NaslovnaNajaveŠta je MAD Moto Avantura za devojke?

Šta je MAD Moto Avantura za devojke?

-

Zašto mi nismo pozvani na događaj gde se gomila atraktivnih mladih žena na sportskim motorima kupa u toplesu u Dunavu? I od kad postoje to podele na ženeske i ostale moto skupove? Pitali smo organizatorke MAD Moto Avanture za Devojke otkud takva nepravda i neravnopravnost i razočarale su nas.

U pitanju je događaj koji ima za cilj da poveže, osnaži i edukuje žene koje voze motocikle. Kroz šalu kažu da ih od moto skupa razlikuje to što nema striptiza, a i manje je alkohola u opticaju jer je program poprilično opterećen radionicama, vožnjama i slobodnim vremenom koje se koristi za ćaskanje o vezivanju kose i promeni higijenskih uložaka u skučenom wcu dok na sebi imaš deset slojeva odeće. Ni približno onome što zamišljamo nažalost.

MAD okuplja devojke svih uzrasta, pa je tako najmlađa učesnica u kampu 2019. godine imala 18, a najstarija preko 50 godina. Inače 2019. avantura je okupila 43 devojaka iz 8 država među kojima je i Norveška. Ove godine su prijave produžene do 30. juna zbog velikog interesovanja pa organizatoke kažu da imaju već preko 40 prijava, a tek očekuju prijave iz inostranstva. Kroz razgovor sa njima čuli smo da su devojke često nesigurne po pitanju kampovanja, solo vožnji, grupnih vožnji i da im kamp poput MADa znači jer znaju da neće naići na podsmehe i osuđivanje. I ako su okružene muškarcima koji voze i imaju ogromnu podršku sa njihove strane, kažu da im prija da o motociklizmu uče u ženskom društvu. Zanima ih sve od održavanja motocikla do vožnje van puta A vole i da zaigraju i zapevaju na kraju dugog dana. Organizatorke ističu da vole kada angažuju žene koje voze jer to neguje taj diverzitet u interesovanjima pa je tako prve večeri za zabavu zadužena Sara Marković koja će svirati gitaru, a drugog dana će Marijana Rašić držati trening. Nema sumnje da će Selena dobiti brdo pitanja o vožnji van puta čak i ako to nije predvidjeno programom.

MAD Moto Avantura
MAD Moto Avantura

Ove godine su devojke pokrenule i MAD Karavan. One su od svojih druženja napravile male događaje koje najavljuju kako bi devojke koje žele da voze motocikle mogle da dobiju sve informacije kako motociklizam za žene izgleda u praksi, ali i da se devojke koje voze a ne poznaju koleginice na dva točka mogle da se upoznaju. Vole da istaknu da su i one u jednom trenutku bile ti autsajderi koje ne poznaju nikoga a onda jednog dana samo upale na žensko okupljanje i istog trenutka postale deo ekipe. Osim toga MAD Karavan je sjajna šansa da se i mi međusobno družimo jer za razliku od samog kampa na druženja su pozvani svi. Kako je karavan otvorenog tipa dobra je prilika i da istaknu probelem sa kojia se susreću.

MAD Moto Avantura
MAD Moto Avantura

Sve to se realizuje pod dirigentskom palicom Društva motociklistkinja Srbije – Drumos. Ovo udruženje postoji od 2019. godine, ali ne privlači previše pažnje javnosti jer kako i same kažu članice ne stižu da mu se posvete u meri u kojoj bi to volele. Nastalo je iz potrebe da postoji pravno lice koje će stati iz svake ženske moto organizacije bila ona vezana za motociklizam kao sport ili motociklizam uopšte. Cilj im je da podele lepe stvari poput tradicionalnog osmomartovskog davanja krvi koje beogradske bajkerke organizuju mnogo godina unazad (mnogo duže nego što udruženje postoji) ili učešće devojaka u motodedamrazijadi. Da podrži akcije poput roze marama u sećanje na Oliveru, bajkerku koja je preminula od raka i time barem pokuša da podigne svest o značaju preventivnih pregleda i da podršku svima koji se bore. Cilj im je i da osude primere loše prakse kao što je odbijanje ženskih kandidata za polaganja za A kategoriju.

Tu se priča ne završava i trudimo se da uradimo dosta stvari. Za sad toliko, a ubuduće ćemo se truditi da budemo još glasnije.

Ukoliko želite da ostavite neku sugestiju ili komentar, predlažemo da posetite temu na forumu klikom ovde. Temu smo posvetili upravo MAD Moto Avantura događaju.

Takođe, ukoliko želite da ostvarite kontakt sa organizacijom Društva motociklistkinja Srbije – Drumos ili da se prijavite na MAD Moto Avanturu, to možete učiniti na sledećim e-mail adresama:

madmotoavantura@gmail.com

drustvomotociklistkinjasrbije@gmail.com

MAD Moto Avantura

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.