NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoCFMOTO 500SR VOOM - Četiri cilindra za prevlast u kategoriji

CFMOTO 500SR VOOM – Četiri cilindra za prevlast u kategoriji

-

Četvorocilindraši manje radne zapremine nisu umrli! Prvo je Kawasaki na tržište izbacio svoj ZX4RR sa četiri cilindra i 76 KS, a CFMOTO je uzvratio sa svojim 500SR VOOM, koji takođe ima četiri cilindra, radnu zapreminu od 500 cm3 i snagu veću od ZX4RR-a.

CFMOTO je već nagovestio da će izbaciti svoj četvorocilndraš radne zapremine od 500 cm3 koji će parirati Kawasaki ZX4RR-u. Prošle godine na CFMOTO danu koji organizuje CFMOTO fabrika na Zhuzhou International Circuit stazi prikazan je prototip koji prati linije 300SR i 450SR sportskih motocikala.

Očekivali smo da ćemo videti naslednika pomenutih modela u vidu 500SR modela, ali nas je CFMOTO još jednom iznenadio predstavivši koncept retro replike iz devedesetih sa oznakom 500SR VOOM.

Ispod retro dizajna potpuno okloplljenog motocikla sa dva okrugla fara napred, krije se zapravo nešto mnogo zanimljivije. Četvorocilindrični redni agregat ima radnu zapreminu od ili oko 500 cm3. Zvaničnih podataka nema puno, ali ono što se zna je da će 500SR VOOM vrteti oko 16.000 O/min i da će isporučivati oko 80 KS što je za nekoliko KS više nego kod pomenutog ZX4RR.

Sa malo detalje koje je CFMOTO dao na kašičicu vidi se da će maksimalni obrtni moment biti ispoljen na 10.000 O/min, dok će maksimalna snaga biti na nešto ispod 16.000 O/min.

Dva diska, radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti, prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm, samo su neke od komponenti koje daju na ozbiljnosti 500SR VOOM modelu.

Koliko se još da naslutiti sa fotografija, 500SR VOOM deli prekidače na upravljaču identične onim koje poseduju 450SR i 450NK. Pretpostavka će da je 500SR VOOM doći sa kontrolom proklizavanja i režimima vožnje.

CFMOTO je u poslednje dve godine značajno radio na platformi sportskih motocikala. Prvo je stigao novi i odlični 450SR, zatim je nedavno predstavljen prvi 675SR, a sada polako pristiže i 500SR. Doduše, za sad je neizvesno da li će 500SR VOOM biti dostupan za tržište Evrope, ali poznavajući CFMOTO gotovo je sigurno da će neki primerak stići i do nas.

Ono što je sigurno i što oduševljava je to da su se četvorocilindrični sportski motocikl manje radne zapremine vratili na velika vrata!

Za utiske povodom CFMOTO 500SR VOOM modela možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 

This field is required.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.