postala je (i ostala) omiljena kod svih vozača. Kasnije, 1989. godine na stazi je urađena još jedna rekonstrukcija, koja ovog puta nije zahvatala promenu konfiguracije ili dužine staze. Izgrađeni su novi objekti oko staze, a širina staze povećana je sa 7 na 10 metara.

Velika popularnost staze TT Assen privukla je i WSBK šampionat, koji je takođe uvrstio TT Assen u svoj kalendar.

Staza je do 2003. godine zadržala svoju konfiguracija koja je poslednji put menjanja 1984. godine. Međutim, popularizacija trka, pre svega MotoGP i WSBK šampionata, naterali su upravu staze da učini radikalni potez i ponovo izmeni konfiguraciju staze. Staza sama po sebi nije zahtevala izmene, ali je bilo potrebno izgraditi nove tribine za publiku, još neke dodatne objekte, itd. Za to je bilo potrebno još prostora, koji je nažalost bio ograničen. Zato su za sve ove potrebe oduzeli deo staze i napravili drugačiju konfiguraciju.

Tako se došlo do današnje kofiguracije staze dužine 4.542 metara sa 18 prelepih krivina (12 desnih i 6 levih). Kako bi vam bolje dočarali jednu od najzanimljivijh staza u kalendaru, potrudiću se da vam opišem stazu, a zatim možete pogledati i kako to izgleda sa motocikla.

Istorijske trkačke staze - TT Assen
Gert Timer šikana Foto: Ducati Press

Kreće se sa kratkom startno – ciljnog pravca, koji je dužine svega 300 metara i predstavlja jedini pravac na stazi. Nakon pravca dolazi se do desne oštre i prilično nezgodne prve krivine, koja posle kraćeg ubrzanja vodi kroz brzu krivinu broj 2. Druga krivina se pruža do Osenbruk duge desne krivine na kraju koje vozača čeka oštra leva “Struben” krivina. IZ Struben krivine kreće jedna brza sekcija staze kroz koju se prolazi punim gasom i koja se naziva povratni pravac iako se zapravo ne radi o pravolinijskom pravcu.

Posle ovog nazovimo pravca na kom MotoGP motocikli dostižu nešto preko 300 km/h, ulazimo u brzu desnu krivinu koja nosi naziv Roskenhuk iz koje odmah idemo kroz još jednu brzu levu krivinu, a zatim kratko ubrzanje do Stekenval desne krivine. Iz Stekenval krivine sledi kratak sprint do sledeće leve krivine koja vodi do naredne “Dunkers Loot” duge desne krivine. Zatim sledi naglo ubrzanje i prolazak skoro sa punim gasom kroz krivine 12., 13. i 14, a zatim sledi dugača i brza leva krivina koja nosi naziv Ramshuk i koja vodi na čuvenu Gert Timer šikanu. Kada se izađe iz šikane, ponovo se izlazi na startno ciljni pravac.

Ovako staza TT Assen izgleda iz perspektive bivšeg WSBK šampiona Troj Korsera:

Staza TT Assen zaista predstavlja jednu od najzanimljivijih, ali i tehnički najzahtevnijih trkačkih staza na svetu. Mnogim vozačima je ovo jedna od omiljenih staza i često smo mogli da gledamo izuzetno zanimljive trke i duele poput borbe Hejdena i Edvardsa, Rosija i Žibernau ili Rosija i Markeza.

Ove godine je trebalo da se održi 90. jubilarna TT trka na Assenu, ali je nažalost zbog situacije sa globalnom pandemijom trka otkazana za sledeću godinu.

Mapa staze TT Assen Foto: www.ttcircuit.com


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.